Dupla meccs előtt a férfi válogatott
26
Jul
2017
Dupla meccs előtt a férfi válogatott
2017. július 26.  |  00:14
Túl van felkészülése első két és fél hetén az Európa-bajnokság előtt álló magyar férfi kosárlabda-válogatott. A BB1.hu Sztojan Ivkovics szövetségi kapitányt faggatta a szlovákok elleni dupla-mérkőzések előtt.

- A harmadik hét vége felé tartunk, számomra az a legfontosabb, hogy letudtuk ezt a részt sérülések nélkül. Minden munkát, amit elterveztünk, el tudtunk végezni. Az összes játékos ott volt minden edzésen, szóval egyelőre abszolút a terv szerint haladunk. Mi egyébként előre megbeszélünk mindent, úgyhogy nagyjából mindenki tudta, hogy mit várok el tőlük, illetve, hogy ők mit vállaltak el.

- És milyen munkát végeztek el eddig?

- Ez az a periódus, amit mindenki arra használ fel, hogy a fiatalokkal foglalkozzon. Ezt láthatjuk a többi válogatottnál is. Van, aki elviszi őket egy tornára, illetve van, aki kevesebb meccset játszik még ilyenkor, inkább jobban szeret edzeni velük. Mi is próbáltuk erre fektetni a nagyobb hangsúlyt. Ennek az az oka, hogy a FIBA megváltoztatta a versenynaptárat, novembertől már szezon közben lesznek vb-selejtezők, és előre lehet tudni azt is, hogy vannak olyan sztárjátékosok, akik nem állhatnak majd a válogatott rendelkezésére. Nagyon fontos ebben az időszakban azokkal foglalkozni, akinek nincs nemzetközi tapasztalatuk, megpróbálni segíteni nekik, ezért fogjuk beáldozni az orosz tornát is, ahova teljesen a jövő válogatottja fog elutazni. Ha most nem törődünk azokkal a fiatal játékosainkkal, akinek nincs nemzetközi tapasztalatuk, akkor mikor fogunk? Hogy várjuk el tőlük azt, hogy novemberben és februárban fel tudják venni a versenyt a riválisainkkal? Itt most elsősorban Pongó Mátéra, Váradi Benedekre, Benke Szilárdra, Rosco Allenre és Perl Zoltánra gondolok. Közülük egyedül Perl kapott nagyobb szerepet az Eb-selejtezőkön, de év közben nemzetközi kupában még ő sem szerepelt soha, neki sincs ilyen téren tapasztalata.

- Szerdán és csütörtökön jön az első két edzőmeccs Szlovákia ellen. Mi lesz a legfontosabb feladat, illetve kik játszanak ezeken a mérkőzésen?

- A komolyabb lépéseket, az Eb-re való csiszolódást csak az utolsó három hétre tervezzük, akkor lesz öt meccsünk, ami elég arra, hogy összekovácsolódjon a csapat. Eddig mindenki ütem szerint jött, és ütem szerint is fog megjönni a válogatotthoz. Azok játékosaink, akik még nincsenek itt, ők nem azért nem csatlakoztak már korábban, mert „hisztiznének", vagy nem akarnának dolgozni, esetleg az edzői stábnak nincs szüksége rájuk, hanem mivel egész évben embertelen mennyiségű mérkőzést játszottak, rengeteget utaztak, azt a testük is megérezte, ezért muszáj egy kis pihenőt kapniuk, illetve volt, aki a nyári ligán vett részt. Ez egyébként nem magyar sajátosság, egész Európában így van, addig is megpróbálunk ebből előnyt kovácsolni.

- Kivel elégedett leginkább? Kinek a munkáját tudná kiemelni?

- Nem tudok kiemelni senkit, mert nem lehet azt mondani, hogy itt valaki jobban vagy rosszabbul dolgozik, mindenki egyformán teszi a dolgát, és hozza ki magából a saját maximumát. Mindenkivel elégedett vagyok, ahogy eddig is mindig az voltam.

Én egyébként mindig csak arról szoktam véleményt alkotni, amit átéltem az életben, amiről van tapasztalatom. Ha másról kérdeznek, akkor arról nem tudok és nem is szoktam beszélni. Ha olyan dologról van szó, amit nem láttam, vagy nem éltem át, akkor annak csak szurkolni tudok, hogy jó legyen. Ha valakinek hiányzik valaki, vagy bármi gondja van, mondja meg, hogy kell, hogy lehet másképp, nagyon szívesen meghallgatjuk.

 

Második nyarát tölti a felnőtt válogatottnál Benke Szilárd. A Zalakerámia ZTE KK 22 éves bedobója tavaly kimaradt a tizenkettes keretből a selejtezőkre, idén azonban mindent elkövet, hogy ő is utazhasson Kolozsvárra, az Európa-bajnokságra.

- Remekül érzem magam, minden a tervek szerint halad - mondta a BB1.hu érdeklődésére Benke. - Természetesen más munkát végzünk a válogatottnál, mint a klubcsapatomnál, de más a szerepem is a pályán, mások az alapelvek. Nem mondanám, hogy monoton a felkészülés, igazából az elején volt nehéz visszaállni a megszokott ritmusra, de már átestem a holtponton.

- Mit szoktak csinálni, amikor van egy kis szabadidejük?

- Őszintén? Aludni - mondta nevetve. - Illetve a vizes vb-t nézzük. Hosszú és Kenderesi a favoritom, no meg persze a pólós srácok.

- Tavaly a selejtezők során nem sikerült bekerülnie a tizenkettes keretbe, azóta viszont talán még egy fokkal jobb szezont produkált klubszinten. Idén mire számít? Ott lehet az Eb-n?

- Mindig próbálom az adott helyzetből a maximumot kihozni, most is ezt teszem. Sokat tanulok itt, nyilván mindenki ott szeretne lenni az Eb-n, ahogyan én is.

- Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány többször is hangoztatta, hogy a válogatottnál van egyfajta hierarchia a játékoskeretben. Ez ön szerint jó, vagy inkább a mindenki egyenlő elvet vallja?

- Megvan mindenkinek a helye, szerepe a csapatban, rendben van ez így.

- Mi lesz a legfontosabb feladatuk a szerda-csütörtöki edzőmeccseken?

- Konkrétumokról nem tudok beszámolni, ez is a felkészülésünket szolgálja az Eb-re. Persze nyerni szeretnénk mindig.

 

Információk az első válogatott edzőmeccsekkel kapcsolatban:

Az augusztus 31-én kezdődő férfi kosárlabda Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Szlovákia ellen kezdi felkészülési mérkőzéseinek sorát. Kecskeméten július 26-án és 27-én találkozik egymással a két együttes.

A meccsek időpontja:

2017. július 26. szerda, 18 óra, Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok: Magyarország - Szlovákia

2017. július 27. csütörtök, 16 óra, Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok: Szlovákia - Magyarország

Mindkét mérkőzés nyilvános, a nézők számára 500 forintos belépőjeggyel tekinthető meg, 6 éven aluliak ingyenesen nézhetik meg a találkozókat.

Mindkét mérkőzésen megvásárolhatók a helyszínen a belépők a magyar válogatott kolozsvári Eb-mérkőzéseire is. Fontos, hogy aki meg kívánja venni a jegyeket a kontinenstornára, az hozza magával a személyazonosságát igazoló iratait (igazolvány vagy útlevél és lakcímkártya).

Vármegyei szövetségek