Egy helyet előrelépett az U18-as válogatott
08
Aug
2017
Egy helyet előrelépett az U18-as válogatott
2017. augusztus 8.  |  22:50
Már az Európa-bajnokság előtt tudni lehetett, hogy nem lesz könnyű dolga az U18-as magyar válogatottnak, Ferenczi Tamás szövetségi edző ugyanis korábban úgy fogalmazott, hogy halálcsoportba került a csapat - honfitársaink végül a tizenkettedik helyen végeztek az észtországi kontinensviadalon. Ferenczi a BB1-nek értékelte a válogatott teljesítményét, valamint beszélt a pozitívumokról is.

- Ez a társaság két éve tizenharmadik lett a tizenhat éven aluliak Európa-bajnokságán, ezúttal pedig azt a minimális célt tűztük ki, hogy ennél jobb helyezést kell elérnünk - kezdte honlapunknak a szövetségi edző. - Szerettünk volna természetesen a legjobb nyolc közé jutni, de menet közben volt, aki lemondta a válogatottságot, valamint betegségek és sérülések is sújtották a csapatot. Nem azzal a kerettel vágtunk neki az Eb-nek, amivel előzetesen akartunk, így azt gondolom, hogy a tizenkettedik hely pozitív. A gyerekek számára nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőség volt ez a torna. Öt 2000-es születésű játékos is helyet kapott a tizenkettes keretben, és saját testükön érezhették, hogy kondicionálisan mekkora lemaradásuk van, valamint technikai képzettségben, dobásbiztonságban is bőven van hova fejlődni. Ha csak egy helyezést is, de sikerült előrelépnünk.

- Az izlandi meccsért nagy kár, azt szerettük volna megnyerni, ha ez sikerül, akkor lehet másképp alakult volna az egész torna - folytatta Ferenczi Tamás. - Bosszantó volt a portugáloktól elszenvedett vereség is, hiszen attól függetlenül, hogy szerkezetben ők is jobbak voltak, taktikai felkészültség tekintetében volt keresnivalónk, illetve a mérkőzés képe is azt mutatta, hogy kiegyenlített meccset játszottunk. Bravúrkategóriába tartozik a csehek legyőzése, és pozitív a fehéroroszok ellen mutatott játékunk, hiszen három vereség után remekül összekapta magát a csapat és jó játékkal rukkolt ki. Lehet, hogy erre a tizenkettedik helyre sokan csak legyintenek, és azt mondják, hogy ez nulla, de olyan csapatokat is sikerült megelőznünk, akik sokkal képzettebbek, magasabb szerkezetűek. Gondolok itt például a svédekre, csehekre vagy éppen a macedónokra.

A tréner hozzátette, folyamatosan azt sulykolják a játékosokba, hogy nem elég csak a válogatott edzőtáborában dolgozni, év közben a kluboknál elvégzett munkának is óriási jelentősége van a fejlődés érdekében, hiszen ez is kell ahhoz, hogy nemzetközi szinten jobb teljesítményt tudjanak nyújtani akár egyénileg, akár csapat szinten.

- Nem szeretnék kiemelni senkit az Eb-ről, jelenleg ebben az együttesben nem volt olyan extra teljesítményt nyújtó játékos, aki az egész torna alatt a hátára vette volna a csapatot. Viszont az pozitívum, hogy minden találkozón akadt olyan ember, aki akár kezdőjátékosként, akár csereként beállva olyan teljesítményt tudott hozzáadni, amiből a csapat profitálni tudott - zárta a BB1-nek adott nyilatkozatát a szövetségi edző.

Vármegyei szövetségek