Sztárokkal teletűzdelt, de érdekes Horvátország ellen lépünk pályára
17
Aug
2022
Sztárokkal teletűzdelt, de érdekes Horvátország ellen lépünk pályára
2022. augusztus 17.  |  18:49
A magyar férfi kosárlabda-válogatott az ugyancsak az Európa-bajnokságra készülő Horvátországgal mérkőzik meg csütörtökön 19 órától Opatijában. Amint arról ma reggel már olvashattatok, Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány csapata nélkülözi a családi okok miatt az edzések alól fölmentett Mikael Hopkinst, helyette Kemal Karahodzsics utazott el a tengerparti kisvárosba. 
 
- Mindenképpen olyan csapattal akartunk megmérkőzni a felkészülésünk során, melynek soraiban több NBA és Euroliga-játékos van – mondta a Hunbasket.hu-nak Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány. - Horvátország egy ilyen válogatott, márpedig mi az Európa-bajnokságon ilyen csapatokkal találkozunk majd a csoportmeccseken. 
 
A kapitány elárulta azt is, hogy nincsenek elvárásai a találkozóval kapcsolatban, ellenben vannak játékelemek, amiket meg akar nézni, hogyan működnek élesben. 
 
- Jó hír, hogy továbbra sincs sérültünk, szeretnénk, ha ez a későbbiekben is így lenne - tette hozzá a kapitány.
 
Sztárokkal teletűzdelt a horvát keret, de nincs minden rendben a csapatnál. Az állomány papíron bombaerős, ahogy ezt szövetségi kapitányunk is megemlítette. Mario Hezonja az NBA-ből visszatérve előbb a Panánál, majd a UNICS Kazanynál kosarazott, utóbbi csapatban a VTB Liga MVP-je lett az előző szezonban, a következő idényt pedig a Real Madridnál kezdi majd, Hanga Ádám csapattársa lesz. Bojan Bogdanovic a Utah Jazz egyik erőssége támadásban, Dario Saric is megvetette a lábát a tengerentúlon (igaz, a teljes előző szezont kihagyta térdsérülése miatt, és nemrég újra kellett műteni), Ivica Zubac a Los Angeles Clippers centere, a honosított amerikai, Jaleen Smith pedig 2021-ben még a Ludwigsburgnál volt a német bajnokság MVP-je, idén tavasszal pedig bajnoki címre vezette az ALBA Berlint.
 
Ez egy rendkívül erős névsor, és akkor nincs is a keretben Ante Zizic, aki szintén volt az NBA-ben, az előző két évet a Maccabi Tel-Avivnál töltötte, a következő szezont pedig a kétszeres Euroliga-címvédő Anadolu Efesnél kezdi majd meg. Damir Mulaomerovic szövetségi kapitány szerint túlságosan hasonlít a stílusuk Zubaccal, plusz Mulaomerovic játékpercet akart adni Karlo Matkovicnak is, akit idén az 52. helyen ledraftolt a New Orleans Pelicans - ezért nem hívta be Zizicet. Jó játékosok vannak rajtuk kívül is a csapatban, többek között az Efes-legenda Krunoslav Simon is a 16 fős bő állományt erősíti.
 
Nevekre egészen kiváló ez a keret, valami mégsem stimmel. A felkészülési mérkőzésekből sok következtetést nem érdemes levonni, mivel ezeken a találkozókon nem az eredmény a lényeg, de a tény tény marad: a tartalékos Bulgária elleni 30 pontos siker (68-98) után Csehország 12 ponttal legyőzte a gyakorlatilag mindenkit bevető horvátokat (83-95). Ez még nem is lenne akkora probléma, egy csehországi tornán ez belefér, viszont a világbajnoki selejtezők során hatalmas csalódás volt Horvátország teljesítménye.
 
Egy svédek elleni sikert tudtak felmutatni a legnagyobb sztárjaik nélkül, így 1-3-mal várták a nyári selejtezőket, de hiába tért haza gyakorlatilag mindenki. Bogdanovic-csal, Hezonjával, Dragan Benderrel, Zizic-csel és Zubaccal felállva is 28 pontos zakóba szaladtak bele Szlovéniában (97-69), majd lényegében ugyanebben a felállásban 2 ponttal alulmaradtak a finnekkel szemben is (79-81). Mindez azt jelentette, hogy 1-5-tel csak az utolsó, negyedik helyen végeztek a C csoportban. Ez pedig azzal járt együtt, hogy amíg mi világbajnoki selejtezőket játszunk augusztus végén, még az Eb előtt, addig a horvátok a következő, 2025-ös kontinenstornára előselejteznek, a vb-ről pedig lemondhatnak...
 
Az eredmények nagyon nem jönnek a horvát kosárlabdának mostanában, a nevekkel viszont nincs probléma, és ilyen esetekben mindig benne van, hogy egyszer összeáll a csapat, akkor pedig kategóriákat javulhatnak. Számunkra és a horvátok számára sem az eredmény lesz a fontos holnap este Opatijában, de éppen ezért lehet jó partner Horvátország a felkészülés során - az Európa-bajnokságon egészen biztosan bizonyítani akarnak majd, az állományuk pedig nevekre nagyon hasonlít csoportunk legerősebb csapataihoz, a sztárok elleni kosárlabdára ellenük készülhetünk.

Vármegyei szövetségek