U18-as leány Eb: törökverő magyar lányok
05
Aug
2017
U18-as leány Eb: törökverő magyar lányok
2017. augusztus 5.  |  20:42

25 perc elteltével már 30 ponttal vezetett U18-as leány válogatottunk a soproni Európa-bajnoki premieren a törökök ellen. A folytatatásban ugyan tisztesre kozmetikázta vereségét az ellenfél, de együttesünk több kulcsjátékosa jó játékkal, a csapat pedig magabiztos győzelemmel debütált.

Magyarország-Törökország 67-55 (18-10, 21-12, 15-12, 13-21)

Magyarország: LELIK 11/9, PUSZAI 5/3, GEREBEN 17, JUHÉSZ 12/3, Mérész 5. Cs.: Kányási 6, Czukor 4, Dúl, Karagits 1, Boros 2, Varga, KOVÁCS K. 4.

A törökök szereztek vezetést, majd megszületett a soproni Eb első magyar találata, amely Gereben Lívia nevéhez fűződött. A találat egy pazar, 9-0-s magyar rohamra felhívó jelként is felfogható volt, s nagyobb is lehetett volna az előny, ha jól pörgő lányaink rendre nem csak egy-egy büntető értékesítenek. A szakasz közepén a hazai szurkolók nagy örömére a soproniak fiatalja, Czukor Dalma is megszerezte első pontjait. Bár dobtak egy triplát a törökök, erre Pusztai Petra felelt hármassal. A szellemi vezér, Lelik Réka irányítása mellett továbbra is a mieink akarata érvényesült, vezetett már 18-6-ra is Balogh Judit együttese. A negyed végén jött egy kis hullámvölgy, eladott labdákkal, s ezt kihasználva 10 ponton belülre került a török együttes.

Bár Juhász Dorka révén a mieink szerezték az első kosarat a második negyedben, egy duplával majd egy triplával 5 pontra feljött, szorossá tette a meccset a török csapat. Egy ideig egymás hibáiból éltek a csapatok, majd a szakasz közepén Gereben és Juhász remek megmozdulásaival - utóbbi egy triplát is a helyére küldött - egy 11-2-es száguldást bemutatva 14 pontosra növelte előnyét együttesünk. Utána kicsit túlpörögtek a lányok, amit két támadó hiba is jelzett, de Pusztai találata átlendítette a holtponton a csapatot. A félidő végén pedig a már szünetig dupla-dupláig jutó (11 pont, 10 lepattanó) Lelik két triplájával szünetre közel 20 pontosra növelték előnyüket a félidőt egy 8-1-es 2 és fél perccel lezáró lányaink.

Szünet után lendületben maradt csapatunk, Juhász két duplája között Gereben mutatott be egy 2+1-es akciót, s ezzel a 7-0-lal után 24 pontosra nőtt a magyar előny. A török időkérés sem törte meg a lendületet, összességében egy 13-0-s bő 3 és fél perccel kezdve a második félidőt 30 pontosra hizlalta előnyét U18-as válogatottunk, amely a 3. negyed elején ezzel el is döntötte a meccset a maga javára. Ezt követően Balogh Judit és stábja arra törekedett, hogy egyrészt frissen tartsa a csapat kulcsjátékosait, s hogy a keret minden tagja felvegye a ritmust, szokja az Európa-bajnokság légkörét. A frissen pályára lépőkön érződött némi lámpaláz, több labdát is eladott csapatunk, Kovács Kitti viszont kosarat szerzett s 2 remek blokkot is bemutatott. A negyed második felét, 2 triplát is beemelve 12-2-re nyerte és 20 pontra feljött a török csapat.

A záró etap is török hármassal kezdődött, Balogh Judit időt kért, majd Kányási Veronika törte meg az igen hosszú magyar kosárcsendet - tegyük rögtön hozzá, a biztos vezetést, s a győzelmet nem fenyegette semmi veszély. 

Az első 25 percben helyenként remekül játszott U18-as válogatottunk a soproni premieren, de az utolsó 15 perc rávilágított arra, hogy a folytatásban a második sor tagjaitól, azért több, jóval több kell - s ők tudásuk alapján többre is képesek, mint amit a törökök ellen nyújtottak - reméljük a folytatásban, átesve a tűzkeresztségen a hazai rendezésű kontinensviadalon bizonyítják is majd ezt.

Statisztika:

http://www.fiba.com/ls/#12967&12968-B-1 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek