Szomorú tajvani hétfő
22
Aug
2017
Szomorú tajvani hétfő
2017. augusztus 22.  |  01:47
Az első három negyedben gyengén védekezve, alárendelt szerepet játszva első összecsapásán súlyos vereséget szenvedett a svédektől női Universiade-válogatottunk.

Magyarország-Svédország 57-85 (16-28, 13-22, 9-20, 19-15)

Magyarország: Szűcs R. 3/3, Raus V. 1, Szabó F. 11/3, PAP R. 10, BARNAI 8. Cs.: Miháczi 1, KAPOSI 23/3, Karlócai, Vukov, Hegedűs, Gocsman, Simon A. 

Ellenfelünk kezdett jobban (5-2), az Universiade első magyar pontja Barnai Judit nevéhez fűződött. Magas játékosaink, Barnai és Pap Regina eredményessége révén tartottuk a lépést a skandinávokkal. A szakasz közepén Szabó Fanni is beköszönt a svédeknek, ám a negyed második felében roppant gyengén védekezett együttesünk, a svédek szinte minden támadásukból kosarat szereztek, s egy 19-4-es rohammal elhúztak. A negyed végén Kaposi Pálma faragott a hátrányon egy 2+1-es akcióval.

A második etapot is a svédek kezdték jobban, egy 14-0-lal több, közel 30 pontosra nőtt szétesően játszó csapatunk hátránya. Universiade-válogatottunk hosszú kosárcsendjét Szabó törte meg triplával, majd Pap villanásaival legalább azt sikerült megakadályozni, hogy tovább mélyüljön a szakadék a két együttes között, de így is tetemes, 20 pont fölötti hátrányból várhatták lányaink a második félidőt.

Szűcs Réka triplájának, valamint Kaposi 2+1-es akciójának köszönhetően 6-2-vel kezdve 20 ponton belülre került együttesünk a folytatásban. Sajnos ez csak rövid fellángolás volt, újra szétesett az együttes, a svédek egy 18-3-mal a negyed végére 30 pont fölé növelték előnyüket.

A záró 10 percet becsületből le kellett játszani, ebben Kaposi ponterős játéka révén valamit sikerült kozmetikázni a vereségen, de így is váratlan, s főleg váratlanul nagy különbségű vereséggel kezdett női együttesünk.

 

Férfi csapatunknak nem sikerült tegnapi jó játékát megismételni az Universiadén. Az első negyed végén, s a második elején történt lefagyás végzetesnek bizonyult, együttesünk gyakorlatilag végig futott az eredmény, s a házigazda tajvani csapat után, s simán kikapott.

Magyarország-Tajvan 61-75 (15-22, 10-15, 24-14, 12-22)

Magyarország: Wirth 10/6, POLYÁK 16, Vágvölgyi 3/3, Kovács Á. 8, Kővágó-Laska 4. Cs.: Bus 5, Garamvölgyi 4, Keller 3/3, Peringer 3, Kósa 2, Tóth Z. 3/3.

A házigazdákkal szemben a mieink voltak magassági fölényben, a tajvani válogatott keretben 1 kereken 2 méter magas játékos a legmagasabb, nálunk Peringer Balázs 211, Kővágó-Laska Márk 210 centi magas. 

Telt ház előtt jól, Wirth Ádám triplájával és Polyák László duplájával 5-0-lal kezdett a magyar csapat. Nagy üdvrivalgás fogadta az első hazai találatot, egy triplát. A folytatásban váltva estek kosarak, a mieinktől a magas játékosok, Kovács Ádám és Kővágó mellett betörésből Bus Iván villant, ami figyelemre méltó a remek lábmunkájú hazaiakkal szemben. A szakasz hajrájában rendezetlen védelmünk ellen 2 triplával fordítottak a hazaiak, időt kért Berényi Sándor. Sajnos nem segített, támadásban közelről s távolról egyaránt bizonytalanok voltak fiaink. A negyed második felében egy 12-0-t mutatott be a tajvani csapat, s jelentős előnyre tett szert, a végén Wirth büntetőivel faragott hátrányán csapatunk.

Hazai kosárral indult a második negyed, majd Keller Iván bravúros találatát, s a labdát is elvették csapatunktól a játékvezetők. Hiába szedték jól a lepattanókat még az ellenfél palánkja alatt is játékosaink, talán a nagy közönség, a hangzavar bénította őket, a második 10 perc első felében mindent kihagytak, egy 7-0-lal megduplázta első negyed végi előnyét Tajvan. Igen hosszú kosárcsendünket Garamvölgyi Ákos törte meg. A félidő hajrájában Kovács Ádám és Polyák villanásaival sikerült 10 ponton belülre kerülni, de újítottak a hazaiak, akik végül 12 pontos előnnyel térhettek pihenőre. 

Demoralizáló, vagy 9 méterről beemelt hazai triplával indult a második félidő. Fel is dobta a hazaiakat, a mieinket újfent Polyák szinte egymaga tartotta versenyben. Amikor a 10 pontos lélektani határon belülre kerülhetett volna csapatunk, mindig beesett egy-egy hazai dobás. A szakasz hajrájában a hátrány miatt túlpörögtek a mieink, siettették az akciók befejezését - kevés sikerrel. A nyugodtabban, pontosabban játszó hazai gárda egy 12-2-es száguldást bemutatva 20 pont fölé növelte előnyét.

A befejező etapot 6-0-lal kezdve 15 pontra feljött Berényi Sándor együttese, időt kértek a hazaiak. Átlendültek a holtponton a vendéglátók, majd alacsony szerkezetre váltva Wirth és Tóth Zoltán egy-egy triplájával újra sikerült a 10 pontos lélektani határ közelébe kerülnünk. A sok eladott labda miatt viszont azon belülre nem tudta csökkenteni hátrányát csapatunk, így a szerbek elleni erőn felüli helyállás után simán kikapott a házigazdától.

Fotó: peacpecs.hu

 


Vármegyei szövetségek