A szívnek nagyon nagy jelentősége lesz
03
Feb
2023
A szívnek nagyon nagy jelentősége lesz
2023. február 3.  |  11:42
Pénteken kezdődik felnőtt válogatottunk februári összetartása Miskolcon. Lezárul a 2023-as Európa-bajnokság selejtező-sorozata, mely során előbb Izland, majd Románia lesz a rivális a DVTK Arénában. Bár igen kedvező pozícióban van válogatottunk, de még két győzelem szükséges a sikeres Európa-bajnoki kvalifikációhoz. Az összetartás kezdete előtt Székely Norbert szövetségi kapitányt kérdezte a wbasket.hu.
 
 
Két jóval kisebb célokért küzdő rivális lesz az ellenfél. Sarkosan fogalmazva az előttünk álló tíz nap mennyire szól majd a taktikáról és mennyire inkább a fejekről, arról, hogy megfelelő legyen az energiaszint?
 
Jelen helyzetben az energiaszintről sokkal inkább szól, mint arról, hogy milyen taktikával játszunk. Bár taktikailag is becsületesen fel fogunk készülni ezekre a mérkőzésekre. Az viszont tény, hogy a szívnek nagyon nagy jelentősége lesz. Minden labdáért vetődnünk, küzdenünk kell. Minden szituációból a lehető legtöbbet kell kihoznunk úgy, hogy az eredmény kapcsán jövő vasárnap késő este nyugodthatunk csak meg, mert akkor fogjuk látni a selejtező-sorozat végeredményét.
 
Nekünk addig semmi mással nem kell foglalkozni, csak azzal, hogy minél nagyobb különbséggel megnyerjük mind a két meccset. Csússzunk, másszunk és kényszerítsük minél több hibára az aktuális ellenfelünket. Teljesen mindegy, hogy kivel játszunk, ez mindig elvárás. Nyilván tudjuk, hogy a ránk váró csapatok nem annyira erősek, de a lebonyolítás okán, ez ebben a pillanatban teljesen mindegy. Az a lényeg, hogy a lehető legnagyobb különbséget tudjuk kidolgozni.
 
Ennek a sorozatnak az egyetlen olyan FIBA ablaka jön, amikor nincs a riválisok között Spanyolország, „csak” a két kisebb játékerőt képviselő ellenfél. Ez megváltoztatja a felkészülést?
 
Igen, megváltoztatja. Másként készülünk fel az izlandi csapatra, másként készülünk fel a spanyol csapatra és nyilván a románra is. A román és az izlandi között annyiban tudunk egyenlőségjelet tenni, hogy az egyszerű technikai és taktikai elemek sokkal fontosabbak lesznek, mint a nagyon bonyolult dolgok.
 
Nekünk arra kell majd koncentrálnunk: hogyan védjük az egy-egy elleni játékot, hogyan tudjuk a lehető leghatékonyabban egész pályára kiterjeszteni a védekezésünket, miként oldjuk meg a befutásos játékot. Egy kicsit visszanyúlunk az alapokhoz és ebből kiindulva építkeznünk az előttünk álló két mérkőzésen.
 
A szövetség készített egy összefoglalót a várható forgatókönyvekről. Ez IDE KATTINTVA olvasható. Kapitányi fejjel miként számolsz és ebből mennyit kell átadni a játékosoknak?
 
Óvatosan válaszolnék. Nyilván számolgatunk, számolgattunk. A játékosoknak abszolút nem kell számolgatni, nekünk edzőknek kell ezt megtenni. Átgondolni, hogyan tudjuk a lehető legjobban megoldani az előttünk álló két mérkőzést.
 
A feladatunk egyértelmű, mind a két találkozót meg kell nyerni. Miután nagy eséllyel Izland lesz a harmadik a mi csoportunkban, így azt az eredményt fogjuk magunkkal vinni. Ez azt jelenti, hogy csütörtökön nagy különbséggel kell nyerni, ami számszerű eredményben egy megnyugtatóbb pozícióhoz nagyjából 40 pontot jelentene.
 
Az évad egyik legsűrűbb hetein vagyunk túl klubszinten. Születtek szép eredmények és szerintem minőségi magyar hozzájárulások is. Hogy értékeled az előző FIBA-ablak óta eltelt időszakot?
 
Nagyon sokat jelent a magyar még kosárlabdázásnak, hogy öt erős klubja van a nemzetközi porondon, és ezekben magyar játékosok is sok szerepet kapnak. Ez segít abban, hogy a mi játékunk is egyenesben legyen és fejlődni tudjunk.
 
Egyértelmű, hogy ezek a csapatok most magas szinten állnak és olyan végjátékokat, olyan éles mérkőzéseket játszanak le, melyekből a játékosok is profitálnak egyénenként. Nyilván ez egy csapatmunka, az egész csapat is profitál belőle. Remélhetőleg a magyar válogatott is és nem csak a klubok.
 
Maradva a nemzetközi mérkőzéseknél. Sajnos az utóbbi időben két sérülés is történt. A Castors Braine Európa Kupa nyolcaddöntőjének első felvonásán Lelik Réka sérült meg, a Szekszárd legutóbbi Euroliga találkozóján Studer Ági. Változik a keret?
 
A tervek szerint nem változik a keret. Nyilván a változtatás jogát mindig fenntartja a stáb, annak megfelelően, hogy láttuk a csapatot. Studer Ágiról jó híreket kaptunk, Lelik Rékáról sajnos kevésbé. Ági kis pihenő után játszhat is a mérkőzéseken, így a keretben nincs változás.
 
Nézzük az ellenfeleket. Előbb Izland jön. Egy olyan csapat, amely saját lehetőségeihez képest jó selejtezőt teljesített eddig. Ha meglenne nekik a harmadik hely, akkor azzal a számukra reálisan elérhető legjobb eredményt hoznák. Elég régen, 2021. novemberében játszott velük a válogatott. Mit emelnél ki Izlandról?
 
Rengeteget elemeztük az egymás elleni mérkőzésünket és azokat is, amelyeket a románok ellen vívtak. Az izlandi válogatott kiváló csapatjátékot játszó társaság, amelyiknek van egy kiemelkedő játékosa Sara Run Hinriksdottir személyében. A mérkőzéseket tekintve a legjobb teljesítményt nyújtotta 20 pont feletti átlaggal. Olaszországban légióskodik, kifejezetten jó képességű több poszton bevethető játékos, akire figyelni kell. A taktikai repertoárjuk elég alap szinten áll, de azt a tudást, amivel egyénileg rendelkeznek, kimaxolják a csapatjáték tekintetében.
 
Mindennel próbálkoznak, ami a képességeikhez mérten lehetséges. Emberfogásos védekezést alkalmaznak, amiben előfordul a letámadás is. Egy nagyon jól segítő csapatról van szó, amelyik szépen mozdul el a labda irányába és próbálja meg minél jobban a labdát kivédeni. A gyors és jó passzolás lesz az, ami segíthet nekünk üres helyzeteket teremteni. Fontos lesz az is, hogy a labdás kettő-kettő utáni váltásokat hogyan tudjuk megoldani.
 
Az utolsó mérkőzésen érkezik majd Románia, akikkel november végén találkoztunk. Ők talán többen vártak ettől a sorozattól. A miskolci összecsapás előtt mit kell tudni róluk?
 
Veszélyes játékosok alkotják a keretüket: Ana Virjoghe, Laura Vaida magas posztokon, Ioana Ghizila kettes-hármason. Csapatjátékban talán nincsenek olyan szinten, mint az izlandiak, az egyéni képességekben viszont némileg jobbak. Ezért figyelnünk kell arra, hogy ezeket a játékosokat minimalizáljuk, illetve tudjunk olyan előnyöket csinálni, ami a letámadásból és a szerzett labdákból adódik. Onnantól kezdve nekünk futni, futni és futni kell. Ha van labdánk, akkor fontos erőteljesen előrefelé indulni.
 
Még nem mélyültünk el a románok játékában, de rendelkezünk friss tapasztalatokkal a két hónappal ezelőtti találkozóról. A mérkőzésig pedig össze fogjuk gyűjteni, hogy mi az, amin esetleg változtatnunk kell. Összességében egy 99-40-es győzelem taktikai repertoárjából ki lehet indulni.
 
Ezzel kanyarodnék vissza az első gondolathoz, hogy ilyen helyzetben a fej fontos.
 
Ebben a csapatban csak olyan játékosok szerepelnek, akik tisztában vannak a céllal, és annak eléréséért mindent megtesznek. Egyetlen pillanatig nem volt probléma a motivációval, még akkor sem, amikor Izlandon 30, 40 vagy 50 ponttal vezettünk. Mindig az 51-ért vagy az 52-ért küzdöttek, és ugyanez volt a románok elleni mérkőzésen is.
 
Nem tapasztaltam eddig problémát, és remélem, hogy most sem lesz. Sok olyan emberközpontú személyiség van a csapatban, akik pontosan tudják, hogy mire esküdtünk fel, és ezt most be is tudnánk teljesíteni a reményeink szerint. Ez fog a szemünk előtt lebegni.
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek