Átigazolási körkép - Férfi NB I A csoport (3)
24
Sep
2024
Átigazolási körkép - Férfi NB I A csoport (3)
2024. szeptember 24.  |  10:00
Ezen a héten elkezdődik a férfi élvonal 2024/2025-ös alapszakasza - végignézzük, mely csapatoknál milyen játékosmozgások voltak, és hogyan teljesítettek eddig a felkészülés során. Az utolsó szakaszra a tavalyi idény első négy helyezettje, a Zalakerámia ZTE KK, az Arconic-Alba Fehérvár, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely maradt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Zalakerámia ZTE KK
 
Érkezett: Sitku Márton (Sopron), Takács Milán (Alba), Takács Martin (Alba), Isaiah Bigelow (Richmond – Egyesült Államok), Csizmadia Attila (DEAC), Billy Garrett (Cantabria – Spanyolország), Tevin Brown (Levallios – Franciaország), Aaron Jones (Ylli – Koszovó), Seth LeDay (Arka Gdynia – Lengyelország, két hónapos szerződés)
 
Maradt: Szalay Domonkos, Keller Iván, Tóth Ádám, Csátaljay Péter, Gyimes Áron, Matthias Zollner (vezetőedző)
 
 
Volt bőven jövés-menés a zalaegerszegieknél, és nem csak a teljes légióssor távozott. Nincs Németh Ákos és Csuti Kornél sem, a helyükre viszont érkezett Sitku Márton Sopronból, illetve Takács Milán és Martin az Albától. Tóth Ádám, Keller Iván és Csátaljay Péter maradtak az előző idény aktív rotációjából, Matthias Zollner pedig ezúttal a szezon elejétől a kispadon.
 
Mint gyakorlatilag minden csapatnál, itt is döntő lesz külföldiek szereplése. Két amerikai kisember érkezett, akik közül a 29 éves Billy Garrett a rutinosabb és a nagyobb név is: neki 2018/19-ben volt 4 meccse a New York Knicksben is, ezt követően pedig megfordult a francia, a görög, három évig a lengyel első osztályban, az előző idényben viszont mindössze egy mérkőzése volt a spanyol második vonalban egy kézsérülés miatt.
 
A 25 esztendős Tevin Brown a francia élvonalban szerepelt legutóbb (9.2 pont, 2.2 pattanó, 1.4 gólpassz), míg a két magasember közül Seth LeDay-t ismerhetjük: a 2021/22-es szezonban a Nyíregyháza játékosa volt. Utána megfordult a horvát és a svéd első osztályban, az előző idényt pedig a lengyeleknél fejezte be (11.2 pont, 9.2 pattanó). Aaron Jones rendkívül rutinos magasember: a 31 esztendős kosaras Törökországot leszámítva Európa összes nagy bajnokságában játszott már, legutóbb Koszovóban kosarazott (7.4 pont, 5.0 pattanó).
 
A ZTE a Vasas (92-48) és a Graz elleni zárt kapus meccsekkel kezdte a felkészülést, majd szeptember első hétvégéjén Nyitrán vett részt egy tornán: a hazaiaktól kikapott a zalaegerszegi együttes (71-67), az osztrák Traiskirchen Lionst viszont legyőzte (85-67). A Göcsej Kupa elődöntőjében kikapott Matthias Zollner csapata a Körmendtől (85-89), a bronzmeccset viszont hosszabbítás után megnyerte a szlovén Therme Olimiával szemben (90-76).
 
A múlt hétvégén Körmenden, a Mogyorósy Szilárd Emléktornán lépett pályára a kék-fehér alakulat, ahol előbb legyőzte az Unger Steel Gunners Oberwartot (97-81), majd egy újabb szoros meccsen kapott ki a házigazdától (91-88). A ZTE szombaton, a Szedeák ellen nyitja majd a 2024-2025-ös alapszakaszt.
 
 
 
 
Alba Fehérvár
 
Érkezett: Krivacevic Markó (Falco), Németh Ákos (Zalaegerszeg), Filipovity Márkó (Kaposvár), David Nichols (Sopron), Andrew Smith (Casa Brindisi – Olaszország), Jeriah Horne (Zielona Góra – Lengyelország), Tyler Thomas (Hofstra – Egyesült Államok)
 
Maradt: Vojvoda Dávid, Kass Balázs, Fazekas Máté, Osztoics Milán, Alejandro Zubillaga (vezetőedző)
 
 
Az Albánál is nagy volt a mozgás a magyaroknál is, de papíron erősített a székesfehérvári együttes. Távoztak ugyan a Takács testvérek, Kiss Benedek, Balogh Máté, a fiatalok közül pedig Góbi Marcell, visszatért azonban a csapathoz Filipovity Márkó, valamint érkezett a palánk alá Krivacevic Markó, a mezőnyben pedig Németh Ákos pótolhatja Takácsékat. Maradt a kispadon Alejandro Zubillaga, a magyarok közül pedig Vojvoda Dávid és Kass Balázs is.
 
