U18-as leány Eb: siker a svédek ellen
12
Aug
2017
U18-as leány Eb: siker a svédek ellen
2017. augusztus 12.  |  19:02

Küzdelmes, fordulatos mérkőzésen tartalékos U18-s leány válogatottunk a 3. negyedben már 8 pontos hátrányból is volt ereje felállni, s az utolsó 13 perc remek játékával legyőzte a svéd csapatot a soproni Európa-bajnokságon. így vasárnap az 5. helyért játszik a  spanyolokkal.

Magyarország-Svédország 59-43  (13-13, 13-12, 10-9, 23-9)

Magyarország: Kányási 4, Boros 2, PUSZTAI 8, GEREBEN 16, MÉRÉSZ 15. Cs.: Czukor 2, KOVÁCS K. 7,  Varga K., LELIK 5/3, Karagits. 

A mieink 1, a svédek 2 vereséggel jutottak el eddig a mérkőzésig. Csapatunk a térdsérülést szenvedett Juhász Dorka mellett a kézén megsérülő Dúl Pankát is elveszítette. Ennek ellenére reméltük, lányaink túltették magukat a fájó belgák elleni vereségen.

Jól, Kányási Veronika labdaszerzését követően Mérész Beatrix ügyes betörésből szerzett kosarával kezdődött az összecsapás, majd Gereben Lívia  volt eredményes.  5-0 után kicsit túlpörögtek fiataljaink, két duplával feljött a svéd csapat.  A szakasz közepén mindkét együttesen érződött, hogy egy erőltetett menet közben vannak. Kányási betörés, Kovács Kitti támadó pattanó után volt eredményes, majd egy svéd találat után Boros Dorka is megvillant. A negyed vége egyértelműen ellenfelünké volt. Miközben lányaink több labdát is eladtak, a svédek egy 7-0-lal ledolgozták hátrányukat. 

Ügyesen átjátszva a svéd letámadást Kovács révén ismét a mieink szereztek vezetést, majd Czukor Dalma duplázta meg az előnyt. Pusztai Petra szép egyéni akciója azt jelentette, hogy egy 6-0-s 3 perccel kezdték lányaink a második negyedet. Remekül védekeztek Balogh Judit tanítványai, s bár támadásban volt, hogy kapkodtak, Gereben hosszabb hazai kosárcsendet tört meg, ám erre 2+1-es  akcióval felelt az ellenfél, ám több, mint 6 és fél percig nem kaptak kosarat fiataljaink. Ahogy az első, a második negyed hajrája is ellenfelünké volt, amelyet 1-2 ki nem kényszerített eladott labdával hoztak föl lányaink. Egy 8-1-gyel 1 pontra feljött a svéd csapat, amikor ismét Pusztai dobott szép duplát. A szakasz hajrájában át is vették a vezetést a svédek, ám az utolsó szó Kovács jóvoltából a magyar fiataloké volt, lányaink 1 pontos előnnyel zárták a félidőt. 

Zónával kezdtek szünet után a svédek, amelynek nem találták ellenszerét kapkodó fiataljaink. Gyors 5-0-s svéd rohammal kezdődött a második félidő, majd szerencsére ellenfelünk is sokat rontott. A szakasz közepén küldte csatába Balogh Judit Lelik Rékát. Lányaink teljesen elbizonytalanodtak, szinte bedeszkázták a gyűrűt, semmi sem sikerült, született viszont két újabb svéd kosár. Több, mint 6 és fél perc elteltével 34-26-os svéd vezetésnél Lelik megszerezte a második félidő első magyar kosarát. Ez átlendítette a hosszú és mély hullámvölgyön csapatunkat, amely egy parádés 10-0-lal a szakasz végére visszaszerezte a vezetést. 

A záró etap Mérész kosarával kezdődött, ám ahelyett, hogy a 4 pontos előny megnyugtatta volna lányainkat, kapkodni kezdtek, s újra eladtak pár labdát - egy 5-0-lal fordítottak a skandináv lányok. Lerohanás után Kányási kosarával újra fordult a kocka, visszaszereztük a vezetést, majd Gereben értékesített biztos kézzel 2 büntetőt. Úgy tűnt, megnyugodtak lányaink, sikerült a zóna ellen tiszta ziccerig játszani. Gereben ponterősségére építve a negyed közepén egy 8-0-lal sikerült megnyugtató előnyt szerezni. A hajrában szerencsére az északiak is kapkodtak, másfél perccel a befejezés előtt Mérész ziccere volt a kegyelemdöfés a svédeknek.  

Gereben Lívia 16 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a diadalhoz. Lelik Réka pedig bő 15 perc alatt 5 pontja mellé leszedett 9 lepattanót és kiosztott társainak 8 gólpasszt. 

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#12967&12974-46-A

Fotó: fiba.com

 

Vármegyei szövetségek