U18-as leány Eb: egyetlen vereséggel az 5. helyen
13
Aug
2017
U18-as leány Eb: egyetlen vereséggel az 5. helyen
2017. augusztus 13.  |  18:51

Helyenként kifejezetten jó játékkal, végig vezetve, biztosan verte Spanyolországot U18-as leány válogatottunk a soproni korosztályos Európa-bajnokság 5. helyéért rendezett találkozón. Csapatunk egyetlen vereséggel lett 5., a minket nem kis szerencsével legyőző belga együttes pedig Európa-bajnoki döntőt játszhat.

Magyarország-Spanyolország 74-55 (20-11, 24-12, 18-12, 12-20)

Magyarország: LELIK 13/6, KÁNYÁSI 12/3, PUSZTAI 7/3, GEREBEN 14, MÉRÉSZ 18. Cs.:  CZUKOR 6, Boros 2, Karagits, Kovács 2, Varga, 

Az előző játéknapon ugyan diadalmaskodó, ám összességében a legjobb négy közé jutás elúszása miatt alapvetően azért csalódott csapatok csaptak össze az 5. helyért. A mieink ezúttal is 10 játékossal várták a mérkőzést, két sérült játékosunk, Dúl Panka és Juhász Dorka nélkül. 

Első támadásait mindkét fáradt együttes elrontotta, gyors indítás végén, több, mint másfél perc elteltével Gereben Lívia a mieinknek szerzett vezetést,. Két pazar magyar tripla következett majd Lelik Réka majd Pusztai Petra talált be távolról, s 8-0 után, közel 3 és fél perc elteltével időt kért ellenfelünk. Több, mint 4 perc elteltével büntetőből szerezte első pontjait ellenfelünk, de a saját rossz dobása után a lepattanót harcosan visszaszerző Gereben átadásából Pusztai felelt duplával. Zónára állt át a spanyol csapat, lányaink kifejezetten szellemes, ügyes akció végén Mérész Beatrix révén 12-2-re növelték előnyüket. Felpörgött a meccs, gyorsan dobtak 5 pontot a spanyolok, de Lelik labdaszerzéseinek, s Gereben kosarainak köszönhetően visszaállt a 10 pontos különbség. A negyed végén kicsit túlpörögtek, több labdát eladtak a lányok, s néhány ziccer is kimaradt. Szerencsére a túloldalon is, így Mérész büntetőinek köszönhetően jelentősen nem csökkent az előny. 

Spanyol duplára Lelik felelt ügyes befutás után, majd szépen tiszta helyzetig játszott akció végén Kányási Veronika kosarával 10 pont fölé nőtt az előny. Spanyol tripla után Czukor Dalma jelentkezett statisztikajavító kosárral, kétszer is visszaszerezve előtte a támadó lepattanót. A szakasz közepén egy egységes, remek csapatmunkával bemutatott parádés 16-0-s 4 perccel 20 fölé növelték előnyüket lányaink. 

Szünet után ugyan igen kemény, agresszív letámadással próbálkoztak a spanyolok, ám gyengén dobtak, s Gereben, valamint Kányási jóvoltából tartották, sőt növelték előnyüket fiataljaink. Lelik triplát dobott, Boros Dorka is beköszönt. Részben lányaink szervezett védekezésének köszönhetően ellenfelünk mindent kihagyott, a negyed hajrájában már volt 30 pont fölött is a különbség. 

A befejező 10 perc elején a tetemes előny birtokában csökkent a koncentráció, egy 11-3-as 3 és fél perccel 20 ponton belülre kerültek a spanyolok, Balogh Judit pedig időt kért. Az igen hosszú magyar kosárcsendet Mérész törte meg, majd a negyed közepén újabb duplájával ismét 20 pont fölé nőtt a különbség, s ezzel eldőlt a meccs, a végén minden még egészséges játékosunk pályára lépett. Lányaink e biztos győzelemmel az 5. helyen végeztek az Európa-bajnokságon, s bár talán többet, jobbat várt a közvélemény, összességben a 6 győzelem mellett elszenvedett 1 vereség dicséretes mérleg a kontinens legjobb válogatottjai ellen, s az az egyetlen vereség nagyon balszerencsés volt. Sok van ebben a korosztályban, két sérült játékosunknak, Dúl Pankának és Juhász Dorkának jobbulást, mielőbbi felépülés kívánunk. 

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#12967&12981-54-A

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek