Bronzéremért játszhat a TF az Egyetemi kosárlabda Eb-n
22
Jul
2017
Bronzéremért játszhat a TF az Egyetemi kosárlabda Eb-n
2017. július 22.  |  21:27

15 percig tartotta a lépést a TFSE idegesen játszó, gyengén büntetőző női együttese a francia Strasbourg csapatával a Miskolcon zajló Egyetemi kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében. A francia csapat a második és a harmadik negyed közepe között közel 20 pontot vert a TF-re, s fölényes győzelmet aratott, ám az eredetileg a nyolc közé jutást megcélzó TF szereplése így is minden előzetes várakozást felülmúlt, vasárnap Európa-bajnoki bronzérmes lehet Boros Zoltán együttese. A férfi mezőnyben a 9-12. helyért rendezett Miskolc-Debrecen összecsapás fordulatos, végig szoros, kiélezett csatát hozott, amelynek végén a vendég debreceniek örülhettek.

TFSE - Strasbourg Egyetem  45-73  (9-16, 14-18, 9-27, 13-12)

TFSE: MIHÁCZI 10/3, Gereben 6, KARLÓCAI 9/6, Németh A. 5, VARGA  B. 9/3 Cs.: Kováts G. 1, SHIRIAN 5, Magyar B., Szeli, 

A tét érződött a feleken, idegesen kezdtek a csapatok, a 3. perc végén 1-0-s francia vezetést mutatott az eredményjelző. Ekkor egy triplát, majd labdát szereztek a vendégek, s ziccerük után, 0-6-nál Boros Zoltán időt kért. Ezt követően egy gyönyörűen végigjátszott támadásból Németh Alma szerezte meg az első TF-kosarat - sajnos támadó pattanóból rögtön érkezett a válasz. A büntetők is kimaradtak a TF-nél, tartotta 5 pont körüli előnyét a francia együttes. A kapkodó TF-lányokon sajnos érződött, hogy Eb-negyeddöntőt játszanak, pontatlanul dobtak, létszámfölényes helyzetekben adták el a labdákat. Hosszú-hosszú TF-kosárcsendet tört meg egy támadó pattanó harcos megszerzése után Shirian Fatime, ráadásul a bónusz büntetőt értékesítve 4 pontra hozta fel a TF-et. Kováts Gabi egy büntetőt értékesített, 3-ra csökkent a hátrány. Sajnos a negyed végén a TF-es lányok figyelmetlenségét kihasználva ismét elléptek a franciák. 

Gereben Dorka kosarával kezdődött a második negyed, sajnos a bónusz büntető kimaradt. Shirian betörésből szerzett kosarat, de a franciáknak mindenre volt válaszuk. A jól játszó Shirian hamar összeszedett 4 személyit, ám Miháczi büntetőjével ismét visszajött 4 pontra a TF. Ekkor egy triplát dobtak, majd labdaszerzés után könnyű 2 pontot szereztek a franciák. Semmi nem sikerült a TF-nek, a szakasz közepén 10 pont fölé nőtt hátránya - időt kért Boros.  

Miháczi büntetői után zónára állt át a TF, s Karlócai Julianna emelt be egy triplát, újra látótávolságon belülre került a magyar női bajnok. Francia időkérés után azonban megtört a lendület, két triplát is szereztek a strasbourgiak, így szünetben 11 ponttal vezettek. Jóval szorosabb is lehetett volna, ha nincs a lányok részéről az Eb-elődöntő szintjén igen-igen gyenge, s görcsösségüket alátámasztó 45,5%-os, 10/22-es büntetőzés...

Rosszul, francia triplával indult a második félidő. Mihaczi Diána javított valamit a büntető statisztikán, de a Strasbourgnak mindenre volt válasza, sőt eladott labdák után, könnyű kosarakkal, 14-2-vel kezdve a második félidőt, 20 pont fölé nőtt előnyük. Shirian - úgy 8 percet játszva - kipontozódott, majd a magyar női egyetemi bajnok hosszú pontmentes időszakának  Karlócai vetett véget.  Azok után, hogy eldőlt a meccs,  faragott a hátrányán a TF, Miháczitól, Karlócaitól és Varga Barbarától is beesett egy-egy tripla, a hajrá  azonban a franciáké volt, akik megérdemelten nyertek, s jutottak a döntőbe.  A TFSE pedig, bár most meg kellett hajolnia a nagyobb tudás előtt, Európa-bajnoki éremért, bronzéremért lép pályára vasárnap - az ellen a szlovák csapat ellen, amelyet első összecsapásán az Eb-n magabiztosan  győzött le. 

