Jöhet a Spanyolország elleni Eb-elődöntő
24
Jun
2023
Jöhet a Spanyolország elleni Eb-elődöntő
2023. június 24.  |  11:52
Szombaton 17 óra 45 perctől Spanyolországgal vív Európa-bajnoki elődöntőt a magyar válogatott - a wbasket.hu mutatja be ellenfelünket.
 
 
A spanyolok a mieinkhez hasonlóan három győzelemmel és egy vereséggel jutottak a legjobb négy közé. A csoportkör nyitányán alulmaradtak Lettországgal szemben, utána viszont Montenegró, Görögország és a negyeddöntőben Németország sem okozott nekik problémát - a németek ellen ráadásul Silvia Dominguez és Maria Conde nélkül remekeltek.
 
A spanyolok most mutatott játéka nem hasonlítható a csúcsévek elképesztő dominanciájához, ettől függetlenül így is kiváló erőt képviselnek. Laura Gil (12.5 pont, 8 lepattanó), illetve Raquel Carrera (10.5 pont, 6.3 lepattanó) stabil teljesítménye és Alba Torrens még mindig megmutatkozó zsenije bőven versenyképessé teszi a csapatukat.
 
Mély a keret, és elképesztő rutinjuk van ilyen kiemelt versenyhelyzetekben. Arról nem beszélve, hogy a tornán a spanyolok rendelkeznek a legkevesebb eladott labdával és az elődöntős csapatok közül ők dobják a legjobban a büntetőket - az átlaguk 80% fölé csúszik. Ezek a statisztikai adatok kiemelkedő mentális erőt mutatnak. Jól átforgatott csapat: Raquel Carrera és Laura Gil a két legtöbb időt pályán töltött játékos, rajtuk kívül a többieknek a 21 percet sem éri el az átlaga. Óriási variációs lehetőségekkel bírnak.
 
 
A magyar válogatott a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében egy csoportban volt a spanyolokkal, mindkét alkalommal riválisunk nyert. A végletekig kiélezett szekszárdi meccs után idegenben is sikerült kis különbségen maradni, amivel nagyban megkönnyítettük magunknak a kvalifikációt. Az Európa-bajnokság előtt Sopronban két felkészülési mérkőzést vívtunk velük: az elsőt szoros csatában a spanyolok nyerték, a másodikat 77-65-re a mieink.
 
"Sokat változott a játékuk. Mi láttuk őket egy állapotban a felkészülés során, és utána láttuk a lettek elleni első mérkőzésüket az Európa-bajnokságon. Ezekről nagyjából hasonló volt a benyomásunk. Ezt követően viszont nagyon komoly lépést tudtak tenni, de tették ezt fokozatosan. A nyolc között már ellentmondást nem tűrő játékkal rukkoltak elő. Nem lesz egyszerű dolgunk. Ez nem ugyanaz a spanyol csapat, mint 10 nappal ezelőtt. Remélem, hogy a magyar sem. Sem önbizalom, sem játékkultúra, sem egyéb más tekintetben. Óriási kihívás lesz a mérkőzés, mint mindig a spanyolok ellen." – mondta lapunknak Székely Norbert szövetségi kapitány.
 
Egy biztos, hogy mindkét válogatott ott lesz februárban az olimpiai selejtezőn. Bár nem lehet egy az egyben megfeleltetni a két versenyhelyzetet, de akár már arra is jó teszt lehet ez a két nap.
 
"Ott eggyel több mérkőzés lesz, hármat kell megvívni az olimpiai selejtezőn. Az nagyon furcsán hangzana a számból, ha ezt fogalmaznánk meg célként." – húzta alá a szövetségi kapitány. "Most az a cél, hogy játsszunk egy olyan meccset, amiben benne van minden lehetőség. Vasárnap pedig az a cél, hogy a lehető legjobban tudjunk teljesíteni az aktuális mérkőzésünkön. Ettől függetlenül nem lehet a kontextusából kiragadni. Ha egy utat nézünk, aminek esetleg olimpia lehet a vége, azon az úton nagy jelentősége van, hogy ezt a hétvégét milyen formában, milyen állapotban fogjuk tölteni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ez egy hat éve épülő út." – összegzett Székely Norbert.
 
 
A spanyolok elleni Eb-elődöntő jegyvásárlásához itt találtok információt:
 
 
A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti!
 
Hajrá, lányok, mindent bele!
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek