Magyar játékosokkal indul az eFIBA Season 3 európai selejtező köre
07
Oct
2024
Magyar játékosokkal indul az eFIBA Season 3 európai selejtező köre
2024. október 7.  |  15:00
A nagy sikerrel lezajlott HUNBA2KET NBA2K Bajnokság döntőjét ugyan már hónapokkal ezelőtt lefújták, a 2024-es győztesek számára azonban még nem ért véget az évad. Az egyszersmind válogatónak is szánt versenysorozat győztesei ugyanis magyar válogatottként az eFIBA Season 3 küzdelmeibe is meghívást kaptak. Esport csapatunk most a European Pre-Qualifier szakaszban kapcsolódik be, ahol 22 európai ország válogatottjából 16-ra fog szűkülni a résztvevők köre.
 
 
A magyar válogatottat a C csoportba sorsolták, az izraeli, török, belga, horvát, ciprusi, albán és lengyel válogatottakkal együtt. A nyolcfős C csoportból azonban csak az első hat válogatott jut tovább a Regional Qualifer szakaszába.
 
A mérkőzések az alábbi időpontokban és ellenfelek ellen kerülnek megrendezésre:
 
10.08 - 19:00 - Izrael
10.08 - 20:00 - Törökország
10.08 - 21:00 - Belgium
10.08 - 22:00 - Horvátország
 
10.10 - 17:00 - Ciprus
10.10 - 18:00 - Albánia
10.10 - 19:00 - Lengyelország
 
A Pre-Qualifier mind a hét mérkőzését Bo2 (Best of 2) formátumban, vagyis oda-visszavágós rendszerben bonyolítják. A döntetlenért egy, a győzelemmel három pontot gyűjtenek a csapatok. A mérkőzéseket élő, magyar közvetítés mellett kísérhetjük figyelemmel, a 2024-es bajnokság hangjaként megismert GergőBá csatornáján. 
 
 
 
Nemzetközi mezőnyben bizonyíthatnak a HUNBA2KET NBA2K Bajnokság győztesei.
 
Idén harmadik alkalommal rendezik meg a 212 országot egyesítő Nemzetközi Kosárlabda-szövetség hivatalos esport versenyét, az eFIBA Season 3-at. A rangos versenyen most először méretteti meg magát a magyar válogatott, akik az október elején, az európai selejtezők során kapcsolódnak be a versenysorozatba. A válogatott edzőtáborozása során kifaggattuk a csapat centerét, Kozák Lászlót a magyar válogatón szerzett élményekről, a felkészülésről és a rájuk váró megmérettetésről.
 
 
Veretlenül nyertétek meg a hazai válogatóként zajló HUNBA2KET NBA2K Bajnokságot, így ti indulhattok magyar válogatottként az eFIBA Season 3 európai selejtezőin. Hogy éltétek meg belülről a versenyt?
 
Abszolút vegyes érzésekkel, igazi hullámvasút volt. Egyrészt eszméletlen jó élmény volt az egész offline rendezvény a Gamerlandben, másrészt elég nagy lett a feszültség a döntőre. Történt ugyanis, hogy az egyik kulcsjátékosunk éppen az utolsó, mindent eldöntő meccsen nem tudott játszani. A helyszínen derült ki hogy veseköve van es iszonyatos fájdalmakkal küzdött, be kellett vinni az ügyeletre. Csonka összetételben kellett felálljunk, irtózatosan koncentrált mindenki, aminek köszönhetően így is sikerült behúzni a döntőt. Ennek fényében a végeredmény eszméletlenül katartikus volt, és komoly önbizalmat adott a folytatásra.
 
Változott a lineup a magyar döntő óta, eggyel többen vagytok a csapatban. A sérülés rámutatott, hogy nem árt felkészülni az ilyen váratlan helyzetekre, és ideje lenne egy hetedik játékost is beépíteni is a keretbe?
 
Egyik játékosunk friss apuka lett, így ő csak korlátozottan tud részt venni a gyakorlásokon és a meccseken is. Ezért kellett egy ember, aki minőségben és hozzáállásban is be tudja tölteni azt a pozíciót. Aki látta a magyar bajnokság mérkőzéseit megérti, miért esett az SMAFC volt iranyitójára, lazy2playdefense-re a választásunk, aki a dobóhátvédünk lett.
 
Az eFIBA Season 3-at már NBA2K25-ben rendezik, mennyiben más az idei játék?
 
Ha őszintén kellene válaszolnom, az lehet nem kerülhetne publikálásra. De viccet félre téve elég nehezen indult az eleje. Mostanra valamelyest kitanultuk a játék mechanikáját es annak hibáit is. Előfordul ugyanis, hogy a legjobb szándék ellenére is, bizonyos szituációkban teljesen véletlenszerű dolgokat produkál a játék. Így ezeket a helyzeteket tudatosan kerülnünk kell, az ellenfeleket pedig megpróbálni belesodorni ezekbe a hibákba.
 
Ennek fényében hogy értékelnéd a felkészülést a közelgő európai selejtezőkre?
 
Többször is összeálltunk gyakorló meccsekre, hiszen az új felállásnak is össze kell szoknia. Mostanra már bátran kijelenthetjük, hogy nem csak úgy érzésből játszunk együtt, hanem vannak begyakorolt playek, figurák és különböző stratégiák, amiket alkalmazunk támadásban és védekezésben.
 
Milyen esélye lehet válogatottunknak a nemzetközi mezőnyben? Van bármilyen elvárás csapaton belül az eFIBA szezont tekintve?
 
Ha reálisan nézzük, szerintem esélyesek vagyunk rá, hogy a csoportkörből továbbjussunk a legjobb 16 közé. Ehhez a legjobb 6-ban kell végezni a 8 fős csoportunkban, ez egyáltalán nem lehetetlen elvárás. De őszintén szólva, hogy utána mi lesz, az már függ a sorsolástól és a többi csoport továbbjutóin. Nagyon erős a mezőny, nekünk ez lesz az első szezonunk nemzetközi vizeken, megpróbálunk minél tovább jutni, és büszkévé tenni a szurkolókat.
 
A hazai bajnokságban is látszott, skillből nincs hiány a csapaton belül. Mi lehet a jó szereplés kulcsa a játéktudás mellett?
 
Rengeteg gyakorlás és a játék minden apróságának ismerete. Ez a változat teljesen más mechanikákkal működik, mint a való életben játszott kosárlabda. Másképpen kell gondolkodni és máshogy kell hozzáállni minden meccshez. Mindenkinek megvan a maga szerepe, nem tud mindenki mindent is megcsinálni, ez alapján kellett összeépíteni a csapatot, a játékos buildeket is és a taktikát. De igyekeztünk mindezekre felkészülni, úgyhogy ide nekünk az európai selejtezőt!
 
 
A magyar válogatott nyitó mérkőzéseit 10.08-án kedden, 17 órától követhetitek GergőBá csatornáján, élő magyar közvetítés mellett.
 
Hajrá magyarok!

Vármegyei szövetségek