U16-os leány Eb: parádés hajrá az olaszok ellen
06
Aug
2017
U16-os leány Eb: parádés hajrá az olaszok ellen
2017. augusztus 6.  |  16:24

A csoportdöntő meccset és a második félidőt is idegesen kezdő U16-os válogatottunk a 3. negyed közepén még 10 pontos hátrányban volt, és a záró szakasz közepéig csak üldözte az olasz együttest. A végjáték azonban káprázatosan sikerült lányainknak, akik végül megnyerték az olaszok elleni csoportdöntőt a franciaországi Bourges-ban zajló korosztályos Európa-bajnokságon, így  csoportgyőztes lett Mészárosné Kovács Andrea együttese.

Magyarország Olaszország 55-49 (7-14, 14-10, 11-14, 23-11)

Magyarország: ANGYAL 14/3, Wentzel 6, Mányoky 7, Tóth F. 2, VARGA A 8. Cs.: Boros, Budácsik 1, Dombai 7, VÁRI 10/6, Szirony, Vincze. 

A csoportkör utolsó fordulójában követezett a csoportdöntő. Ahogy fiataljaink, úgy az olasz lányok is magabiztosan nyerték első két meccsüket a román, illetve a szerb csapat ellen. 

A tét mindkét oldalon éreztette hatását, az első 2 percben nem esett kosár, majd büntetőből ellenfelünk szerzett vezetést. Idegesen játszottak, kapkodtak lányaink, ziccereket hibáztak, labdákat adtak el. A negyed közepén, 7-0-s olasz vezetésnél Mészárosné Kovács Andrea időt kért. Több, mint 5 és fél perc elteltével a nem sokkal korábban pályára lépő Dombai Réka támadó pattanó után megszerezte csapatunk első kosarát, sőt a bónusz büntetőt is bedobta. Bár első pontjaink szerzője újra villant, nagy áttörés nem következett be csapatunk játékában. Az olasz lányok sok lepattanót szereztek vissza a mi palánkunk alatt. Már-már úgy tűnt, az első szakaszban a mieinktől csak Dombai lesz eredményes, amikor a negyed vége előtt 10 másodperccel Angyal átadását Tóth Franka váltotta pontokra. Szerencsére zónára váltva úgy-ahogy féken tartották a lányok az olaszokat, így nem volt túl nagy a 10 perc alatt összeszedett hátrány. 

Olasz kosárral indult a második negyed, Varga Aliz felelt rá két szép tempóval, 5 pontra feljöttek fiataljaink. A szakasz közepén mindkét együttes remekül védekezett, 16-11-nél befagyott a tábla. A holtpontról az olaszok mozdultak el, akik két triplát is bedobva egy 8-2-vel 10 pont fölé növelték előnyüket. A félidő hajrájára felpörögtek fiataljaink, Wentzel Nóra előbb egy büntetőt értékesített, majd egy szemfüles kosarat dobott, s ezzel egy 8-0-s magyar rohamot indított útjára. Varga biztos kézzel dobta be büntetőit, Mányoky Réka pedig labdaszerzés utáni ziccerével, majd 20 másodperccel a félidő vége előtt bedobott 1 büntetőjével 3 pontra hozta fel válogatottunkat. 

Ahogy a meccs, a második félidő is ideges, kapkodó játékkal kezdődött, mindkét fél részéről. Közel 2 és fél perc elteltével ellenfelünk szerezte szünet után az első kosarat. A negyed közepén, 28-21-es olasz vezetésnél ismét időkéréssel próbálta rendezni a sorokat Mészárosné Kovács Andrea. Szünet utáni első pontjainkat 29-21-es olasz vezetésnél  5 perc 11 másodperc elteltével büntetőkből szerezte Wentzel - két duplát kaptak rá a lányok, s 10 pontosra nőtt a palánkunk alatt továbbra is több pattanót visszaszerző ellenfelünk előnye. Vári Zita kosarat majd labdát szerzett, s gólpasszt adott Dombainak. Egy gyors 5-0-lal sikerült újra szorossá tenni a csoportdöntőt, olasz időkérés következett. Ez sem törte meg a mieink lendületét, Angyal Barbara pillanatai következtek, miközben az olaszok sorra adták el a labdákat agresszív letámadásunk ellen. Csapatunk egy 9-0-lal 1 pontra zárkózott föl, s több lehetősége is volt fordítani, ekkor azonban megremegtek a kezek. Az olaszok egy 2+1-es akcióval átlendültek a holtponton, s 6 pontos előnnyel várhatták a záró 10 percet. 

Ez Angyal 1 jó büntetőjével kezdődött, s a csapatkapitány vállaira vette  válogatottunkat, s két újabb duplát szerezve megint felhozta 1 pontra együttesünket. Fordíthattak volna a lányok, de Mányoky keze megremegett a büntetőknél. A szakasz közepén Angyal triplájával a mérkőzés során először sikerült átvenni a vezetést. Vári biztos kezű ítéletvégrehajtó volt a büntetőknél, a szakasz első felét 10-1-re nyerték lányaink. Büntetőkkel, s egy betörésből elért kosárral visszaszerezték a vezetést az olaszok. Következett egy időkérés a mi részünkről, majd két jó olasz büntető, 3 ponttal ment az ellenfél, amikor Vári révén egy triplával sikerült egyenlíteni. Egy jó olasz büntető után Varga a legjobbkor szólt hozzá a meccshez szép középtávoli találatával visszaszerezte a vezetést csapatunk, majd bő másfél perccel a vége előtt Vári újabb triplájával 4 pontra nőtt az előny, a szegedi kosaras születésnapja alkalmából abszolút nyerőemberré lépett elő. Wentzel egy büntetőt bedobott, majd egy olasz tripla fokozta az izgalmakat. A meccs utolsó 10 másodpercben a nem sokkal korábban büntetőket rontó Mányoky négyet is beemelt a vonalról, így a sokáig hátrányban játszó, ám a záró szakaszra megtáltosodó csapatunk végül a maga javára fordította a csoportdöntőt. 

Kedden az egyenes kieséses rendszerben a legjobb 8 közé jutásért a D-csoportot nyeretlenül a 4. helyen záró fehérorosz csapattal játszanak lányaink. 

Statisztika: http://www.fiba.com/ls/#13049&13050-C-6 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek