Kikapott Szlovéniában a férfi válogatott
04
Aug
2017
Kikapott Szlovéniában a férfi válogatott
2017. augusztus 4.  |  22:42
A szlovéniai Mariborban, a helyiek ellen játszotta harmadik edzőmeccsét a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A két gárda korábban eddig hivatalosan tízszer találkozott egymással, melyből nyolcszor a szlovének nyertek. Utoljára 2012-ben, Belgrádban találkoztunk velük.

Szomszédaink egy edzőmeccsel a hátuk mögött várták a mai találkozót, az orosz Universiade válogatottat verték meg. Rado Trifunoviæ edző azt mondta, reméli sok szurkoló lesz és hangosak lesznek.

Szép számmal érkeztek magyar szurkolók is, Szombathelyről, Zalaegerszegről és a környező határ menti településekről.

A fehér mezesek tini sztárja, a Real Madrid játékosa, Doncic öt másodperc után ziccert dobott, majd Keller egy hatalmasat zsákolt. Doncic hintett egy triplát a bal sarokból, a szlovének első kilenc pontjából nyolcat a tizennyolc éves bedobó szerzett. A mieink azonban hatalmasat küzdöttek, és Rosco Allen triplájával a hatodik percben kiegyenlítettek (13-13). Megtorpantunk, többször is megakadt a támadásunk már a félpályánál az ellenfél szívós, agresszív védekezése miatt. Az első negyedet Rebec egy büntetője zárta 19-17.

Rebec ziccerével folytatódott a mérkőzés, amire Vojvoda egy nyakatekert mozdulattal elengedett triplával felelt. Továbbra sem szakadtunk le, a tizenharmadik percben Rosco Allen faulttal együtt értékesített ziccere után időt kértek a szlovének (25-25). Vojvoda második triplája után először vezettünk (27-28). Időnként azért látszott, hogy még egyik csapat sincs csúcsformában, mindkét oldalon akadtak hibák. 28-28-nál aztán segítettek a hazai bírók, Tóth Norbert ellen egy jogos sportszerűtlent fújtak a félpályánál, majd az oldalvonal mellett higgadtan álldogáló Ivkovicsra technikait, pedig Doncic ment neki Tóthnak... Ez sem zökkentette azonban ki a magyar csapatot, Perl szép szólója végén a dudaszó pillanatában szerzett kosarat, ezzel 38-38-as állással ért véget a félidő. Ivkovicsot a félidőben kiállították.

Vojvoda már nem öltözött át a második félidőre. Prepelic a fordulás után - a félidei incidens miatt megítélt - mindkét büntetőjét bedobta. A harmadik negyed derekén Wittmann második tripláját süllyesztette el, ezzel újra mi vezettünk (47-48). A játékvezetés azonban továbbra is rendkívül egyoldalú volt... A hatalmasat küzdő magyar fiúk egyébként zokszó nélkül viselték el a történteket. 57-52-nél időt kért Pór Péter, 60-55-ről indult a záró felvonás.

4-0-val indult a negyedik etap, Pór Péter a harmincharmadik percben időt kért, mielőtt még kétszámjegyűvé vált volta a különbség. Prepelic távolijával, majd labdaszerzés után szerzett ziccerével azonban ez is bekövetkezett (69-55). A külső körülmények teljesen megroppantották a mieinket, Doncic közelijével a harmincötödik percben a húsz pontot is átlépte a differencia 76-55. Wittmann törte meg a több mint ötperces kosárcsendünket, a KTE irányítója trojkával köszönt be. Sikerült villannunk párszor, 78-64-nél a hazaiak kértek időt. Innen azonban már nem volt visszaút. Sztojan Ivkovics együttese három negyeden keresztül partiban volt a világklasszisok sorát felvonultató szlovén válogatottal, ám ekkora ellenszélben egyszerűen nem volt esélye a győzelemre. A végére aztán el is készültünk az erőnkkel, és - érthetően - el is fáradtunk fejben - tudósított a BB1.hu.

Szlovénia - Magyarország 84-64 (19-17, 19-21, 22-17, 24-9)

Adecco Cup, edzőmeccs

Maribor, Tabor Hall, 2500 néző

V.: Zupancic, Mauer, Pohleven

Szlovénia legjobb dobói: Doncic 18/12, Vidmar 13, Prepelic 10/6.

Magyarország: Wittmann 13/9, Vojvoda 15/9, Ferencz 10/6, Tóth N. -, Keller 3. Csere: Perl 8, Allen 13/6, Tóth Á. 2, Ruják -, Eilingsfeld -, Csorvási -, Kovács P. -.

Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Jó meccs volt, mindkét csapat nagyot küzdött, úgy gondolom, jól szolgálta mindkét fél felkészülését. A harmincadik percig szépen játszottunk, és egálban voltunk
a nálunk jóval esélyesebb szlovénekkel. Az rendben van, hogy mi kis ország vagyunk, de attól még nem kell behajolnunk mindenki előtt. Nekem, mint vezetőnek nem volt más választásom, természetesen kiálltam a játékosaim
mellett. A csapat a második félidőre sem esett össze, pedig Vojvoda akkor már nem is játszott. Úgy gondoltam, nincs értelme továbbra is a pályán tartani őt, mert ma itt nem nyerhettünk. 

Vármegyei szövetségek