Egyetemi Európa-bajnokság, Miskolc
19
Jul
2017
Egyetemi Európa-bajnokság, Miskolc
2017. július 19.  |  01:54
Az előző napon mutatott játékhoz képest sokkal jobban játszott a miskolci csapat az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon, de egy a hétfőinél jóval erősebb ellenféllel került szembe, amelynek a dolgát ugyan alaposan megnehezítette, ám legyőzni nem tudta.

Miskolci Egyetem - Marie Curie Skladowska Egyetem (lengyel) 49-56 (12-20, 14-14, 8-16, 17-8)

Miskolc, Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság, 500 néző. V.: Pacuraru (román), Quintero (spanyol)

Miskolc: Szögi 5/3, TAKÁCS 11/6, Máté 3, LIPPAI 8, KŐVÁGÓ-LASKA 12. Cs.: KOPASZ 7/3, Béres 3, Orosz.

Ismét szép számú nézősereg buzdította a hazaiakat, s a szurkolók talán abban reménykedtek, hogy Szögi Ádám és társai azt követően, hogy hétfőn átestek a tűzkeresztségen, már felszabadultabban, kevésbé görcsösen kosaraznak, mint tették a német rivális ellen. Az esélyesség terhe sem nyomasztotta Drahos Gábor fiait, hiszen velük szemben a szlovén gárdát szinte kiütő lengyel, lublini alakulat állt.

A lengyel csapat vezető találatára Szögi Ádám felelt szép betörésből. Lippai Szabolcs sikeres büntetőjét követően a második dobása után Kővágó-Laska Márk pöckölte vissza a labdát a lengyel gyűrűbe, s ezzel még 5-5-re egyenlítettek a hazaiak, ám ezt követően a remek szerkezetű, két 210 centi körüli, remek felépítésű centerrel felálló rivális egy 7-0-lal elhúzott, időt is kért Drahos Gábor. Sikerült megtörni a lengyel lendületet, Lippai duplája, majd Kopasz Márton triplája után 2 pontra csökkent a hátrány. A negyed vége az ellenfélé volt, amely egy 8-0-lal 10 pontos előnyre tett szert, de mutatós és eredményes volt a szakasz végén az oldalbedobás-figura, amelynek végén Kopasz szerzett szép kosarat.

6 lengyel pont után, jó 3 perc elteltével Szögi egy hárompontos kosár formájában talált be. A szakasz közepén Drahos mester vágta dühösen földhöz tábláját egy technikaiért- bár úgy tűnt, jogosan várt sípszót, miután Kopaszt megtolták a levegőben. Ezzel együtt olyan iramban, keménységgel játszott a Lublin, amilyenhez a magyar másodosztályban nem nagyon szok(hat)tak hozzá a hazaiak. A félidő hajrájában támadásban sokat hibáztak a lengyelek, egy 7-0-lal 10 ponton belülre került a hazai gárda.

Takács Dániel 2+1-es akciójával 5 pontra jött fel a Miskolc a második félidő elején. A negyed közepén egy 10-0-lal ismét tízen túli előnyt szerzett a lengyel gárda. A negyed hajárában Lippai büntetőkből igen hosszú hazai kosárcsendnek vetett véget, de a 3. negyed végén a lengyelek mutattak be ügyes oldalbedobás figurát zsákolással, 16 ponttal vezettek a záró etap előtt.

Takács triplát szerzett záró szakasz elején, majd Kővágó-Laska is villant, a a lengyeleket frusztráltakká tette a hazai gárda szívóssága, összeszedtek egy sportszerűtlent, Takács újabb triplájával egy 11-0-lal a szakasz közepén 7 pontra feljött a vendéglátó, időt kért a lengyel szakvezető. Nem tört meg a lendület, Kővágó jóvoltából a roham 14-0-sra duzzadt, a hátrány pedig 4 pontosra apadt. Ekkor jött egy hármas lengyel részről. A kőkemény, küzdelmes végjátékban mindkét csapat sokat hibázott, s végül a lengyel csapat nyert, de az ilyen iramú, keménységű meccsek nagyon sokat segíthetnek a miskolci csapat játékosainak a fejlődésükben.

Statisztika:

http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=127280&lng=en

 

Debreceni Egyetem - Rouen Egyetem 52-70 (11-19, 17-13, 9-16, 15-22)

Debrecen: Kozák 5/3, KÓSA 5/3, Jávor 8/3, PÉK 12/6, BAK 8. Cs.: Varga Á. 3/3, Opre 2, Blaskovits, Szűcs M. 3/3, Oláh


Jól, 4-0-lal kezdett a Debrecen, utána azonban egy 13-2-es szakaszt repesztett a lepattanókat mindkét palánk alatt uraló francia együttes. A negyed hajrájában nagyon kellett Kozák Márton triplája.

A második szakasz elején Opre Roland büntetőivel tovább zárkóztak a debreceniek, majd egy küzdelmes periódus következett, kevés kosárral. Állandósult a 10 pont körüli francia vezetés, elsősorban Pék Dávid eredményessége révén tudta tarani a léépst ellenfelével a Debrecen. A félidő végén Jávor Barna, majd Szűcs Máté egy-egy hármasával 4 pontra küzdötte vissza magát a Debrecen, ami elsősorban azért dicséretes, mert a lepattanózás tekintetében szünetben 25-13-ra vezetett a francia alakulat.

Kósa Tamás találatával 2 pontra jött föl a Debrecen. Erre 2 büntetővel feleltek a franciák, ám Pék triplájával egyetlen pontra zsugorodott a magyar férfi egyetemi bajnok hátránya. Több esély is kínálkozott a fordításra, de ezzel nem tudtak élni a debreceni legények, egy 6-0-lal levegőhöz jutott a Rouen, sőt a jelek szerint a korábbi felzárkózás sokat kivett a magyar férfi bajnokcsapat játékosaiból.  a negyed vége egyértelműen a francia együttesé volt, amely 11 pontos előnnyel várhatta az utolsó 10 percet.

A debreceniek a záró szakaszban is becsülettel küzdöttek, vezettek pár ügyes akciót, de nem tudtak mit kezdeni a lepattanózást végül 50-27-re nyerő francia kosarasok nyomasztó fizikai fölényével.

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=127283&lng=en

Fotó: Práczki Péter 


 

Vármegyei szövetségek