2022-es férfi Európa-bajnokság: A mezőny
31
Jul
2022
2022-es férfi Európa-bajnokság: A mezőny
2022. július 31.  |  11:15
Egy hónap múlva kezdődik az idei férfi Európa-bajnokság. Az Eb felvezetéseként a magyar válogatott történelmi és közelmúltbeli visszatekintése után ezúttal következzen az idei kontinenstorna mezőnye.
 
 
 
A csoport - Georgia, Tbiliszi
 
Mint ismert, az idei férfi Európa-bajnokságot is négy országban rendezik. Az egyik házigazda Georgia fővárosa, Tbiliszi lesz, ahol majd az A csoport fogja játszani a mérkőzéseit. A találkozókat a vadonatúj, 10.000 fő befogadására képes Tbilisi Arenában játsszák - annyira új a csarnok, hogy júniusban készült el, és július elején volt az első tesztmeccse az Eb előtt.

 
A csoport favoritja Spanyolország - a korábbi nagy spanyol válogatottból alig maradt valaki hírmondónak, ettől függetlenül ez az állomány továbbra is a legerősebb ebben a hatosban. Egyelőre mindenhol csak bő kereteket ismerünk, de ha minden a várakozások szerint alakul, akkor a Gasol-testvérek, Felipe Reyes vagy éppen Nikola Mirotic helyett most Juancho és Willy Hernangomez, valamint Usman Garuba lesznek az első számú magasemberek - igaz, a felsoroltak közül Mirotic sérült, nem kiöregedett. A Rudy Fernandez-Sergio Llull duó maradt a nagy öregek közül, Lorenzo Brown és Quino Colom egészen jó párost jelent hátvéd posztokon, fiatalokkal pedig tele a padlás, de a spanyoloknál generációváltás van, a mostani keret mélységét összehasonlítva a korábbi spanyol válogatottakkal ez jól látszik - ettől függetlenül a csoportból való továbbjutással semmi gondjuk nem lehet. Sergio Scariolo együttese a selejtező A csoportjának második helyén jutott ki az Eb-re (4-2) Izrael mögött, de azt az állományt szintén nem szabad összetéveszteni ezzel, sokan érkeznek az ott látott csapathoz. Az Eb-selejtezőkhöz képest "frissebb" képet mutató világbajnoki selejtezők első csoportkörében 5-1-gyel nyerték a G csoportot.
 
Törökország nagyon érdekes gárda lehet ezen a kontinenstornán. A török kosárlabdának nem nagyon fekszenek az év közi selejtezők, ami azért sem meglepő, mert legjobbjaik az NBA-ben játszanak, és emellett van több Euroliga-csapatuk is, például a már kétszeres címvédő Anadolu Efes. A selejtezők D csoportjában úgy végeztek 3-3-mal a csoport harmadik helyén, épphogy Svédország előtt, hogy két buborékot is rendeztek, és 1-3 után tudták biztosítani helyüket - finoman szólva is rezgett a léc náluk. Ezúttal az Efes kiválósága, Shane Larkin, valamint az NBA-ből Cedi Osman, Furkan Korkmaz és Alperen Sengün is ott lehet a csapatban - utóbbi a teljesen újjáépülő Houston Rocketsnél kifejezetten jó benyomást tett első szezonjában. Ha az Eb-selejtezőkből, valamint a vb-kvalifikációból indulnánk ki, ahol a görögöktől oda-vissza kikaptak, és 2-2-vel csoportmásodikként végeztek, azt mondhatnánk, hogy még a továbbjutással is gondja lehet Ergin Ataman gárdájának - a Top16-hoz a csoport első négy helyén kell végezni, ahogy a legutóbbi Eb-n is. Az érkezőket is nézve viszont komoly meglepetés lenne, ha nem mennének tovább a nyolcaddöntőbe.
 
A házigazda Georgia azért is érdekes, mert ellenük játsszuk majd első felkészülési mérkőzésünket - ahogy olvashattátok már, jövő pénteken, Kecskeméten fogadjuk a társrendezőt, és játsszunk velük egy edzőmeccset szombaton is, zárt kapuk mögött. Georgiánál ki kell emelni Zaza Pachulia visszavonulását, ő már a Golden State tanácsadója, így egyértelműen Tornike Shengelia a legjobb játékosuk, de nem az egyetlen, akit nagyon magasan jegyeznek. Honosítottjuk, Thaddeus McFadden kétszer nyert Bajnokok Ligáját a spanyol Burgosszal, 2020-ban ő volt a Final8 MVP-je. Giorgi Shermadini másfél évtizede játszik a legmagasabb szinteken, kétszer nyert Euroligát, 2021-ben spanyol liga MVP volt, idén pedig BL-t nyert a Tenerifével. Goga Bitadze az Indiana Pacerstől érkezik, Beka Burjanadze hat éve játszik a spanyol első osztályban, a selejtezők során pedig nem egyszer Duda Sanadze volt a legjobbjuk... Igen veretes névsor, hazai pályával megtámogatva egyértelmű továbbjutási esélyekkel. A selejtezőben egyébként indult Ilias Zouros alakulata, de ahogy a többi rendező is, biztosan kijutott az Eb-re - ettől függetlenül a második helyen zárt az E csoportban, azonos mérleggel az első helyezett Szerbiával (4-2), a vb-selejtezőkön pedig ugyanígy szerepelt, 4-2-vel a második lett a spanyolok mögött az első csoportkörben.
 
Hatalmas meglepetés lenne akármelyik fent említett válogatott kiesése, az érdekességek ezután indulhatnak.
 
Oroszország lenne a negyedik olyan válogatott, amely eséllyel pályázna a továbbjutásra ebből a hatosból. Az oroszok indulását azonban a FIBA nemrég törölte, helyükre pedig jó ismerősünk, Montenegró került a nemzetközi szövetség májusi határozata alapján. A montenegróiak keretét nem nagyon kell bemutatni, hiszen februárban két világbajnoki selejtezőt is játszottunk ellenük. Azóta annyi történt mindössze, hogy Bosko Radovic csapatának bő keretben ott van a Magyarországon szintén nem ismeretlen Kendrick Perry, aki anno játszott Körmenden, a Szolnokkal pedig bajnok is lett - 2020/21-ben nagyon jó éve volt Szlovéniában a Cedevita Olimpijánál, az előző szezon nem sikerült neki a Panánál, a következő idényt viszont az Unicaja Malagánál kezdi majd. Montenegró jobb napjain akárkit képes elkapni, megverte a franciákat is az utolsó vb-selejtezős ablakban (így 4-2-t visz tovább a következő körre), úgyhogy ők is jó eséllyel indulnak majd harcba a Top16-ért. Az Eb-selejtezőben a franciák (4-2) és a britek (4-2) mögött harmadikok lettek (3-3), de a rendező Németország (2-4) végzett mögöttük, ezért nem jutottak ki alapvetően az Eb-re, csak Oroszország visszaléptetésével.
 
Belgiummal rettenetesen óvatosan kell bánni. Az talán nem mond sokat, hogy a selejtezőben a húzóneveik Retin Obasohan, Quentin Serron vagy Jonathan Tabu voltak. Az is talán csak egy fokkal visz közelebb az igazsághoz, ha elmondjuk, Obasohant most szerződtette az Euroligás ASVEL, Serron és Tabu pedig az elmúlt hat évben szintén francia és spanyol élvonalbeli csapatoknál játszottak. Az viszont már többet jelenthet, ha hozzátesszük, a horvát Dario Gjergja együttese 4-2-vel megnyerte a C csoportot, méghozzá Litvánia előtt, a világbajnoki selejtezőkön pedig Lettország mögött, Szerbiát megelőzve második lett az A csoportban, és 2-2-t visz tovább a következő csoportkörbe. Azt persze nem tudni, hogy ebből mi marad a teljes keretes ellenfelek ellen, hiszen náluk olyan nevek biztosan nem jönnek majd az eddig játszókhoz, mint a csoportellenfeleknél. Az viszont jól látszik, hogy vigyáznia kell velük mindenkinek, mert meglepetéseket okozhatnak.
 
Az A csoport papíron leggyengébb tagja Bulgária, amely a H csoport harmadik helyével (2-4) jutott ki az Eb-re - kétszer verték Lettországot, másodjára Rigában sikerült ez (65-66), amivel ki is érdemelték a kontinenstornát. Legjobbjuk Dee Bost, aki lengyel bajnoki és MVP címe mellett 2021-ben EuroCupot nyert a Monaco tagjaként, most pedig a Galatasaray játékosa. Mellette leginkább Yordan Minchev neve lehet ismerős a magyar szurkolóknak - ő az MVM-OSE Lions tagjaként közkedvelt játékos volt idén Oroszlányban, a következő szezonra pedig az Atomerőmű SE igazolta le. Rosen Barchovski együttese a vb-selejtezőkön tovább sem jutott, pont a velünk "egyesülő" F csoport negyedik helyén zárt - a kereteket tekintve az ő kiesésükön nem lepődne meg senki.
 
 
 
C csoport - Olaszország, Milánó
 
A C csoportnak Olaszország, azon belül is Milano és a Mediolanum Forum ad majd otthont. A 12.700 fő befogadására alkalmas létesítményt 1990-ben építették, azóta az EA7 Emporio Armani Milano otthona. Előbb 2014-ben az akkori Euroliga-döntőre, valamint 2017-ben újították fel, és itt lesznek például a 2026-os téli olimpia jégtánc és rövidpályás gyorskorcsolya versenyei is.
 
 
A csoport házigazdájának, Olaszországnak érdekes kerete van. A nagy öregek közül Luigi Datome és Danilo Gallinari is túl vannak már pályájuk csúcsán, de még mindig képesek lehetnek meccseket eldöntő teljesítményre. Nicolo Melli és a Fenert az Efesre cserélő Achille Polonara nagyon magas szinten megbízhatóak (Amedeo Tessitori, Giampaolo Ricci és Paul Biligha egy fokkal talán lejjebb), Stefano Tonut, Amedeo Della Valle és Simone Fontechhio viszont egyértelműen pályafutásuk zenitjén járnak - Tonut 2021-ben, Della Valle idén lett az olasz élvonal MVP-je, Fontecchiót pedig nemrég leigazolta a Utah Jazz. Megvannak a fiatalok is Nico Mannion, Alessandro Pajola, Gabriele Procida vagy az idei NBA drafton is kiválasztott Matteo Spagnolo személyében, úgyhogy ez egy kifejezetten tetszetős csapat - aztán persze az olaszok teljesítménye nagyon széles skálán mozog, ezt megszokhattuk már tőlük a korábbiakban. Az Eb-selejtező B csoportját tét nélkül is megnyerte Meo Sacchetti csapata (4-2) az oroszok és az észtek előtt, a vb-selejtezőkön pedig a H csoport első helyén végeztek (3-1) Izlandot és Hollandiát maguk mögé utasítva.
 
Görögország a csoport másik favoritja, bár ahogy a spanyoloknál, úgy a görögöknél is vannak nagy öregek, akikkel már nem találkozunk - nem lesz például sem Spanoulis, sem Printezis. Kostas Sloukas, Kostas Papanikolaou, Nick Calathes és a 2021-es görög MVP, Ioannis Papapetrou a legtapasztaltabbak, ők megmaradtak a korábbi csapatból. Természetesen ott van az NBA bajnok és MVP Giannis Antetokounmpo is mindhárom testvérével, Kostasszal, Alex-szel és Thanasis-szal - utóbbiak közül azért meglepő lenne, ha mindenki maradna a 12-ben is. Nagy kérdés, hogy Giannis játékstílusa mit ér majd az európai kosárlabdában, illetve hogy Sloukasszal és Calathesszel hogyan sikerül összecsiszolni, mert neki nagyon kell a labda a kezébe, és ezt nem mindig sikerült eredményesen megoldani a válogatottnál. Görögországnál is előfordult már, hogy a kevesebb néha több volt, és a vb-selejtezőkön kifejezetten jól játszó Dimitrios Agravanis-Georgios Papagiannis páros szerepe is kérdőjeles a nagy nevek érkezésével, de azért ebből a hatosból tovább kell jutnia a kétszeres Euroliga-győztes Dimitrios Itoudis alakulatának. Az Eb-kvalifikáció H csoportjában Bosznia-Hercegovina mögött a második helyen zártak a hellének (4-2), így jutottak ide, a vb-selejtező B csoportját viszont megnyerték a törökök előtt (3-1).
 
Horvátország az egész mezőny legnagyobb talánya a kontinensviadalt megelőzően. 2021. februárjában úgy jutott ki a gárda az Eb-re, hogy az utolsó buborékra már 4-0-val, biztos továbbjutóként utazott, és két veresége ellenére is megnyerte a D csoportot (4-2) a hollandok és a törökök előtt. Annak a csapatnak a gerincéből azonban Miro Bilan visszavonult a válogatottól, a világbajnoki selejtezőkön pedig kiderült, nincs olyan mélysége a horvát kosárlabdának, ami elbírja az NBA-játékosok és euroligások hiányát... és még velük együtt sem megy azonnal a szekér. Horvátország már a vb-selejtezők második csoportkörébe sem jutott be, miután Bojan Bogdanovic-csal, Mario Hezonjával, Ante Zizic-csel és Ivica Zubaccal kiegészülve is 28 pontos vereséget szenvedett Szlovéniától, majd kikapott Finnországtól is - elég lett volna utóbbit megvernie a továbblépéshez. Dario Saric az egész idényt kihagyta ACL-szakadása miatt, májusban újra meg kellett műteni a térdét, és csak július elején kezdett el egyáltalán kontakttal együtt edzeni - az is kérdéses, hogy játszik-e, és ha igen, akkor milyen állapotban van. Az Efestől 5 év után távozó Krunoslav Simon és a német bajnok Alba Berlin hátvédje, a 2021-es német MVP, Jaleen Smith segíthetnek, de a horvátoknál nem (vagy nem csak) a nevekkel volt eddig sem a probléma, nincs egyszerű dolga Damir Mulaomerovic szövetségi kapitánynak.
 
Ukrajna esetében jelen pillanatban nehéz csak a kosárlabdára koncentrálni - ez egyébként pozitív és negatív hatással is lehet a csapatra, de hogy mit vált ki a játékosokból a jelenlegi háborús helyzet, azt előre lehetetlen megmondani. A Sacramento Kings centere, Alex Len, illetve a Barcelonánál három évig Hanga Ádám csapattársaként játszó Artem Pustovyi egyértelműen a csapat erősségei. Nekik, valamint a Toronto hátvédjének, Sviatoslav Mikhailiuknak és Denis Lukashovnak kell majd fazont szabni a csapatnak. Attól függetlenül, hogy talán nincsenek olyan nagy neveik, első kézből tapasztalhattuk, hogy nehéz ellenük játszani (előttünk nyerték az F csoportot 4-2-es mutatóval), és nem is igazán lehet egy-egy emberre készülni belőlük - Viacheslav Bobrov vagy Ivan Tkachenko ugyanúgy lehet nyerőember, mint a fent felsoroltak, de több más játékosra igaz ez, mégha nem is állandó húzóemberek. Általában az egységben van az erejük, ami jelen helyzetben még inkább igaz lehet. Nincsenek egyébként rossz formában, ezt a vb-selejtezőkön meg is mutatták a legutóbbi ablakban: 3-3-at visznek magukkal a következő csoportkörre, miután legyőzték Georgiát és Észak-Macedóniát is, és mindössze egy ponttal kaptak ki a spanyoloktól, ez mindenképpen biztató jel Ainar Bagatskis együttesének az Eb előtt.
 
