U18-as leány Eb: balszerencsés vereség
10
Aug
2017
U18-as leány Eb: balszerencsés vereség
2017. augusztus 10.  |  20:56

Bő 20 másodperc elteltével sérülés miatt elveszítette egyik kulcsjátékosát, Juhész Dorkát U18-as válogatottunk Sopronban a belgák elleni Eb-negyeddöntőben. Három negyeden át görcsösen, idegesen, pontatlanul játszó együttesünk a záró etapban hősiesen küzdve ugyan fordított, de a felzárkózás és fordítás túl sokat kivett a lányokból, a végén a belgák játszottak pontosabban.

Magyarország-Belgium 56-59 (10-17, 12-16, 17-18, 17-8)

Magyarország: Lelik 9/3, PUSZTAI 10, Gereben 8, Juhász, Mérész 6. Cs.: Czukor, KÁNYÁSI 16, DÚL 7/3, Karagits,

A belgák - bár kikaptak tőlük - megelőzték a franciákat, s az olaszok mögött második helyen léptek végeztek csoportjukban. A nyolc közé jutásért lejátszott meccsen nagy küzdelemben 58-55-re győzték le a litvánokat, nehéznek ígérkezett tehát a negyeddöntő, de az elődöntőbe jutásért már nem is lehetett könnyed edzőmeccsre számítani. 

Nagyon rosszul kezdődött a meccs, Juhász Dorka tört kosárra, s betörésénél letapadt a lába, fájdalmas arccal elterült a parkettán. Ketten támogatták le, csapatunk egyik legjobbja 24 másodperc elteltével kivált a játékból. A belgák megszerezték a vezetést. Ellenfelünk, de a mi csapatunk is jól védekezett, igaz Mérész Beatrix hamar összeszedett 2 személyit. A 3. perc végén újabb kosarat szereztek a belgák, az ellenakcióból Pusztai Petra megszerezte a mieink első pontjait. Sajnos nem hozta meg az áttörést a találat, a Juhász kiválása után a palánk alatti pozíciójátékot erőltető, s ezt ügyesen játszó belgák a negyed közepén 10-2-re vezettek, amikor Balogh Judit időt kért. Mérész szerzett ügyes kosarat, s bár Lelik rontott közelről, úgy tűnt sikerült rendezni a védekezést, Pusztai újabb kosarával 4 pontra feljöttünk. Támadóidejük végén találtak egy bravúros kosarat a belgák, fiataljaink támadásban ezúttal egyénileg próbálkoztak - inkább kevesebb, mint több sikerrel, így ellenfelünk tartotta előnyét. A negyed hajrájában Kányási Veronika röviddel pályára lépése után ügyes kosárral faragott a hátrányon. A negyed azonban belga kosárral, s ellenfelünk 7 pontos vezetésével zárult.

Kosár plusz büntetős belga akcióval kezdődött a második negyed, 10 pontosra nőtt a hátrány. Ezen faragott szép betörés után Kányási, aki a második negyed elején gyakorlatilag egymaga tartotta versenyben csapatunkat. Nem sikerült azonban igazán közel kerülni a belgákhoz, akik vagy betörésből, vagy pozíciójátékból szerzett kosarakkal tartani tudták előnyüket. Sajnos Kányásin kívül a többiek - és itt néhány már felnőtt A-csoportos szinten is meghatározó játékosról van szó - görcsösen, idegesen játszottak, kapkodtak. A szakasz közepén 10 pont fölé nőtt a hátrány, Balogh Judit kénytelen volt újra időt kérni. Nem változott a játék képe, a belgák egyre bátrabban, nagyobb önbizalommal játszottak, duplát majd triplát dobtak, míg egyénileg erőlködő csapatunknak semmi nem sikerült. Másfél perccel a félidő vége előtt 16 pontos hátrányban volt csapatunk, amikor Pusztai dobott be két büntetőt. Kányási 2+1-es akciójával szünetig 11 pontra sikerült felzárkózni.

Fergeteges hangulatban kezdődött a második félidő, Pusztai találatával 10 ponton belülre kerültek lányaink. Petra ezt követően kihagyott 2 büntetőt, majd Gereben Lívia egyet, de nagyon szervezetten védekeztek fiataljaink. Ellenfelünk több, mint 3 perc elteltével szerezte első pontjait szünet után, s ebből igen rosszul jöttünk ki: a bónusz büntető kihagyta a kosárszerző, ám társa visszaszerezte a lepattanót, s kosarával 12 pontosra növelte csapata előnyét. Ez megtörte a lendületet, a negyed közepén 14 pontra nőtt a hátrány, Balogh Judit ismét időt kért. Betörésből növelte előnyét Belgium, majd Gereben jelentkezett egy kosár plusz büntetős akcióval. A nyugodtan kosarazó belgák triplát dobtak, majd Kányási szerzett előbb labdát majd kosarat, s utána Dúl Panka révén lerohanásból újabb két könnyű pontot szereztünk, s ezzel jöttünk fel 13 pontra. Belga időkérés következett, majd Lelik Réka büntetőivel a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát U18-as válogatottunk. Ekkor beesett egy belga tripla, amelyre Dúl felelt egy palánkos hármassal, ám ellenfelünk újra betalált távolról. A negyed végén Dúl próbálta versenyben tartani csapatunkat, de 12 pontos hátrányból várhatták lányaink a záró etapot.

Ennek elején másfél percig nem esett kosár, majd Lelik hármasával hosszú idő után 10 ponton belülre kerültek lányaink. A szurkolók űzték-hajtották fiataljainkat, akik magukra találtak - az addig rendkívül magabiztos belgák viszont elbizonytalanodtak. Villant Puszta, Gereben és Mérész, s egy 9-0-s 3 perccel egyetlen triplányira zárkózott fel együttesünk. Belga időkérés után a végig kitűnően játszó Kányási 1 pontra hozta föl együttesünket, majd Gereben egy ügyes duplával a vezetést is megszerezte együttesünknek. Ellenfelünk első pontját a záró szakaszban közel 7 és fél perc elteltével büntetőből szerezte, amellyel egyenlített. Rögtön utána egy triplát is dobtak a belgák. Lelik büntetőivel 1 pontra feljött csapatunk 2 perccel a vége előtt, majd ugyanő labdát, s duplát szerzett, amellyel visszavettük a vezetést. Büntetőkkel fordítottak a belgák, majd mindkét csapat több támadást is elhibázott. 15 másodperccel a vége előtt 2 büntetővel 3 pontosra nőtt belga előny. Nem sikerült válaszolni, így hiába hajrázott hatalmasat csapatunk, a belga együttes került a legjobb négy közé. 

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u18women/2017/1008/Hungary-Belgium#|tab=boxscore_statistics 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek