U18-as leány Eb: továbbra is veretlenül
07
Aug
2017
U18-as leány Eb: továbbra is veretlenül
2017. augusztus 7.  |  21:20

Az első negyed második felében, valamint a harmadik negyedben nyújtott helyenként sziporkázó játék elég volt U18-as leány válogatottunknak egy újabb magabiztos győzelemhez a soproni U18-as Európa-bajnokságon. Lányaink a görögöket is legyőzve veretlenül lettek elsők csoportjukban - követve a Franciaországban vitézkedő U16-os válogatottunk példáját.

Magyarország-Görögország  87-63   (23-12, 19-16, 27-16, 18-19)

Magyarország: LELIK 14/6 , PUSZTAI 12/6, GEREBEN 9 , JUHÁSZ 25/3, Mérész 4. Cs.: Kányási 6, Karagits 5, Boros 1, Varga 2, Dúl, Czukor 2, KOVÁCS K. 7.  

Esélyesként lépett pályára U18-as leány válogatottunk a görögök ellen. Balogh Judit veretlen együttese az 1-1-es mérleggel álló - 9 pontos vereség a lettektől, 5 pontos siker a törökökkel szemben -  hellén alakulat ellen zárta a csoportkört. 

Juhász Dorka magabiztosan értékesített büntetőivel a mi fiataljaink  szereztek vezetést, majd Lelik Réka duplázta meg betörésből az előnyt. Görög pillanatok következtek, egy 2+1-es akcióval, majd egy duplával hamar fordított ellenfelünk. A folytatásban a védekezés hatékony volt,  azért nem sikerült nagyobb előnyt szerezni, mert büntetőkből rendre csak egyet-egyet dobtak be a mieink - vagy egyet sem. A szakasz hajrájában Pusztai Petra triplája lendített nagyot a csapaton, lerohanás végén Kányási Veronika is eredményes volt. A szakasz második felére felpörgött csapatunk, Lelik előbb triplát szerzet, majd Juhászt hozta ügyesen helyzetbe. 7-7 után egy 14-1-es rohammal megnyugtató előnyt szereztek lányaink. Válogatottunk úgy vezetett 10 perc után 23-12-re, hogy a büntető-mutató 5/12-es,  41,6%-os volt - igaz a triplamutató 2/3-as, azaz 66,66%-os. 

Ahogy a meccs, a második negyed is Juhász-pontokkal indult, a pécsiek kiválósága támadó pattanó után volt eredményes. Őt képtelenek voltak tartani a görögök, akiknek támadásban azért akadt egy-egy villanásuk. Eladott labda utáni lerohanásból 10 ponton belülre került ellenfelünk, Balogh Judit pedig időt kért.  Lerohanásból Pusztai átadása után Gereben Lívia volt eredményes, majd Dúl Panka precíz indítása után Karagits Kira mutatott be 2+1-es akciót. Ezek felvillanások voltak, a támadójáték messze nem volt olyan olajozott és gördülékeny, mint az előző két mérkőzésen. A roppant agresszíven, ugyanakkor bátran, felszabadultan játszó görögök elrontott akcióink után gyorsan mentek át védekezésből támadásba, s volt, hogy rendezetlen védelem ellen triplát dobtak, s hogy leindították csapatunkat, így 8 pontra feljöttek. A félidőt Lelik és Gereben jóvoltából egy 6-0-lal zárták fiataljaink, akik 14 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

Juhász lefoglalta a negyedeket kezdő kosarakat, a második félidő is az ő találatával indult. Nem egészen 2 és fél perc alatt újabb 6 pontot dobott. Villant Gereben, Lelik pedig triplát dobott, majd Pusztai is megtette ezt, fiataljaink egy 14-5-ös 3 és fél perccel kezdve a második félidőt 20 pont fölé növelték előnyüket. Juhász Dorka sokoldalúságát újfent bizonyítva triplát is dobott. Szellemes, látványos akciókat vezettek lányaink, szinte minden támadásukat kosárral zárták.  Védekezésben csökkent ugyan a koncentráció, s a görögök is vezettek egy-két ügyes támadást, de a záró etap előtt megnyugtató, 25 pontos előnye volt Balogh Judit csapatának. 

Juhász Dorka ült a záró szakaszban, az első kosarakkal kapcsolatos jogfolytonosság annyiban megmaradt, hogy a 4. negyed első pontjai is pécsi játékos, jelesül Kovács Kitti nevéhez fűződtek, ő 2+1-es akcióval vétette észre magát. A befejező negyedben kezdő ötösünk tagjai már pihentek, Kányásinak és Kovácsnak voltak ügyes megmozdulásai. A hajrában a soproni közönség nagy örömére két helyi kosaras, Varga Kamilla és Czukor Dalma is betalált, a csoportkörön három könnyed győzelemmel jutottak túl lányaink. 

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#12967&12968-B-5

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek