U16-OS LEÁNY EB: DÖNTŐBEN A MAGYAR VÁLOGATOTT!
11
Aug
2017
U16-OS LEÁNY EB: DÖNTŐBEN A MAGYAR VÁLOGATOTT!
2017. augusztus 11.  |  22:52

Magyarország-Lettország  63-45   (16-6, 17-15, 17-16, 13-8)

Magyarország: ANGYAL 8/3, WENTZEL 12, MÁNYOKY 14, VARGA A. 10, Tóth F. 4.  Cs.: Dombai 4,  Vincze 3, Madár 2, Budácsik, Vári 2, Szirony 4. 

Remek kezdésének köszönhetően végig vezetve magabiztos győzelmet aratott U16-os leány válogatottunk a franciaországi Bourges-ban zajló korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjében, s ezzel bejutott a fináléba, ahol a házigazdával mérkőzik majd az Európa-bajnoki címért.

ELŐHANG

A legjobb négy közé a C- és a D-csoport első két helyezettje jutott, a mieink és az olaszok - akik egyetlen ponttal verték a 4 közé jutásért a győri EYOF-ot magabiztosan nyerő spanyolokat -, továbbá a házigazda franciák és a lettek. A baltiak két korábban a mieink által legyőzött riválist is megvertek. A csoportjukban azokat a fehéroroszokat verték 67-52-re, akiket Mészárosné Kovács Andrea tanítványai a nyolc közé jutásért fektettek két vállra 64-41-re. A szerbeket, akiket a mieink a csoportban múltak fölül 75-46-ra, ők a nyolc közé jutásért vertek 61-47-re. 

Lányaink veretlenül jutottak az elődöntőbe, a lettek azoktól a franciáktól kaptak ki, akik az olaszok 74-57-es legyőzésével már páholyból, azaz a döntősökként figyelhették a magyar-lett meccset. A lettek az elődöntőbe hasonló koreográfia alapján jutottak, mint a mieink, ők a németek ellen fordítottak a záró szakaszban. 

1.NEGYED

Rendezetlen védelem ellen Wentzel Nóra a mieinknek szerzett vezetést, majd következtek Angyal Barbara és Tóth Franka pillanatai. Előbbi duplájára triplával felelve ugyan 1 pontra feljött a lett csapat, csapatkapitányunk a hármasra hármassal felelt. Franka pedig előbb saját rossz dobása után szerezte vissza a labdát, s talált be, majd Angyal remek átadása után, így 3 perc után 11-3-ra vezetett felszabadult, jó játékkal kezdő együttesünk.  Időt kért ellenfelünk. Támadásban megtört ugyan a lendület, de továbbra is szervezetten, jól védekeztek a lányok.  A jó 4 perces közös kosárcsendnek Wentzel vetett véget, majd jött egy újabb lett tripla, ám szerencsére a távoli dobásokkal operáló ellenfél nem kapta el a fonalat. A negyed végén labda szerzés után Vári Zita ziccerével 10 pontosra nőtt előnyünk. 

2. NEGYED

A második szakasz elején szerezték első duplájukat a lettek, miközben lányainknak támadásban volt hogy gondot okozott 24 másodperc alatt kosárra dobni, máskor pedig ennek ellenpólusaként kapkodtak. Jó 3 perc elteltével büntetőből Vincze Nikolett szerezte első pontjainkat, a belelendülő lettek egy 7-1-gyel 4 pontra feljöttek. Mányoky Réka a legjobbkor lépett elő vezéregyéniséggé, 2 perc alatt egymaga mutatott be egy 8-0-t, elkapva azt a bizonyos fonalat. Betalált lerohanás után, biztos kézzel értékesített 2 büntetőt, majd középtávolról, végül ügyes betörésből volt eredményes. Sziporkázását megunva időt kér a lett edző. Utána Wentzel is villant, egy remek 10-0-t mutattak be lányaink, a jó sorozatnak egy újabb lett tripla vetett véget. Ekkor Mészárosné Kovács Andrea kért időt, amelyet követően Angyal(i) kiszolgálás mellett V-betűseink,  Vincze majd Varga Aliz volt eredményes, 15 ponttal vezettek lányaink. Na persze ez Eb-elődöntő. A lettek egy duplával majd egy triplával jelezték lányainknak: bármekkora is az előny, egy pillanatra sem szabad kiengedni. A félidő Varga kosarával, s 12 pontos magyar előnnyel zárult. 

3. NEGYED

A második félidő Mányoky két sikeres büntetőjével kezdődött. Triplával feleltek a lettek, akik igen kellemetlen félpályás kitámadással megzavarták a mieinket. Fiataljaink több labdát eladtak, a baltiak egy 7-0-lal 7 pontra feljöttek, következett a teljesen érthető időkérés szakvezetőnktől.  Lerohanás után Dombai Réka szerezte első mezőnykosarunkat szünet után. Ez megnyugtatta a mieinket, bátor betörésből Wentzel, majd a sarokból egy távoli duplával Szirony Dorina volt eredményes, s e 6-0-lal 13 pontosra nőtt az előny.  Szirony, valamint Madár Eszter pontjaival tartották 10 és 15 pontos előnyüket. A szakasz hajrájában következett egy kis kapkodás, s a lettek azonnal büntettek, 10 ponton belülre kerültek. A remek napot kifogó Mányoky triplája, valamint Dombai újabb ziccere után fiataljaink 13 pontos előnnyel várhatták a befejező etapot. 

4. NEGYED

A záró etapban közel másfél percig nem esett kosár, majd Varga révén 15 pontosra nőtt az előny. A lettek óriási elszántsággal küzdöttek, de siettették a támadásaik befejezését. Nyugodtabban, és főleg pontosabban játszó fiataljaink a szakasz közepén Varga és Wentzel révén 18 pontosra növelték előnyüket. Ezzel eldőlt a meccs, a lettekben nem volt annyi, hogy szorossá tegyék a mérkőzést, a mieink végig vezetve, remek csapatmunkával a vártnál jóval könnyebben, magabiztosan nyerték az Európa-bajnoki elődöntőt, s jutottak a fináléba, ahol holnap a házigazdák várnak majd Wentzel Nóráékra. Lányaink, a vezetőkkel, stábtagokkal együtt boldog örömtáncot lejtettek a parkettán. 

EPILÓGUS 

Az Európa-bajnoki döntőben a mieinkhez hasonlóan szintén veretlen házigazda francia csapat lesz csapatunk ellenfele. Mészárosné Kovács Andrea együttese a nyolc közé jutással már teljesítette az eredeti célt, azóta minden meccs ajándék. Az oroszokat hatalmas küzdeni tudásról tanubizonyságot téve verték a lányok, a lettek ellen pedig már helyenként örömjátékot bemutatva győztek. Ami biztos: a holnapi fináléban a házigazda franciákon lesz a nyomás, a mieinknek más dolguk nincs, mint felszabadultan, bátran kosarazva maximálisan kiélvezni, hogy Európa-bajnoki döntőben játszhatnak - ahol bármi megtörténhet! 

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#13049&13057-48-A 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek