Tizedszer kupagyőztes a Szolnoki Olajbányász
07
Apr
2024
Tizedszer kupagyőztes a Szolnoki Olajbányász
2024. április 7.  |  22:45

Elérkezett a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa 2024-es döntője, a Tisza-parti rangadón a kilencszeres kupagyőztes Szolnoki Olajbányász mérte össze erejét az első kupaaranyára hajtó SZTE-Szedeákkal. A szolnokiak a szombati elődöntőben magabiztosan győzték le az NKA Universitas Pécset, míg a szegediek pazar támadójátékkal arattak bravúros sikert a címvédő Falco-Vulcano Energia KC ellen.

Pontgazdag első negyedet láthatott a szépszámú publikum, 8-8 után a szegediek vezettek pár ponttal. az elődöntőben nagyot játszó Woolridge ezúttal is elemében volt, duplájával – amellyel már 10 pontnál járt - 25-18-ra lépett el Simándi Árpád alakulata, Eads duplájával és Pongó triplájával zárkózott az Olajbányász, de így is behúzta a nyitó tíz percet 27-23-ra a Szeged.

 

 

A folytatásban Bailey és Zsíros trojkája ugrasztotta talpra a kék-fehér érzelműeket, 38-30-ra vezetett a dinamikusan kezdő Szedeák. A negyed feléhez érve már tízet számoltak a szegedi drukkerek a szolnokiakra, de a játékrész második felében pontatlanabbá váltak a felek, a Wiggins – Jovanovic duó vezette piros-feketék pedig apránként elkezdték ledolgozni hátrányukat annak ellenére is, hogy a triplavonalon túlról mindössze egy dobást értékesítettek 12 kísérletből. Mindkét gárda kevés eladott labdával dolgozott, a szegediek négyszer, a szolnokiak mindössze kétszer szórták el a játékszert, a 20-20-szal végződő második tíz perc után 47-43-at mutatott az eredményjelző a nagyszünetben.

 

 

Kevesebb mint két perc alatt elolvadt a kék-fehérek előnye a térfélcserét követően, Lukács kettesével már az Olajbányász tartott előrébb (47-49). Zsíros trojkájával fordított a Simándi-legénység, fentebb kapcsoltak sebességben a csapatok, fizikálisabbá vált a játék (56-55). Rudner is behintett egy hármast – mindössze a másodikat szolnoki szempontból -, időt is kért a Szedeák (56-60). Nem vesztette azonban lendületét Oliver Vidin legénysége, Thomas 2+1-ével, valamint Durham duplájával a meccsen tekintélyesnek mondható kilenc pontos fórral vágott neki a negyed hajrájának a Szolnok (58-67). A szombati elődöntőben 32 pontig jutó Locke védését jól oldották meg Lukácsék, az amerikai 1/8-as mezőnymutatóval állt a játékrész végén – Rudner szórt be újabb triplát a játékrész végén, 76-62-re lépett el a negyedben 33 pontot szerző Olajbányász.

 

 

Eads dobott nehéz ziccert, a Szedeák pedig addig nem jellemző módon több labdát adott el a záró tíz perc elején. Bognár és Lake is négy személyivel játszott a szegedieknél, Rudner harmadik hárompontosával a húszat közelítette a differencia (66-85). Eads zsákolásával meg is lett a „közte húsz”, alig öt perc volt csak már hátra a derbiből – karnyújtásnyira került tizedik kupagyőzelmétől az Olajbányász. Thomas hintett dudaszós hármast, a végjátékban pedig már nem tudott közelebb zárkózni a Szedeák – a Szolnoki Olajbányász remek játékkal hódította el a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupát, a Falco ellen remeklő szegediek pedig szépen csillogó ezüstéremmel gazdagodtak.   

A torna MVP-jének Demajeo Wigginst válaszották, az amerikai légiós 32 VAL-lal zárt. 

 

 

SZTE-Szedeák – NHSZ-Szolnoki Olajbányász 80-96 (27-23, 20-20, 15-33, 18-20)

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, döntő
BOK Sportcsarnok, Budapest
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Benczur Tamás, Farkas Gábor

 

Szedeák: Locke 11/3, Woolridge 18, Cohill -, Bognár 11/3, Lake 9. Csere: Balogh 2, Bailey 17/6, Mucza 3, Zsíros 9/9, Mayer - Edző: Simándi Árpád

Szolnok: Jovanovic 17, Eads 12, Rudner 9/9, Lukács 12, Wiggins 18. Csere: Thomas 14, Pongó 5/3, Pallai -, Durham 7/3, Révész 2, Sebők -, Vincze -. Edző: Oliver Vidin

 

Vármegyei szövetségek