Hogyan juthatunk ki a női Eb-re?
02
Feb
2023
Hogyan juthatunk ki a női Eb-re?
2023. február 2.  |  12:18
Mint ismert, a magyar női kosárlabda-válogatott február 9-én Izland, február 12-én pedig Románia ellen játszik majd sorsdöntő mérkőzéseket az idei női Európa-bajokság selejtező sorozatának utolsó két fordulójában a miskolci DVTK Arénában. Lássuk, hogyan juthatunk ki a kontinenstornára!
 
 
A mieink a C csoport második helyét foglalják el jelenleg, Spanyolország pedig már biztosan az első helyen végez. A 10 csoportelső mellett a négy legjobb csoportmásodik, illetve a két rendező, Szlovénia és Izrael szerepelnek majd az Eb-n - amennyiben a szlovénok vagy/és az izraeliek benne vannak a négy legjobb csoportmásodikban, úgy természetesen a kijutó csoportmásodikok száma 5-re vagy 6-ra ugrik.
 
Mivel vannak háromcsapatos csoportok is, így a csoportmásodikok összevetésében a csoportnegyedik elleni eredmények kiesnek a kvartetteknél - nálunk jelen pillanatban a Románia elleni sikerrel lenne ez a helyzet, de az izlandiak elleni nagykülönbségű győzelem például bennmaradna.
 
Oroszország és Fehéroroszország kizárása után a FIBA úgy döntött, hogy az F és az I csoportból csak az első kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra, így kettővel kevesebb a potenciális ellenfelek száma, csak nyolc csoportmásodikkal kell számolnunk.
 
A mieink két győzelemmel 2-2-t vinnének a csoportmásodikok összevetésébe - a két idegenbeli mérkőzés után nem túlzás kijelenteni, hogy papírforma szerint ez a két siker finoman fogalmazva hozható. Hogy mennyivel kellene legyőzni mondjuk Izlandot, az persze nagyobb kérdés, de összességében jól állunk.
 
Mindössze két csoport van, ahol egyáltalán esély van arra, hogy a csoportmásodik 3-1-et vigyen az összevetésbe. Az E csoportban Szerbia vagy Horvátország végezhet így, ha a horvátok idegenben legyőzik a szerbeket, Szerbia pedig idegenben veri Bulgáriát. A másik lehetőség a G csoport, de ezt egy kicsit bővebben is kifejtjük, mert ez a legbonyolultabb négyes.
 
A mieink a két spanyol meccsel és az Izland elleni sikerrel +42-vel állnak jelenleg - ez tovább javul, ha nyerünk az izlandiakkal szemben. Ezt kell vizsgálni a többi csoporthoz viszonyítva.
 
 
Az A csoportban Belgium, Németország és Bosznia-Hercegovina is lehet második. A németek +10-zel állnak, de mennek még Belgiumba, és fogadják a bosnyákokat - náluk 32 ponttal jobban állunk úgy, hogy Belgiumban nem ők lesznek az esélyesek. A bosnyákok -73-mal rendelkeznek, nekik innen gyakorlatilag semmi esélyük nincs, hiába győzik le esetleg az utolsó fordulóban a németeket is az észak-macedónok után. Számunkra a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha Belgium kikapna otthon a németektől, mert ebben az esetben a belgák is lehetnének csoportmásodikok, és ők ebben az esetben +63-ról romlanak vissza a Németország elleni vereség mértékével. Ez viszont azt is jelenti, hogy ha legalább 21 ponttal legyőzzük Izlandot (ne feledjük, idegenben 57 ponttal nyertünk), akkor Belgiumnál is biztosan jobbak leszünk - már amennyiben a belgák a csoportjuk második helyén végeznek.
 
A B csoportban nagyon hasonló a helyzet a francia-litván-ukrán hármassal, de mégis egyszerűbb ez a csoport a szempontunkból. Franciaország +29-cel áll jelenleg két riválisával szemben, úgyhogy ha kikap Litvániától, biztosan rosszabb lesz nálunk. Litvánia fogadja még a franciákat, és utazik Lettországba az ukránok ellen, de jelenleg -8-as kosáraránya van a két együttes ellen - innen egy franciák elleni találkozóval nagyon nehéz lenne annyit javulni, hogy a közelünkbe érjenek a baltiak. Ukrajna -21-gyel áll, és Litvániát fogadja - legalább 64 ponttal kellene nyernie, hogy az összevetésben elénk tudjon kerülni.
 
A D csoportban egyszerűbb a helyzet. Elvileg Törökország még nem nyerte meg a csoportot, de csak elvileg, hiszen az utolsó fordulóban Albániába utazik. Szlovénia rendezőként kint van - ha csoportmásodik lesz, teljesen mindegy, hogy megelőz-e minket, és Top4-ben lesz a csoportmásodikok között, mert ha igen, akkor 1-gyel több csoportmásodik jut ki az Eb-re. Törökország pedig csak abban az esetben vihet 2-2-t a csoportmásodikok összevetésébe, ha legyőzi hazai pályán a törököket és idegenben a szlovéneket is - jelenleg 0-2-vel és -18-cal áll ebből a szempontból.
 
Az E, az F és az I csoport szóba került már más-más okokból, így összesen három csoport maradt, ahol 2-2-es csoportmásodik papíron még megelőzhet minket.
 
A G csoport a legkuszább csoportmásodik szempontból, mert Görögország valószínűleg megnyeri a csoportot - jelenleg 4-0-val áll az élen, Portugáliában és Észtországban fog még szerepelni. Hogy ki lesz a csoportmásodik, és milyen eredményeket vihet tovább, az viszont erősen kérdéses még. A jelenleg 2-2-vel második portugálok például kétszer is legyőzték Észtországot, kikaptak viszont Nagy-Britanniától, így nagyon nem mindegy nekik, hogy ki lesz a harmadik. Ha az észtek, akkor ha Portugália legyőzi Görögországot, megvan a másik csoport is (az E mellett), ahol 3-1-gyel továbbjutó csoportmásodik lehet. Ha a portugálok kikapnak a görögöktől, akkor maximum 2-2-t vihetnek tovább, és +36-ról fognak majd romlani, úgyhogy nem kerülhetnek elénk.
 
Ez a kvartett azonban minden, csak nem egyszerű. Az észtek és a britek is 1-3-mal állnak jelenleg, pályázhatnak még a csoport második pozíciójára is. A szigetországiak ráadásul nem játszanak már a görögökkel, de ha a portugálok lesznek a harmadikok -7-tel indulnak neki a Portugália elleni hazai meccsnek, ha viszont az észtek szerzik meg a harmadik helyet, 0-3-mal lényegében el is szálltak.
 
A H csoport hasonló képet fest, de némi módosítással. Innen Olaszország már biztosan kijutott 4-0-lal, miután kétszer is legyőzte Szlovákiát (2-2). A harmadik helyen pedig nagy valószínűséggel Luxemburg (1-3) végez majd, mert az egymás elleniben sokkal jobbnak bizonyult Svájcnál (1-3). A szlovákoknak Luxemburgot kell tehát legyőzniük ahhoz, hogy 2-2-t vigyenek majd tovább, de az olaszok elleni két meccsel és a luxemburgiak elleni idegenbeli találkozóval egyelőre csak -4-gyel állnak - legalább 46 ponttal kellene jobban megverniük a miniállam válogatottját, mint nekünk Izlandét, ez megint inkább matematikai esély, mint reális.
 
A J csoport maradt már csak hátra. Itt a lettek 3-0-val kijutottak, és jelenleg a rendezőként szintén biztos résztvevő Izrael a második (1-2) Svédországot megelőzve (0-2). Itt egyrészt a svédeknek le kellene győzniük Izraelt, másrészt utána Lettországot is felül kell múlniuk, hogy 2-2-es csoportmásodikok lehessenek, a két meccsnek pedig -26-os kosáraránnyal mennek majd neki - ebből is nagyon nehezen látni, hogyan lehet legalább +43 vagy annál jobb kosárarány. Azzal az esettel megint nem kell foglalkoznunk, hogy mi van akkor, ha Izrael a legjobb csoportmásodikok közé kerül - ahogy Szlovénia esetében, ebben a forgatókönyvben is automatikusan nőne a kijutó csoportmásodikok száma.
 
 
Összességében nézve tehát összesen két csoport van, ahol a csoportmásodik 3-1-gyel végezhet, és ahhoz, hogy ezek összejöjjenek, a papírformának mindenhol borulnia kell - a szerbeknek otthon kell vereséget szenvedniük a horvátok ellen, a portugáloknak pedig felül kell múlniuk a görögöket. A legrosszabb forgatókönyvben Belgium lesz az A csoport második helyezettje, amely jelenleg messze a legjobban áll a potenciális ellenfelek közül (abban az esetben, ha végül tényleg második lesz), így a realitások talaján maradva jelenleg úgy néz ki, hogy ha legalább 21 ponttal megverjük Izlandot, majd akár egyetlen ponttal is felül tudjuk múlni Romániát, akkor kint vagyunk az Eb-n.
 
Az ötödik forduló február 9-én nagyon sok kérdésre választ ad - például arra is, hogy nekünk milyen kosárarányunk lehet a csoportmásodikok számolgatásánál, illetve a többi csoportban is rengeteget tisztulhat a kép.
 
 
Az Izland és a Románia elleni sorsdöntő találkozókra az alábbi linken tudtok jegyeket venni:
 
2023.02.09., Magyarország - Izland, 17:00
 
2023.02.12., Magyarország - Románia, 17:45
 
Kedvezményes belépők a két meccsre együtt:
 
Gyertek ki minél többen, és segítsük együtt a magyar válogatottat, hogy kijusson az Európa-bajnokságra!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek