A Szedeák az első döntős a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupán
06
Apr
2024
A Szedeák az első döntős a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupán
2024. április 6.  |  19:00

A Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa elődöntői után következett a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa négyes döntőjének első mérkőzése, amelyen a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely az SZTE-Szedeákkal csapott össze. Tanoh Dez és Benke dupláival kezdett a Falco, Locke kintről válaszolt. A szombathelyiek első négy mezőnykísérlete sikeres volt, de a Szedeák tartotta a lépést, Zsíros triplájával 18-16-ot mutatott az eredményjelző hét és fél perc játékot követően. A játékrész hajráját inkább a Tiby és Tanoh Dez vezette sárga-feketék kapták el jobban, 23-18-ra nyerték az első tíz percet.

 

 

Perl, majd Pongó szórt hárompontost, de Woolridge és Mucza révén továbbra is a címvédő sarkában loholt a szegedi együttes, időt is kellett kérnie Milos Konakovnak (29-27). Mucza trojkájával fordítottak is a Tisza-partiak, de Benke gyors öt pontjával visszavette a vezetést a sárga-fekete alakulat. A félidő hátralévő részében fej fej mellett haladtak a csapatok, Woolridge mellé Locke is felzárkózott pontszerzésben a Szedeáknál, olyannyira, hogy a nagyszünet előtti utolsó másodpercekben hintett hármasával a kék-fehérek mehettek előnnyel az öltözőbe (42-45).   

6/13-mal dobott kintről a Szeged, 4/10-zel a Falco, büntetőből viszont hat pontot „hagyott” a meccsben a Konakov-legénység (10/16). Sebességben és keménységben sem volt számottevő különbség a felek között, azzal együtt is vezetett a Szedeák, hogy egyik legjobbja, Bognár Kristóf 1/8-cal kezdett mezőnyből.

 

 

A térfélcserét követően sem eresztették egymást a csapatok, a szegedi Woolridge – Locke – Lake trió mellett Mucza Tamás lépett elő, két szép betöréssel tolva meg övéi szekerét. Állta a sarat a dobópárbajban a Szedeák, védekezésben nem találta – egyelőre – tőle megszokott ritmusát, agresszivitását a szombathelyi gárda. A Tisza-partiak jól találták meg a réseket a pajzson – ezzel együtt Perl dudaszós középtávolijával zárult a játékrész, 67-65-re fordított a címvédő.

 

 

A záró felvonás elején is folytatódott az adok-kapok, egyik fél sem tudott komolyabb előnyt kicsikarni, bár egy 10-0-s rohammal 77-72-re ellépett a Szeged. Jordano hármasa pördült ki, Zsírosé viszont bement a túloldalon, 82-75-nél időt kért a Falco. Perl tempója hullott be, Locke trojkája úgyszintén – komoly kosáresővel köszöntött be az utolsó négy perc (81-87). Perl és Tiby büntetőivel zárkózott a szombathelyi együttes, Benke betörésével három pontra csökkent a címvédő hátránya (87-90). Zsíros azonban hidegvérrel küldött a helyére egy hárompontost annak ellenére, hogy nem sokkal korábban hibázott kintről – 50 másodperce maradt Milos Konakov legénységének (87-93). Benke triplája, majd Perl középtávolija is kimaradt, a szegedieknek nem volt más dolguk, mint bedobálni büntetőiket – ezt meg is tették, így vaskos meglepetést okozva 96-87-es sikert arattak a címvédő ellen, bejutva a vasárnapi kupadöntőbe.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - SZTE-Szedeák 87-96 (23-18, 19-27, 25-20, 20-31)
Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, elődöntő
BOK Sportcsarnok, Budapest
Játékvezetők: Kapitány Gellért, Goda László, Fodor Attila (Téczely Tamás)

 

Falco: Pot 6, Tanoh Dez 6, Benke 14/6, Tiby 14, Keller 8. Csere: Pongó 5/3, Perl 24/3, Jordano 6/6, Barac 4, Kovács -. Edző: Milos Konakov

Szedeák: Locke 32/15, Woolridge 20/6, Cohill 2, Bognár 2, Lake 18. Csere: Bailey 4, Mucza 9/3, Balogh -, Zsíros 9/9. Edző: Simándi Árpád  

 

Vármegyei szövetségek