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=128421&lng=en

 

Miskolci Egyetem - Debreceni Egyetem  69-75   (18-21, 16-16, 19-16, 16-22)

Miskolc: SZÖGI 18/6, MÁTÉ 6, KOPASZ 6/3, Lippai 4, KŐVÁGÓ-LASKA 8. Cs.: Takács 13/9, SZEPESI 10/6, Orosz 4, Béres. 

Debrecen: KOZÁK 4, KÓSA 27/12, VARGA 23/9, PÉK 5/3, Opre 4. Cs.:  JÁVOR 10/6, Bak, Oláh 2, Szűcs. 

Pár hete azzal, hogy a Debrecen a Nemzeti Egyetemi bajnokság döntőjének utolsó meccsén legyőzte a rendező miskolciakat, megnyerte a bajnokságot. Azóta a debreceni gárdába visszatért, s az Egyetemi kosárlabda Eb-n bombaformában játszik az akkor eltiltás miatt hiányzó Kósa Tamás. A miskolciaknak is volt egy eltiltottjuk Orosz Bence személyében, s rajta kívül - mivel más a korhatár az egyetemi Eb-n, mint a hazai egyetemi bajnokságban - négy tapaszaltabb játékossal erősödött a miskolci gárda Béres Dávid Kővágó-Laksa Márk, Máté Balázs és Szögi Ádám, személyében. 

Viszont a Jégcsarnok a Debrecennek számított hazai pályának, Kovács Imre legénysége itt játszotta Eb-meccseit, a miskolciak egy házzal odébb, a Generali Arénában, ahol azonban a meccs idején a TF lányai küzdöttek a döntőbe jutásért. 

Kósa Tamás vezérletével a Debrecen kezdett jobban, 7-3 után azonban Máté Balázs, valamint a triplát szerző Takács Dániel jóvoltából egy 9-2-es rohamot mutatott be a Miskolc. Debreceni pillanatok következtek, Kósa majd Jávor Barna is beemelt egy hármast, s a Debrecen "vezetett elő" egy 8-2-es futást. A negyed hajrájában az ex-debreceni Lippai Szabolcs villant kétszer, ám a szakasz végén 3 ponttal a debreceniek vezettek. 

A második negyed elején Takács hármasára Kósa felelt, továbbra is futott a Miskolc a Debrecen után. Amikor megközelítette, valaki - többnyire Kósa vagy Jávor - mindig villant debreceni oldalon.  A szakasz közepén azonban Szögi Ádám és Takács vezérletével egy 7-0-lal fordítottak a vendéglátók. A félidő végén ismét a bajnok debreceniek kerültek felszálló ágba a hullámvasutazásban, Varga Ádám vezérletével egy 6-0-lal 3 ponttal vezettek félidőben.  A második félidő elején lendületben maradt a Debrecen, Kósa és Pék is beemelt egy triplát - igaz a túloldalon Takács is megtette ugyanezt. Volt már 8 pont is a bajnok előnye. A szakasz közepén Szögi, valamint Szepesi Szabolcs triplájával közelített, majd Kopasz Márton 2+1-es akciójával egyenlített a Miskolc, abszolút fifty-fifty, azaz 50-50 volt az állás, döntetlenről kezdődött a befejező 10 perc. 

Ez Takács és Szepesi révén 4 hazai ponttal kezdődött, Varga triplája fokozta az izgalmakat. Mindkét csapaton érződött: játékosai utolsó erőtartalékukat mozgósítják. A szakasz közepén Varga 2+1-es akciójával fordított a Debrecen. Szepesi triplájára Varga felelt, támadásonként fordult a kocka. A végjátékban a Kósa-Varga duó vezette debreceniek voltak higgadtabbak, pontosabbak, s így a végén ők örülhettek. Érdekes tripla-duplát ért el a miskolci csapat kapitánya, Szögi Ádám (18 pont, 10-10 gólpassz és eladott labda), s mellé 8 lepattanót is megszerzett a csupaszív kosaras, így csupán 2 pattanóval maradt el egy klasszikus tripla-duplától. 

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=128413&lng=en 

Vármegyei szövetségek