EYOF: EZÜSTÉRMES A LEÁNY CSAPAT!
29
Jul
2017
EYOF: EZÜSTÉRMES A LEÁNY CSAPAT!
2017. július 29.  |  22:08


LÁNYOK 

Végig futva az eredmény és ellenfele után, ezüstérmet szerzett U16-os leány válogatottunk az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Mészárosné Kovács Andrea együttese a harmadik negyed hajrájáig látótávolságon, azaz 10 ponton belül volt, ott azonban egy 7-0-val lerázta magáról csapatunkat a spanyol együttes.  

Magyarország-Spanyolország  57-73   (14-19, 15-18, 13-21, 15-15)

Magyarország: Angyal 10/6, Wentzel 2, Tóth F. 7, Dombai 7/6, Varga A. 3. Cs.: Vincze 5, Boros 5, Madar, Budácsik 5, Mányoky 6, Szirony 7, Vári. 

A női döntőben a csoportjában minden ellenfelét imponáló magabiztossággal legyőző spanyol együttes várt Angyal Barbaráékra. Riválisunk a csoportmeccsek során a fehéroroszokat 115-37-re, a tegnap az elődöntőben lányaink által nagy nehezen legyőzött törököket pedig 83-58-ra verte - igaz az elődöntőben megszenvedett a németekkel (44-39). 

Bár 6-0-val indítottak a spanyolok, Dombai Réka hármasa felrázta a lányokat, akik csakhamar kiegyenlítettek, nyoma sem volt tehát a törökök elleni elődöntő kapkodó, göcsös kezdésének. A folytatásban is a spanyolok vezettek, ám lányaink nem eresztették ellenfelüket, ott lihegtek a sarkukban. A negyed hajrájában 12-13-nál egy kis megingást könyörtelenül büntetve egy 6-0-lal ellépett a favorit rivális, s a negyed végén 5 ponttal vezetett. 

Spanyol triplával indult a második szakasz, de csapatunk elsősorban Angyal, Mányoky Réka és Tóth Franka jóvoltából továbbra is  tapadt az ellenfélre. A szakasz közepén ismét jött egy kis hullámvölgy, s a spanyolok 29-24-es vezetésük után ismét könyörtelenül büntettek egy 6-0-lal, amellyel 10 pont fölé nőtt előnyük. Volt tartása Mészárosné Kovács Andrea együttesének, amely a negyed végén Angyal hárompontosának köszönhetően 10 ponton belülre került. 

Szünet után is próbálták tartani a lépést kiváló ellenfelükkel a magyar lányok. Ez egészen a 3. negyed hajrájáig sikerült. Az összecsapás a 3. negyed végén dőlt el, amikor 51-42-es vezetése után egy 7-0-lal zárva a szakaszt 16 pontosra növelte előnyét az ibériai együttes. 

A záró szakaszban állandósult a 15 pont körüli spanyol előny, a rivális megérdemelten nyerte meg a tornát. 

Érdekesség, hogy a fináléban a lepattanó harcot simán hozták lányaink (36-23), ám agresszív, remek lábmunkájú védekezésükkel a spanyolok nem kevesebb, mint 29 labdaeladásba hajszolták bele fiataljainkat, és mezőnyből lényegesen jobban dobtak lányainknál. Lányaink a nagyobb tudás előtt kénytelenek voltak meghajolni, de összességében jó játékkal szép, értékes ezüstérmet szereztek Győrben, gratulálunk!    

Mészárosné Kovács Andrea: - Úgy érzem, erőn felül teljesítettünk, a németek és a törökök legyőzése nagyon értékes siker volt. A döntőben aztán szembe találtuk magunkat az etalon spanyol védekezéssel, amely megmutatta mi mindenben kell még előrelépni.  


FIÚK 

5. - 6. helyért:
Észtország - Magyarország  64 - 52 (18-8, 18-8, 13-15, 15-21)

Magyarország: Balsay 3, Pintér 3, Filipovity 5, Kovács 11, Fekete 3/3 Cs: Kopácsi, Lukács 5, Kiss 6/6, Verasztó 10/3, Kármán 2, Dokmanovic 4

A két csapat találkozott már a csoportmérkőzéseken, akkor 11 pontos magyar győzelem született egy nagyon kemény mérkőzésen. Sajnos a mai napon csapatunk küzdeni tudásban nem tudta felvenni a versenyt az észt válogatott ellen és a már a félidőre tetemes előnyhöz jutottak a vendégek. A folytatásban sem változott igazán a játék képe, bár a hátrányunkat csökkenteni tudtuk, annak ledolgozására nem volt esélyünk. Összességében két fáradt csapat találkozóján a harcosabban, keményebben küzdő észtek megérdemelt győzelmet arattak, ezzel megszerezték az 5. helyet, csapatunk a 6. helyen végzett.

Váradi Attila, vezetőedző: - Sajnos nem tudtuk megismételni, az elmúlt két mérkőzésen mutatott teljesítményünket, ellenfelünk harcosságban felülmúlt minket, ezzel megérdemelten szerezték meg az 5. helyet. Komoly játékerőt képviselő csapatok ellen játszottunk, melynek az elkövetkezendő Európa-bajnokságon remélhetőleg nagy hasznát vesszük. Eredményünk, hogy összességében két győzelmet tudtunk szerezni erős csapatok ellen, bizakodásra ad okot, de jó teljesítményünket beárnyékolta hullámzó teljesítményünk.


Fotó: Káldy Ákos 

 



Vármegyei szövetségek