Nagy-Britannia válogatottja kicsit hasonlít a belgákhoz: nincsenek európai szinten kiemelkedő neveik, de a nagycsapatoknak is vigyázni kell velük. Legismertebb játékosaik Myles Hesson és Gabriel Olaseni - előbbi egy évtizedet töltött a német és a francia élvonalban, jelenleg Japánban kosarazik, míg utóbbi a Darüssafaka magasembere. Amennyiben keretbe kerül, Tarik Phillip ismerős lehet még a 2017/18-as idényből Szolnokról, illetve Devon van Oostrum neve cseng még jól - a Baskonia egykori üdvöskéjének pályafutása azonban sérülésekkel tarkított, és eléggé lefelé ívelő pályát mutat. Nate Reinking gárdája az Eb-selejtezőkön kifejezetten jól szerepelt, hiszen a franciákkal azonos mérleggel (4-2) lett második a G csoportban Montenegrót (3-3) és Németországot (1-5) megelőzve, úgyhogy egyáltalán nem lehet őket lebecsülni. Más kérdés, hogy a világbajnoki selejtezők első csoportkörében a görög-török duó ellen nem ment nekik (1-3) - a beloruszokat kizárták abból a négyesből -, és hatalmas erősítésekre nem lehet számítani náluk.
 
Papíron Észtország a csoport leggyengébb tagja, de ezzel azért óvatosan kell bánni - sem az ukránok, sem a britek nem képviselnek olyan játékerőt, hogy egyértelműen a fiatal észt csapat fölé lehessen őket tenni. Generációváltás van az észt kosárlabdában, amit semmi nem mutat jobban, mint hogy 22-23 éves játékosok a húzóneveik. Sander Raieste 17 éves kora óta nevelkedik a Baskoniánál, Maik Kotsar pedig épp most igazolt oda a Hamburgból. Mikk Jurkatamm a Trevisónál kosarazik, Kristian Kullamäe két éve a Burgos játékosa, Kaspar Treier pedig szintén két éve játszik a Sassarinál, és Kotsart leszámítva egyikük sem töltötte még be a 24-et - Kotsar is csak 25. Szintén 22 éves még csak Henri Drell, aki 2020/21-ben Filipovity Márkó csapattársa volt Pesaróban, és az olasz kupa akkori nyolcasdöntőjének legjobb támadójátékosának választották - most a Chicago Bulls G-Ligás csapatában játszik. A Medi Bayreuth kosarasa, Janari Joesaar szinte már veteránnak számít a maga 28 évével, az utóbbi éveket az olasz és a spanyol élvonalban töltő Siim-Sander Vene pedig egyértelműen az. Jukka Toijala együttese a B csoport harmadik helyén végzett Észak-Macedónia előtt (2-4), ezzel jutott ki a kontinenstornára, a vb-selejtezőkön pedig szintén továbbment, méghozzá Lengyelország kárára - nem lehet őket leírni.
 
 
 
D csoport - Csehország, Prága
 
A D csoport házigazdája Csehország lesz, a meccseket a prágai O2 Arenában fogják játszani. A kosármeccseken 16.805 fő befogadására alkalmas stadion 2004-ben épült, és alapvetően jégkorong mérkőzéseket játszanak benne - a HC Sparta Prague állandó otthona. Itt rendezték a 2004-es és a 2015-ös A divíziós jégkorong vb-t, voltak itt NHL és KHL meccsek is, de volt itt 2006-ban kosárlabda Euroliga Final Four, 2017-ben női kosárlabda Európa-bajnokság, Davis-kupa döntő és fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság is - és ahogy természetesen az egy multifunkciós csarnoknál szokott lenni, a koncertek sem maradtak el.
 
 
Szerbia kifejezetten erős kerettel áll neki a felkészülésnek. A legnagyobb nevek közül Bogdan Bogdanovic és Boban Marjanovic nincsenek ott Svetislav Pesic csapatában, világsztár azonban így is akad bőven: többek között a kétszeres NBA MVP Nikola Jokic, a kétszeres Euroliga MVP Vasilije Micic, a legendás labdazsonglőr, Milos Teodosic, az Adria Liga idei MVP-je, a Barcelonához szerződő Nikola Kalinic, a Fener dobóhátvédje, Marko Guduric, a selejtezők során rendre ponterős Aleksa Avramovic, a Golden State Warriorsszal idén NBA-bajnok Nemanja Bjelica, a szárnyait az Oklahoma City Thundernél bontogató Aleksej Pokusevski, a Panától éppen hazaszerződő Nemanja Nedovic, a CSZKA Moszkvánál és korábban az Olympiakosznál is meghatározó Nikola Milutinov, az elmúlt éveket a Valenciánál és a Baskoniánál töltő Vanja Marinkovic vagy a mindig megbízható Marko Jagodic-Kuridza. A kerettel tehát nincs gond, az alapján az aranyérem egyik nagy esélyese Szerbia. A selejtezők során az E csoportot megnyerték (4-2) Georgia és Finnország előtt, a vb-selejtezők viszont nem sikerültek, ott 3-3-mal csak csoportharmadikok lettek Lettország és Belgium mögött - igaz, az egy teljesen más keret volt, de az olimpiáról is lemaradtak, az már intőbb jel lehet nekik is.
 
A társrendező Csehországot nagyon jól ismerhetjük, mert hosszú évek óta ugyanazzal az állománnyal dolgozik Ronen Ginzburg szövetségi kapitány. Tomas Satoransky a legnagyobb nevük, mellette a Patrik Auda, Vojtech Hruban, Ondrej Balvin, Jaromir Bohacik, David Jelinek ötösre kell még odafigyelni, ahogy egyébként 5 évvel ezelőtt is rájuk kellett. Akkor mi kiejtettük a cseheket a csoportból, akik 2019-ben világbajnoki hatodik helyet szereztek, lényegében ugyanezzel a csapattal. Kiegyensúlyozott a keretük, és rettenetesen jól ismerik egymást - a hazai pálya mellett ez mindenképpen előny lehet számukra, a csoportból való továbbjutás nem jelenthet nekik gondot. Az Eb-selejtezők C csoportjában 2-4-gyel a harmadikok lettek Belgium és Litvánia előtt, a vb-kvalifikáció során pedig nagy hajrával végül befutottak az F csoport második helyére, és ugyanolyan mérleggel vágnak neki a következő csoportkörnek, mint a magyar csapat (3-3). Hogy milyen állapotban vannak, azt egyébként mi is tesztelni fogjuk, hiszen augusztus 27-én, közvetlenül az Eb előtt idegenben játszunk majd ellenük világbajnoki selejtezőt.
 
Lengyelországnál van gond, van mit helyreraknia a következő hetekben Igor Milicic vezetőedzőnek. Az Eb-re Izrael és Spanyolország mögött harmadikként (3-3) kijutottak a lengyelek az A csoportból, a világbajnoki selejtezőkön azonban bombameglepetésre elhasaltak, Németország, Izrael és Észtország mögött csak negyedikek lettek a D csoportban. A Zenittől az orosz-ukrán háború kezdete után lelépő Mateusz Ponitka, illetve AJ Slaughter a két húzóember, ez az utolsó két vb-selejtezőn világosan látszódott, de a két sorsdöntő mérkőzésen nem sok segítséget kaptak a többiektől. A Gran Canaria centere, Aleksander Balcerowski még csak 21 éves, és nem mindig tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, Aaron Cel vele ellentétben már kifelé megy, a többiek közül pedig a német Bundesliga egyik kiválósága, Michal Michalak, a Trevisónál kosarazó Michal Sokolowski és Jaroslaw Zyskowski lehetnek még jók. Egy komoly X-faktora lehet a gárdának: a San Antonio Spurs által az idei draft 9. helyén kiválasztott Jeremy Sochan nagyot dobhat az együttesen (legalább védekezésben), a 2019-es vb nyolcadik helyezettjének azonban még a továbbjutással is lehet gondja.
 
Izrael igen stabil eredményekkel érkezik erre az Európa-bajnokságra. A selejtezők során Spanyolországot megelőzve nyerték az A csoportot (5-1), és a világbajnoki selejtezősorozat első körét is sikerrel vették, Németország mögött a D csoport második helyén zártak (3-3). Legismertebb játékosuk a Washington Wizards kiscsatára, Deni Avdija, mellette az Alba Berlintől Tamir Blatt is egészen biztosan húzóember lesz ezen az Eb-n, mint ahogy Blatt csapattársa, Yovel Zoosman is - mindketten alapemberek voltak a német bajnoknál. Tapasztalatban nincs hiány Guy Goodes csapatánál, hiszen az NBA-t is megjárt Gal Mekel, illetve a 38 esztendős Guy Pnini is a bő keret tagja. A lengyelekhez hasonlóan itt is az egység dominál egyébként, csak az utóbbi időben magasabb szinten tudott játszani ez a mag Tomer Ginattal, Nimrod Levivel, John DiBartolomeóval, Rafael Mencóval és Roman Sorkinnal - 10-11 fő nagyjából ugyanazt tudja az izraelieknél. Az elmúlt selejtezők alapján tovább kell jutniuk a csoportból, de van azért konkurenciájuk.
 
Finnországban mindig benne van a meglepetés minden egyes világeseményen, és az északiak jelezték is erejüket a közelmúltban: az Eb-selejtezőket 3-3-mal hozták le az E csoportban Szerbia és Georgia mögött, a világbajnoki selejtezők első körében viszont Szlovéniát, Svédországot és Horvátországot megelőzve megnyerték a C csoportot, ráadásul 5-1-et visznek magukkal a második csoportkörre - még az első meccsét bukta el Svédországban Lassi Tuovi gárdája... Lauri Markkanen jó szezont futott a Clevelanddel, így érkezik erre a kontinenstornára, a Sasu Salin, Petteri Koponen, Shawn Huff triót pedig nem nagyon kell bemutatni - ők az elmúlt szűk egy évtizedben gyakorlatilag mindenhol ott voltak a finnekkel, általában húzóemberként. Mellettük az utolsó két vb-selejtezőn kifejezetten jól játszó Edon Maxhunira, az AEK Athénhoz igazoló Alexander Madsenre és a belga bajnokság legjobb hatodik emberére, a pályafutását a Trevisónál folytató Mikael Jantunenre lesz érdemes leginkább odafigyelni. A finnek könnyedén borsot törhetnek akár Izrael, akár Lengyelország orra alá.
 
Hollandia papíron a csoport leggyengébb tagja, és továbbjutása majdnem akkora meglepetés lenne, mint Bulgária továbblépése az A jelű hatosból. Az Eb-selejtező D csoportjában 3-3-mal még a második helyen zártak, de a világbajnoki selejtezőkön már csak úgy jutottak tovább a H csoport harmadik helyén, hogy Oroszországot kizárták - 0-4-et visznek a második csoportkörre. Érdemes megjegyezni, hogy az utolsó két vb-selejtezőjüket 2-2 ponttal veszítették el az olaszok és az izlandiak ellen, elsőre 1-gyel kaptak ki Izlandtól, de a 0-4 ettől még tény marad. Bő keretet még nem hirdettek a hollandok, de az utóbbi időben szinte ugyanazzal az állománnyal játszották tétmeccseiket, amellyel 2018. decemberében megfordultak a Tüskecsarnokban. Yannick Francke a legnagyobb nevük, ő a PAOK-hoz szerződött idén nyáron, és húzóembernek tekinthető a "Benelux liga" holland döntőjének MVP-je, Thomas van der Mars, valamint a Benelux bajnokság nagydöntőjének legértékesebb játékosa, Worthy de Jong is. Shane Hamminktől és Charlon Klooftól jöhet még akár meccset eldöntő teljesítmény, de nagyon magasan jegyzett húzóneve nincs a hollandoknak. Szoros meccseket várhatunk tőlük, de a továbbjutás komoly szenzáció lenne még úgy is, hogy nem ez a legerősebb csoport.
 
 
 
Ahogy azt észrevehettétek, a B csoport kimaradt, ebben a hatosban vannak a mieink - csoportellenfeleinket külön-külön fogjuk bemutatni a következő napokban, hetekben.
 
 
 
Eb-felvezetőnk korábbi részei:
 

Vármegyei szövetségek