Tursics Krisztián: Okozzunk meglepetést
03
Jul
2024
Tursics Krisztián: Okozzunk meglepetést
2024. július 3.  |  12:17
Már csak napok választanak el minket, és szombaton megkezdődik az U20-as női Európa-bajnokság. Válogatottunk csütörtökön kel útra Litvániába. Ezt megelőzően beszélgetett a wbasket.hu Tursics Krisztián szövetségi edzővel az utolsó felkészülési mérkőzések tapasztalatairól és a kontinenstornával kapcsolatos várakozásairól.
 
 
A magyar válogatott szombaton és vasárnap Horvátországgal mérkőzött. A mieink előbb 79-63-as, majd 66-61-es sikert arattak. A szakvezető is kiemelte lapunknak, hogy értékes szakmai visszajelzéseket adott a főpróba.
 
„Játszottunk egy kiváló félidőt szombaton.” – kezdte visszatekintését az utolsó összecsapásokra Tursics Krisztián. „Azt terveztük, hogy szinte Európa-bajnoki rotációval a szombati mérkőzést tekintjük a héten a fő prioritásnak. Az első félidő szuper volt, dobtunk 52 pontot, 20 pont feletti előnyt építettünk fel. A második félidőre visszavettünk a ritmusból. Látszott, hogy azok az elemek, amiket gyakorolni szeretnénk, nem voltak kellően élesek. Ami az első félidőben jellemzett minket, a másodikban már nem, és több ziccert elhibáztunk. Ez probléma, hiszen hétmeccses Európa-bajnokságra készülünk, és ott a második félidőben tapasztalt dekoncentráltság nem férhet bele.”
 
A vasárnapi találkozóra két helyen változott a keret és ezzel válogatottunk szerkezete, de egy kemény, küzdős találkozón a győzelmet így is megszerezték a mieink.
 
„Kivettük a két alapemberünket. Nem játszott Laczkó Sára és Strausz Edina. Szerettem volna megnézni, hogy a többiek mit tudnak hozzátenni a nagy egészhez. Jól szolgálta ezt a célt a mérkőzés. Tudtunk gyakorolni olyan játékelemeket, amikhez több, mint valószínű, hogy hozzá kell nyúlni Litvániában. Láttuk, hogy milyen szerkezetben hogyan lehetünk hatékonyak támadásban és védekezésben. Összességében nem volt rossz az utolsó hétvége, a célját elérte mindkét mérkőzés.” – összegzett a szakvezető.
 
 
Vasárnap sokat játszott alacsony szerkezetben válogatottunk. „Ez egy fegyver lesz, amit kénytelenek vagyunk használni.” – mondta Tursics Krisztián. „Azzal, hogy Edina vasárnap nem lépett pályára, többet gyakoroltuk ezt a felállást, mint a korábbi mérkőzéseken. Minden variációra igyekszünk felkészülni. Várjuk már az Európa-bajnokságot, hiszen rögtön belecsapunk a közepébe a csoportmeccseken.”
 
Nem véletlen fogalmazott így válogatottunk szakvezetője, hiszen a csoportkörben Izrael, Németország és Szerbia lesznek a riválisok.
 
„Mondhatni három teljesen ellentétes felfogású, stratégiájú ellenféllel találkozunk majd. Izrael köztudottan kellemetlen, alacsony szerkezetű csapat, és ennek megfelelő kosárlabdát játszik öt mezőnnyel, betörés kiosztásokkal, üres elzárásokkal. A németek ennek az ellentéte. Magas szerkezetű, lassabb kosárlabdát játszó, jellemzően centerposzton domináló gárda. Szerbia pedig extrém fizikális csapat, akik mindig támadnak, nagyobbak, erősebbek.” – jellemezte a riválisokat Tursics Krisztián, akinek felvetettük, hogy a csoportellenfeleink gyakorlatilag a teljes európai palettát lefedik.
 
„A stílust tekintve biztosan, a minőségre majd később kapunk választ, amikor már látjuk, hogy ebből a csoportból ki hova fog elérni a végén. A szerkezetre, kosárlabda kultúrára viszont egyértelműen igaz ez a jellemzés. Mindenre kellett készülni ezen öt és fél hét alatt, amit együtt töltöttünk az Európa-bajnokság előtt a csapattal.” – felelte a vezetőedző.
 
 
Minden világversenyt megelőzően a záró kérdés, hogy milyen üzenettel, milyen gondolatokkal vezeti fel a stáb a tornát.
 
"Okozzunk meglepetést, és hozzuk ki magunkból a maximumot, amiért az elmúlt hetekben keményen dolgoztunk." – mondta Tursics Krisztián. „Szeretnénk azzal meglepetést okozni, hogy bejutunk akár a legjobb nyolcba, mert az egy hatalmas dolog lenne számunkra. Megpróbáljuk ebbe az irányba elvinni a beszélgetést a torna előtt.”
 
 
A magyar válogatott 12 fős kerete a 2024-es U20-as női Európa-bajnokságon:
 
Aho Tyra
Baa Dominika
Bajzáth Lili
Gelei Karola
Gyöngyösi Janka
Holcz Rebeka
Katona Boglárka
Laczkó Sára
Oláh Fruzsina
Strausz Edina
Takács Dorina
Zsámár Panna
 
A stáb tagjai:
 
Tursics Krisztián szövetségi edző
Szentpáli Gergő edző
Meszler Balázs edző
Sebestyén Balázs erőnléti edző
Békési Ádám gyógytornász-fizioterapeuta
Vincze Viktória technikai vezető
 
 
 
 
Fotók - Somogyi Gábor

Vármegyei szövetségek