U16-os leány Eb: újra nagy csapat épül
09
Aug
2017
U16-os leány Eb: újra nagy csapat épül
2017. augusztus 9.  |  19:15
Színvonalas találkozón U16-os válogatottunk a negyeddöntőben legyőzte az oroszokat, így bejutott a legjobb négy közé a franciaországi Bourges-ban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. Több játékosunk is most nyújtotta a legjobb teljesítményét az Eb-n, s a végig szoros összecsapáson remek végjátékkal bravúros győzelmet arattak egy kiváló ellenféllel szemben, és bejutottak az elődöntőbe, így az éremért játszhatnak. 

Magyarország-Oroszország    62-56    (20-19, 10-12, 11-11, 21-14)

Magyarország: Angyal 2, WENTZEL 19/3, Mányoky 5, VARGA 7, Budácsik. Cs.: DOMBAI 17/3, TÓTH F. 8, Madár 2, VINCZE 2, Vári. 

A negyeddöntőben az az orosz válogatott várt U16-os leány válogatottunkra, amely csoportjában a spanyoloktól 57-44-re kikapott, de a lengyeleket 65-44-re verte, a litvánokat pedig valósággal kiütötte (104-58). A nyolc közé jutásért a horvátokat győzte le ellenfelünk 76-66-ra. Reméltük, eddig veretlen csapatunk azzal, hogy eredeti célját elérve bejutott a legjobb nyolc közé, felszabadult vagány játékkal rukkol ki a negyeddöntőn. 

Orosz duplával kezdődött a találkozó, majd Mányoky Réka ügyes labdaszerzés után ziccerből egyenlített. Támadó pattanó után ismét zónázó ellenfelünk szerzett vezetést, ám Varga Aliz ügyes betörés után, majd Angyal Barbara egy már elveszített labdát visszaszerezve volt eredményes - átvettük a vezetést. Büntetőkből egalizált ellenfelünk, majd kezdő ötösünk negyedik tagja, Wentzel Nóra is megvillant. Ellenfelünk emberfogásra állt, amely ellen Dombai Réka szerzett ügyes kosarat. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, élvezetes, színvonalas volt a játék. A nagy önbizalommal, bátran, s jól játszó Wenztel vezérletével a negyed második felében jobbára a mieink vezettek, de az oroszok hol triplákkal, hol büntetőkkel rendre ledolgozták a hátrányukat. A negyed végén Tóth Franka váltotta pontokra Madár Eszter ügyes átadását, a színvonalas játékrész végén 1 ponttal a mieink vezettek.  

A második szakasz elején rendezetlen védelem elleni lerohanás végén Madár talált be - triplával egyenlített az orosz csapat. Triplára triplával feleltek lányaink, a zónára visszaálló oroszok kosarába Dombai talált be szépen tisztára játszott helyzetből a sarokból. A szakasz közepén esett az addig kifejezetten magas színvonal, mindkét csapat eladott pár labdát. A szakasz közepén egyértelműen Dombai lépett elő vezérré csapatunknál, kosarakat, támadó lepattanókat szerzett, de az oroszok továbbra is tapadtak a mieinkre. A félidő hajrájában mindkét csapat játékosai több tiszta dobóhelyzetet is elhibáztak, a szünet előtt 20 másodperccel ellenfelünk egy duplával fordított, minimális különbségű orosz vezetéssel térhettek pihenőre a csapatok.  

Lányaink sokkal jobban vigyáztak a labdára, mint egy nappal korábban a fehéroroszok ellen, szünetig csak 8-at adtak el, a lepattanózásban 25-20-ra vezettek, viszont míg lányaink 1/10-es triplamutatóval álltak szünetben, addig az oroszoknál ez sokkal jobb, 4/10 volt. 

Szünet után kifejezetten tetszetős akció végén Tóth Franka váltotta pontokra Mányoky átadását, s ezzel visszaszereztük a vezetést, majd Wenztel dobott remek hármast. Támadásban a szép megoldásokat kapkodás követte, a védekezés viszont szépen összeállt.  Az oroszok 4 perc 19 másodperc elteltével szerezték első szünet utáni pontjukat büntetőből. Ellenfelünk igen agresszív emberfogásra váltott, ez nem ízlett lányainknak. Büntetőkkel araszolgatva egyenlített az orosz csapat. Időt kért Mészárosné Kovács Andrea, s sikerült rendeznie a sorokat. A legjobbkor talált be újra a torna során messze a legjobb játékát nyújtó Wentzel. Vincze Nikolett bátor betörés után volt eredményes, Wentzel pedig látványosan pörgette vissza a labdát az orosz kosárba. Pazar 6-0-s rohamot mutattak be fiataljaink, de két triplával és egy büntetővel a negyed végére visszavette a vezetést az orosz együttes. 

Közel másfél perc elteltével Mányoky biztos kézzel értékesített büntetőivel újra a mieinknél volt az előny. Varga Aliz passzírozta palánkról az orosz gyűrűbe a labdát, ismét ellenfelünk futhatott a mieink után. Betörésből 1 pontra feljöttek, ám Tóth Franka majd újabb támadó pattanó után Dombai szerzett kosarat, s 5 ponttal vezettek a lányok. Betöréses kosarakról szólt ekkor a meccs, egy így dobott orosz kosárra Dombai felelt hasonló találattal, 5 ponttal vezettek lányaink a záró etap közepén. Egy triplával, majd büntetőkkel fordított ellenfelünk. Hősiesen küzdöttek lányaink, Tóth Franka olyan akció végén fordított, amely előtt kétszer szerezték vissza a támadó pattanót a mieink. Varga lerohanás utáni 2+1-es játékával, majd Dombai befutásból szerzett kosarával, valamint Wentzel két jó büntetőjével egy szédületes 9-0-t bemutatva a magyar válogatott eldöntötte a meccset a maga javára. A végén ugyan dobtak még egy triplát az oroszok, de ez már nem osztott, nem szorzott. 

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#13049&13053-38-A

A teljes mérkőzés megtekinthető itt: 

https://www.youtube.com/watch?v=OQSzDILAxVc

Fotó: fiba.com 


Vármegyei szövetségek