A Szolnoki Olajbányász is döntős a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupán
06
Apr
2024
A Szolnoki Olajbányász is döntős a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupán
2024. április 6.  |  21:50

A Szedeák bravúros győzelme után a második elődöntővel folytatódott a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, az NKA Universitas Pécs és a Szolnoki Olajbányász csapott össze – két gárda, amely a hamarosan rajtoló rájátszásban is összeméri erejét.

Herger szerezte a mérkőzés első kosarát, erre egy 14-4-es rohammal válaszolt a kiválóan kezdő Szolnok. Jovanovic és Rudner is trojkát szórt, ötletes és eredményes támadásokat vezetett az első percekben a Tisza-parti gárda. Az egykor Szolnokon éveket eltöltő Kovács Péter is beköszönt kintről, de Pallai is ugyanígy tett, a piros-feketék kontrollálták az első játékrészt. 70% fölött dobott mezőnyből a Szolnok, remekül kapta el a rajtot Oliver Vidin együttese (18-30).

 

 

Pongó triplájával indult a második etap, Pallai is újfent betalált, 18 pontra nőtt a differencia a lendületesebben játszó Olajbányász javára. Bár a negyed közepén némileg pontatlanabbá vált a szolnokiak játéka, Rudner hármasa valamelyest átlendítette őket a holtponton – a pécsiek nem igazán tudták kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, mindössze 35%-kal céloztak mezőnyből (28-44). Durmo csinált 2+1-es játékot a félidő utolsó percében, de ezt a játékrészt is a Szolnok nyerte – igaz, jóval szűkebben, mint az előzőt (34-48).

A legnagyobb különbség a triplák terén látszott 20 perc játékot követően, a pécsiek 2/13-as mutatójával szemben a Szolnok 10/17-et hintett kintről.

 

 

A fordulás után igyekezett őrizni kétszámjegyű fórját az Olajbányász. Jovanovic hárompontosa akadt be (41-55). Walker és Manjgafic tripláival a negyed hajrájára visszajött tíz pontra a Pécs, ezúttal a szolnokiak játéka ült le kissé - Durmo zsákolása ugrasztotta talpra a mecsekaljaiakat, Oliver Vidinnek kellett időt kérnie (53-61). Walker hibáját Durmo korrigálta közelről, védekezésben és támadásban is ritmust váltott Csirke Ferenc alakulata, ezúttal a piros-feketéken volt a sor, hogy reagáljanak. Nikolic utolsó másodperces dobása lejött a gyűrűről, de így is a baranyaiak akarata érvényesült a játékrész második felében, nyílttá tették az összecsapást a záró felvonásra fordulva (57-61). 

 

 

Durham betörésével valamelyest visszavette a kezdeményezést a Szolnok a negyedik negyed elején, Pongó hármasával pedig újfent kétszámjegyűre nőtt a piros-feketék előnye 59-71). Durham küldte el egy dobócsellel védőjét, és vágott be egy triplát a támadóidő lejártakor - hat perce maradt a pécsieknek, hogy visszavegyék az irányítást. Lukácsék azonban szívós védekezéssel őrizték vezetésüket, az utolsó három percnek 63-79-cel futottak neki a felek - Pallai hárompontosa zárta le a vitás kérdéseket (66-82). Bár a harmadik negyed második felében ráijeszetett a Szolnokra a pécsi együttes, a Tisza-partiak összességében megérdemelten, a meccs nagy részében irányítva jutottak be a kupadöntőbe - a baranyaiak a Falco ellen futhatnak neki a bronzérem megszerzésének. 

 

NKA Universitas Pécs – Szolnoki Olajbányász 70-87 (18-30, 16-18, 23-13, 13-26)
Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, elődöntő
BOK Sportcsarnok, Budapest
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Nagy Viktor, Söjtöry Tamás Ferenc (Hartyáni Zsolt)

 

Pécs: Nikolic 8, Kovács 6/3, Manjgafic 9/3, Durmo 20, Herger 8. Csere: Henry 4, Scherer 3/3, Kerpel-Fronius -, Walker 12/3, Lados -. Edző: Csirke Ferenc

Szolnok: Jovanovic 12/6, Eads 10/6, Rudner 9/9, Lukács 8, Wiggins 3. Csere: Pongó 6/6, Durham 12/6, Révész 2, Thomas 10, Vincze 3/3, Pallai 12/12, Sebők -. Edző: Oliver Vidin  

Vármegyei szövetségek