EZÜSTÉRMES AZ U16-OS LEÁNY VÁLOGATOTT!
12
Aug
2017
EZÜSTÉRMES AZ U16-OS LEÁNY VÁLOGATOTT!
2017. augusztus 12.  |  22:16
Felszabadult, nyugodt, okos, taktikus játékkal a második negyed közepén még 12 ponttal vezetett U16-os válogatottunk Bourges-ban a korosztályos Európa-bajnokság döntőjében a házigazda francia csapat ellen. Az első félidő végén, valamint a harmadik negyedben azonban érvényre jutott a francia csapat fizikai fölénye, jelentős előnyt szereztek a hazaiak. Fiataljainknak azonban volt tartásuk, a hajrában sikerült feljönni, de igazán szorossá tenni nem tudták a döntőt - bravúros ezüstéremmel zárták az Európa-bajnokságot!

Franciaország-Magyarország 63-55 (8-13, 18-11, 23-13, 14-18)

Magyarország: Angyal 2, Wentzel 7, MÁNYOKY 9/6 , Varga A. 7/3, TÓTH F. 8. Cs.: Madár 4, DOMBAI 16/6, Vincze 2, Budácsik, Vári, Szirony, Boros.

ELŐHANG

Telt ház és szenzációs hangulat várta a csapatokat az U16-os Eb döntőjén, a szurkolók kis francia papírzászlókat lengettek, lányaink pedig büszkén, mosolyogva énekelték a himnuszt. Kérdés, az ilyen hangulathoz nem szokott lányainkra hogyan hat a légkör, s vajon a hazaiakat mennyire nyomasztja.

1. NEGYED

A hazaiak vezethették az első támadást. Rossz triplakísérlet után visszaszerezték a lepattanót, ám utána nem tudtak kosárra dobni a támadóidő letelte előtt. Több, mint másfél percig nem született kosár, majd egy jó büntetővel ellenfelünk szerzett vezetést. Ügyes labda nélküli befutásból Tóth Franka fordított, de válaszul jött egy tripla hazai részről. Sikerült lepattanószerzés után leindítani a hazaiakat, rendezetlen védelem ellen Angyal Barbara talált be, s egyenlített. Mányoky Réka szerencsésnek tűnő palánkos triplájával 3 ponttal vezettek lányaink, akik ismét kiválóan védekeztek. Volt esély jobban is ellépni, ám a hazai elhárítás is jól működött. Kevés volt a kosár, Madár Eszter rögtön pályára lépése után 2 büntetővel,  majd Mányoky remek betörése és átadása után Varga Aliz tett róla, hogy nálunk maradjon az előny. Sőt, a szakasz Tóth újabb kosarával, s csapatunk 5 pontos vezetésével zárult.

2. NEGYED

Az első szakasz parádés zárása után lendületben maradtak bátran, vagányan kosarazó lányaink. Dombai Réka bátor betörésből szerzett kosarát druszája, Mányoky második, az elsőnél jóval pontosabban kivitelezett triplája követte - 10 ponttal vezettek lányaink, időt kértek a hazaiak. Támadásban ugyan megtört a lendület, de egy dupla után a hazaiak nem tudtak közelebb kerülni. Vincze Nikolett is kosárral mutatkozott be az Eb-döntőn, Varga vette észre, hogy remek ütemben fut be labda, s hozta ügyesen helyzetbe. Öröm volt nézni lányaink szellemes, kreatív, bátor játékát az Eb-döntőben, Vincze előkészítőként is jeleskedett, tisztára játszotta magát, váltás után, az üresen maradó Tóthot hozta remek ütemben helyzetbe, akinek ziccerével 12 pontosra nőtt az előny. A szakasz közepén következett egy hullámvölgy az addig parádézó csapatunknál, s két triplával meg két duplával egy 10-0-s másfél percet repesztve 2 pontra jöttek fel a hazaiak a több labdát eladó fiataljainkkal szemben. Mányoky átadása után Varga szerzett szép kosarat. A félidő vége a hazaiaké volt, 5 másodperccel a vége előtt egy triplával átvették a vezetést. A félidő utolsó 5 percében egy 16-2-t mutattak be, ezzel fordítottak.

3. NEGYED

Úgy kezdődött a második félidő, ahogy az első befejeződött: francia triplával. Wentzel Nóra 1 jó büntetővel csökkentette a hátrányt. Kezdett kidomborodni a francia csapat fizikai fölénye, ráadásul a vendéglátó együttes játékosainak az önbizalmuk is helyreállt. Bár Tóth újabb ügyes kosarat szerzett, a második félidő első 4 percét 9-3-ra nyerve 8 ponttal megugrottak a gallok. Varga duplát, Dombai két büntetőt dobott be, de mindenre jött a válasz. Már nem tudták lányaink lábbal úgy megállítani a hazaiakat, mint a finálé elején. 10 pont fölé nőtt a hátrány, amelyen Wentzel faragott Madár ügyes átadása után. Erre hármast vágtak a hazaiak. A negyed végén zónára álltak át fiataljaink, ám az agresszív hazai védekezéssel szemben több labdát eladtak. A szakasz végén Dombai szerzett szép triplát, a záró etap előtt 12 ponttal vezetett Franciaország.

4. NEGYED

Dombai bátor betörésből dobott kosarával 10 pontra visszajött csapatunk, de a második félidőben remek dobóformát mutató hazaiak hárompontossal válaszoltak. Volt tartása csapatunknak, nem esett szét, Mányoky és az újabb triplát szerző Dombai jóvoltából egy 7-0-lal 10 ponton belülre került. Jött a hazai időkérés, majd egy bravúrtripla vagy 8 méterről. Nem adták olcsón a bőrüket lányaink, a két Rékát, Dombait és Mányokyt nem tudták tartani a franciák, utóbbi 2 sikeres büntetőjével 4 perccel a vége előtt még 6 pontra feljöttek fiataljaink. Kaptunk 2 kosarat, s Mészárosné Kovács Andrea időkérésnél egy utolsó nagy rohamra buzdította csapatát. Wentzel kosara után triplákkal próbálkoztak lányaink - sikertelenül, így Franciaország nyert, a mieink pedig minden előzetes elvárást, várakozást messze-messze felülmúlva EURÓPA-BAJNOKI EZÜSTÉRMESEK lettek.

Statisztika:

http://www.fiba.com/ls/#13049&13065-56-A


EPILÓGUS

Fantasztikus heteken, hónapon van túl U16-os együttesünk. Előbb a győri EYOF-on, majd az U16-os Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet Mészárosné Kovács Andrea együttese. Lányaink az Eb-n hat győzelem mellett csupán egy vereséget szenvedtek, legyőzték többek között a későbbi bronzérmes olasz és az orosz együttest, s csupán a házigazda franciákkal szemben maradtak alul. Dombai Réka pedig bekerült a torna All Star-csapatába. Jövőre világbajnokság!

Az Eb-ezüstérmes csapat tagjai: Angyal Barbara (csapatkapitány), Budácsik Dorottya, Boros Júlia, Dombai Réka, Madár Eszter, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Aliz, Vári Zita, Vincze Nikolett, Wentzel Nóra. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea. Edzők: Ábrahám Márta, Szentendrei Áron. Gyúró: Rácz Richárd. Csapatvezető: Szabari János. Technikai vezető: Sándor Ádám.

Gratulálunk a játékosoknak, vezetőknek, a szakmai stáb tagjainak!

 

Vármegyei szövetségek