Rajt az Universiadén
21
Aug
2017
Rajt az Universiadén
2017. augusztus 21.  |  02:06
Gyenge kezdés után oly erősen feljavult válogatottunk Szerbia ellen a Tajvanon zajló Universiade nyitó mérkőzésén, hogy a záró negyed elején már 12 ponttal is vezetett, a hajrában azonban esélyesebb ellenfelünk a maga javára fordította a találkozót.

Magyarország-Szerbia 62-70 (15-19, 12-11, 19-10, 16-30)

Magyarország: WIRTH 12/12, Polyák 9, Vágvölgyi 2, Kovács Á. 6, Kővágó-Laska 4. Cs.: Bus 5, Garamvölgyi 2, Peringer 2, KELLER I. 15/6, KÓSA 5/3.

A szerbeknél egy 218 és egy 213 centis center volt a keretben, ellenfelünk jelentős magassági fölényben volt minden poszton. 8-0-lal kezdtek a szerbek, majd csapatkapitányunk Polyák László és a két duplát is beemelő center, Kővágó-Laska Márk révén sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot. A szerbek tartották a meccs elején szerzett 5 és 10 pont közötti előnyüket. A negyed hajrájában Wirth Ádám révén megszületett az első magyar tripla, amely egy szép 7-0-s rohamunk kezdetét jelentette, amellyel feljöttünk 2 pontra. Bus Iván, Kovács Ádám, majd egy szerb dupla után Keller Iván is beköszönt a szerbeknek.

Ahogy a meccset, a második negyedet is ellenfelünk kezdet jobban, 5 szerb pont után volt eredményes Polyák, majd Wirth újabb triplája után ismét szoros lett az állás. Sok volt a hiba, kevés a kosár, talán az európai csapatoknak szokatlan volt a kora délutáni időpont. A félidő hajrájában pályára lépő Kósa Tamás duplával és triplával szállt be a játékba, s ügyes villanásaival 3 pontra felzárkózott csapatunk. 

A második félidő Peringer Balázs kosarával kezdődött, s kifejezetten jól indított csapatunk szünet után: egy 5-0-s rohammal fordított együttesünk. Ez nagy lökést adott csapatunknak, amely a jórészt büntetőkből eredményes Polyák, valamint a triplát is szerző Keller Iván vezérletével néhány pontos előnyt állandósított, s a záró etap előtt 6-tal vezetett.

A záró etap elején újra jött két tripla Wirthtől, Bus 2+1-es akciója után pedig annak örülhetett csapatunk, hogy 10 pont fölé nőtt előnye. Keller is beemelt egy újabb hármast, amellyel már 12 ponttal vezetett Universiade-válogatottunk. A szerbek hosszú hajrát nyitottak, a mi fiaink pedig a győzelem kapujában, 33 perc fegyelmezett, koncentrált játék után a végére elfáradtak. A távoli dobások a hajrában kimaradtak, a szerbek viszont éppen a végjátékra jöttek bele, és 58-46-os magyar vezetés után egy 24-4-es utolsó bő 6 percet repesztve végül a maguk javára fordították a meccset,

Nem adta olcsón a bőrét a magyar Universiade-válogatott, a szerbek a vártnál jóval nehezebben hozták helyenként kifejezetten jól játszó csapatunk ellen a papírforma győzelmet. Ellenfelünk játékosai egyébként nagyon örültek a nehezen kivívott sikerüknek, s valahol ez is dicséret a mi együttesünknek.

Bár csapatunk vereséggel kezdett, a szerbek elleni helytállásból erőt meríthet Berényi Sándor együttese a folytatásra.

Vármegyei szövetségek