U16-os leány Eb: 8 között a magyar válogatott
08
Aug
2017
U16-os leány Eb: 8 között a magyar válogatott
2017. augusztus 8.  |  18:31

Hullámzó teljesítményt nyújtva, igazán jól csak a második negyedben játszva legyőzte Fehéroroszország csapatát és teljesítette elsődleges célját: bejutott a legjobb nyolc közé U16-os leány válogatottunk  Bourges-ban zajló Európa-bajnokságon.

Magyarország-Fehéroroszország   64-41  (15-6, 22-8, 14-17, 13-10)

Magyarország: Angyal 5/3, Wentzel 6, Dombai 4, Budácsik 4, VARGA 6. Cs.: Mányoky 4, VÁRI 8, MADÁR 11, Szirony 3/3, BOROS 7/3, Budácsik 4. 

Az egyenes kieséses szakaszban U16-os leány válogatottunk első meccsén, a legjobb nyolc közé jutásért a csoportját veretlenül nyerő csapatunknak az a fehérorosz válogatott volt az ellenfele, amely csoportjában a lettektől 15, a franciáktól 50, a törököktől pedig 16 ponttal kapott ki. Elvben tehát a mieink számítottak esélyeseknek, de az ilyen meccsek mindig nagyon nehezek. 

Idegesen, több labdát eladva, pontatlan dobásokkal kezdtek fiataljaink, ellenfelünk szerzett vezetést. Több, mint 2 perc elteltével rendezetlen védelem ellen Dombai Réka révén sikerült egyenlíteni. Védekezésünk ellen szenvedett az ellenfél, ám bő 4 perc elteltével csapatunk 7 - jobbára ki nem kényszerített módon - eladott labdánál járt a fehérorosz zóna ellen. A szakasz közepén Angyal Barbara ügyes középtávoli dobásával 4-2-re vezettünk, de rögtön egyenlített ellenfelünk.  Madár Eszter jó helyzetfelismerés utáni ügyes kosárral ismét a mieinknek szerzett vezetést. Kezdett oldódni a feszültség, Mányoky Réka betörés után, Vári  Zita pedig letámadásból labdát szerezve volt eredményes. Ellenfelünk továbbra sem találta a rést szervezett védekezésünkkel szemben. Egy kósza támadó pattanóból ugyan eredményesek voltak a fehéroroszok, de a negyed Boros Júlia triplájával, és 9 pontos magyar előnnyel zárult. 

Madár büntetőivel 10 pont fölé nőtt az előny a második szakasz elején, ám erre triplával felelt az ellenfél. Kezdett kidomborodni a mi fiataljaink nagyobb tudása, lerohanás végén előbb Boros, majd Budácsik Dorottya volt eredményes, majd szép középtávoli tempóval Madár növelte tovább az előnyt. Vincze Nikolett szép kosárral szállt be. Egyoldalú lett a játék, egyre-másra vezették a szellemes akciókat lányaink, akik 17-9 után egy pazar 14-1-es rohammal 20 pont fölé növelték előnyüket. A félidő végén védekezésben csökkent a koncentráció, de Varga Aliz eredményessége révén tartották 20 pont körüli előnyöket fiataljaink. A szakasz Vincze újabb kosarával, s megnyugtató, 23 pontos magyar vezetéssel zárult. 

Ahogy a meccset, a második félidőt is tompán kezdték lányaink, a fehéroroszok gyors 7-1-gyel próbáltak felzárkózni, több, mint 2 perc elteltével Dombai dobta az első magyar mezőnykosarat szünet után. Ettől nem nyugodtak meg fiataljaink, újabb fehérorosz kosarak következtek. Az első 4 és fél percet 12-3-ra hozta ellenfelünk, amely 14 pontra feljött, időt kért és szinte minden  játékmegszakításnál cserélt Mészárosné Kovács Andrea. Kezdetben ez sem segített, 6 és fél percig 3 dobott ponton állt csapatunk szünet után, ezt duplázta meg szép triplával Angyal. A negyed végén elsősorban Wentzel Nóra találatai révén visszaállt a 20 pont körüli vezetés. 

Fehérorosz triplával indult a záró szakasz, sok volt a hiba mindkét oldalon. A záró etapban első pontjainkat több, mint 3 perc elteltével Madár szerezte. Csendben csordogált a játék, az olaszok elleni csata hőse, Vári Zita kosaraival tartottuk a 20 pont körüli előnyt. A hajrában Szirony Dorina dobott triplát, hármassal felelt rá az ellenfél. Állandósult a 20 pont körüli különbség, Madár Eszter 11-11 ponttal és lepattanóval dupla-duplát ért el. 

Csapatunk tehát elérte alapvető célját, bejutott a legjobb nyolc közé. Ismerve azonban Mészárosné Kovács Andrea mentalitását, biztos nem elégszik meg ennyivel, de az is biztos, hogy a holnap ugyanígy 16.15-kor kezdődő oroszok elleni negyeddöntőt megnyerni bravúr lenne, s ahhoz a ma látottnál több kell.

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#13049&13051-29-A

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek