U16-os leány Eb: parádés kezdés
04
Aug
2017
U16-os leány Eb: parádés kezdés
2017. augusztus 4.  |  21:18

Az első negyedben 7 pontos hátrányban is volt, de a szünetben már 11 ponttal vezetett U16-os válogatottunk a franciaországi Bourges-ban a korosztályos Európa-bajokságon, a mieink nyitó találkozóján. Mészárosné Kovács Andrea együttese a második félidőben nagy fölényben játszva végül magabiztosan nyert.

Magyarország-Románia 87-40 (19-17, 19-10, 22-7, 27-5)

Magyarország: ANGYAL 9/3, Wentzel 8, MÁNYOKY 12/3, Tóth F. 2, VARGA A. 6. Cs.: Boros 5, DOMBAI 12, Budácsik 4, SZIRONY 15/3, VÁRI 6, Vincze 4, Madár 4.

Varga Alíz közeli kosarával 23 másodperc elteltével a mieink szerezték meg a vezetést majd Varga indítás utáni ziccerrel megduplázta saját és a magyar U16-os válogatott pontjai számát. Közel 2 és fél perc elteltével egy tripla formájában megszerezte első pontjait a román csapat, s ez a kosár óriási lökést adott ellenfelünknek, amely egy 7-0-s rohammal fordított, a zóna ellen megzavarodó csapatunk ellen. Varga büntetőit is értékesítette, de a románok triplával feleltek. A 6. percben Wentzel Nóra, majd ügyes akció végén Budácsik Dorka is betalált, ám 10-10 után ismét jött egy 7-0-s román roham, megint futhattak az eredmény után a lányok. A negyed végén a cserék sokat lendítettek csapatunk szekerén, volt, hogy sikerült kijátszani a zónát, s a védekezés keményebb, határozottabb lett, s labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal, elsősorban Boros Júlia, Budácsik, valamint Dombai Réka eredményessége révén egy 9-0-s bő másfél percet repesztve végül előnnyel zárták az első negyedet fiataljaink.

Angyal Barbara triplájával kezdődött a második szakasz, majd következett egy kis kapkodás, eladott labdákkal, 2 pontra feljött a román csapat, nagyon kellett Szirony Dorina kosara. A találat talán neki magának tett a legjobbat, nem sokkal később egy hármast is beemelt. A szakasz közepén grundkosárlabdába ment át a játék. Angyal ziccerével 8 pontra nőtt az előny, de a románok triplával tettek róla, hogy nagyon ne nyugodhassanak meg lányaink. Szerencsére ahogy az első, a második negyed vége is a mieinké volt. Letámadással labdákat szerezve Angyal és Wentzel kosaraival szünetig sikerült tízen túli, azaz 11 pontos előnyt szerezni.

Dombai ügyes középtávoli kosarával kezdődött a második félidő. Az ő és Mányoky Réka vezérletével magabiztosan, jól kezdtek szünet után lányaink, a negyed első felét 14-3-ra nyerték s 20 pont fölé nőtt az előny. A vélhetően a miénkénél rövidebb kispaddal rendelkező román csapat játékosai sokat hibáztak, Mányoky sziporkázott, a lányok gyakorlatilag eldöntötték a meccset, 25 ponttal vezettek a záró etap előtt.

A megnyugtató előny birtokában Mészárosné Kovács Andrea már csapata több kezdő játékosát pihentette, s a keret minden kosarasát mélyvízbe dobta, hogy ők is szokják az Eb légkörét . Az előny, elsősorban Szirony kosarainak köszönhetően tovább nőtt, 30, majd 40 pont fölé. A szakasz közepén Vári Zita is betalált, s ezzel a keret minden játékosa pontokat szerezve debütált az Eb-n.

A vége szinte kiütés, csaknem 50 pont különbségű diadal lett, a vártnál jóval könnyebb, nagyobb különbségű sikerrel kezdték Európa-bajnoki szereplésüket a lányok.

Statisztika: 

http://www.fiba.com/ls/#13049&13050-C-1

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek