U18-as leány Eb: magabiztos diadal a horvátok ellen
09
Aug
2017
U18-as leány Eb: magabiztos diadal a horvátok ellen
2017. augusztus 9.  |  21:48
Roppant idegesen kezdett, s közel másfél negyeden át csak futott az eredmény és a horvát csapat után U18-as válogatottunk a soproni korosztályos Európa-bajnokságon, a legjobb nyolc közé jutásért rendezett találkozón. Az első félidő hajrájában és a második elején azonban egy 28-4-es rohanással eldöntötte a meccset a maga javára, s megőrizve veretlenségét a tornán, magabiztos győzelemmel jutott a negyeddöntőbe

Magyarország-Horvátország    67-41     (8-14, 21-4, 20-12, 18-11)

Magyarország: LELIK 12/9, PUSZTAI 6, GEREBEN 9, JUHÁSZ 12, Mérész 3. Cs.: Kányási 4, Karagits, DÚL 2, CZUKOR 9, Boros 4, Kovács K. 4, Varga K. 4.  

A csoportkört veretlenül záró lányaink igen idegesen kezdtek az egyenes kieséses szakaszban a csoportjuk utolsó helyén végző horvátok ellen. Támadásban kapkodó fiataljaink 2 perc elteltével 5-0-s hátrányban voltak. Első pontunk büntetőből, majd első mezőnykosarunk közel 3 és fél perc elteltével egyaránt Gereben Lívia nevéhez fűződött. Kezdett felpörögni csapatunk, Pusztai Petra szép tempójával átvették a vezetést fiataljaink, ám erre gyorsan dobtak egy triplát a horvátok. Ez megtörte csapatunk lendületét, ismét kapkodni kezdtek a lányok, a felszabadultan, veszítenivaló nélkül kosarazó horvát csapat egy 7-0-lal 6 ponttal elhúzott. Juhász faragott  hátrányon, de továbbra is görcsösen, erőlködve játszott a csapat a horvát zóna ellen, így 6 pontos hátrányból várhatta a második 10 percet. 

Ennek elején ismét Juhász villant, betörésből feleltek a horvátok. Reméltük, Lelik Réka triplája átlendíti a holtponton csapatunkat, azonban ez nem történt meg, ugyanakkor egy-két számunkra kedvezőtlen ítélet után felforrósodott a hangulat a Novomatic Arénéban. Lerohanás végén Kányási Veronika volt eredményes, majd Lelik újabb hármasával egyenlített csapatunk. Mérész Beatrix büntetőivel a 16. perc végén sikerült először megszerezni a vezetést lányainknak.  Czukor Dalmát labdaszerzés után a karjánál rántotta vissza a labdát eladó horvát lány - sportszerűtlen hibáért. A soproni lány értékesítette a büntetőket. Az, hogy átvették a vezetést megnyugtatta lányainkat, a félidő utolsó 7 és fél percében tudásukhoz méltó játékkal Lelik vezérletével valósággal átrohanva ellenfelükön egy 16-0-s száguldással megnyugtató előnyt szereztek szünetre. 

A második félidő elején lányaink próbálták végleg eldönteni a meccset. Gereben kezdte a pontgyártást, Lelik újabb triplát dobott, Czukor és Kovács Kitti is villant, a második félidő első 6 percét 12-4-re nyerve közel 20 pontosra növelte előnyét Balogh Judit együttese. A negyed hajrájában talán már a következő csatára gondola a válogatott néhány kulcsemberét pihentette a szakvezetés, a negyed hajrájában Pusztai Petra villanásaival tartotta 15 és 20 pont közötti előnyét U18-as együttesünk. 

A soproni publikum nagy örömére Varga Kamilla kosarával nőtt 20 pontosra az előny. A záró szakasz már izgalommentesen zajlott, a horvátok elfáradtak, s beletörődtek a vereségbe, a mieink pedig bár nehezen melegedtek be, a második negyed végén és a harmadik elején mutatott ellenállhatatlan játékuk révén biztos győzelmet aratva győztek, s gond nélkül jutottak a legjobb nyolc közé.  

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#12967&12969-28-A

Fotó: fiba.com     

Vármegyei szövetségek