A légió itt is teljes cserén ment át, de nem mindenki ismeretlen: David Nichols az előző idény egyik legjobbja volt az SKC színeiben (19.6 pont, 3.8 pattanó, 5.4 gólpassz). Szintén kisember a Hofstrán idén végző Tyler Thomas (21.8 pont, 5.3 pattanó, 3.3 gólpassz), akit a CAA konferencia legjobb játékosának választottak.
 
Hármas poszton bevethető Jeriah Horne, aki két éve profi: az előző idényben két lengyel csapatban játszott, a Zielona Góránál fejezte be a szezont (10 pont, 4.6 pattanó, 46.2% tripla). A palánk alá pedig a tapasztalt, 31 éves Andrew Smith érkezett, aki a német másodosztály, illetve a svéd és a holland élvonal között ingázott, majd egy évnyi olasz 2 után az előző szezonban három csapatban is játszott, és az olasz első osztályban zárta az évet (4.4 pont, 3.9 pattanó).
 
Az Alba egy szlovéniai edzőtáborozással kezdte felkészülését, majd augusztus legvégén Kecskeméten győzött (79-100). A Bányász Kupa elődöntőjében az SCM Timisoarát verte a székesfehérvári gárda (99-75), majd a házigazda oroszlányiak legyőzésével (88-93) megnyerte a tornát. Egy héttel később a Honvéd felülmúlta Vojvodáékat (91-97), a Szeged ellen tervezett találkozó pedig végül elmaradt.
 
Már ma este megkezdik az idényt, hiszen 19 órától a szlovák BC Prievidza vendégei lesznek a FIBA Europe Cup selejtezőjében - visszavágó pénteken, bajnoki start pedig jövő kedden este 20 órától a Körmend ellen.
 
 
 
 
NHSZ-Szolnoki Olajbányász
 
Érkezett: Krnjajski Boris (Kaposvár), Peringer Balázs (Honvéd), Bojan Szubotics (FMP Beográd – Szerbia), Fardaws Aimaq (California – Egyesült Államok), Marcus Lewis (KK Mornar – Montenegró)
 
Maradt: Pallai Tamás, Rudner Gábor, Lukács Norbert, Szugyiczki Máté, Horváth Ákos, Abraham Arabo, Strahinja Jovanovic, Oliver Vidin (vezetőedző)
 
 
A Szolnokra is igaz az, ami ebben a blokkban mindenkire: komoly változások történtek a magyar magban. A tavalyi ezüstérmestől távozott Pongó Máté és Révész Ádám is: a helyükre Kaposvárról Krnjajski Boris, illetve a Honvédtól Peringer Balázs érkezett. Maradt viszont Lukács Norbert, Pallai Tamás, Rudner Gábor, illetve Oliver Vidin vezetőedző mellett Strahinja Jovanovic is.
 
Más ismerős arc is lesz idén a Tiszaligetben, hiszen Szerbiából visszatért az Olajnál szép éveket töltő közönségkedvenc, Bojan Szubotics. Rajta és Jovanovicon kívül azonban mindössze két légiósa van jelenleg a szolnokiaknak. A 25 esztendős, kanadai center, Fardaws Aimaq idén végzett a Kalifornia egyetemen (14.3 pont, 10.6 pattanó, 2.1 gólpassz).
 
Rutinból viszont nem lesz hiány, hiszen itt lesz a 31 esztendős Marcus Lewis is, aki az NCAA és Kanada után Finnországban, Görögországban, Lengyelországban és Németországban is megfordult az első osztályban, legutóbb az Adria Ligában szerepelt a Mornar Bar színeiben (7.7 pont, 3.3 pattanó).
 
Az Olajbányász a Kecskemét legyőzésével indította az edzőmérkőzések sorát (90-60), majd a debreceni felkészülési tornán előbb 77-70-re kapott ki a CSM Oradeától, a bronzmeccsen pedig egy kosárral maradt alul a szlovák Spisskí Rytieri ellen (71-69). Az Alba FIBA EC-selejtezős ellenfele, a BC Prievidza ellen Jovanovic nélkül vereséget szenvedett a Szolnok (69-78), majd Szlovákiában vett részt felkészülési tornán.
 
Az elődöntőben a cseh BK KVIS Pardubice ellen sem sikerült nyerni Oliver Vidin csapatának (78-68), a Spisska Nova Ves City Cup bronzmérkőzésén viszont sikerült visszavágni a házigazda Spisskí Rytierinek (78-92). Ezt követően Horvátországban, a IV. Liburnia Kupon szerepelt a gárda, amelyet a GKK Sibenka (72-85) és a KK Kvarner 2010 (67-91) legyőzésével megnyert az Olaj.
 
Az utolsó edzőmeccset a DEAC nyerte a Tiszaligetben (70-80) - sűrű felkészülési program után várja az Olajbányász a Kecskemétet a szombat esti bajnoki nyitányon.
 
 
 
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
 
Érkezett: Sövegjártó Ábel (Atomerőmű SE – kölcsönből vissza), Nikola Popovic (Lietkabelis – Litvánia), Bognár Kristóf (Szeged), Váradi Benedek (Trefl Sopot – Lengyelország), Marvin Clark (Sporting – Portugália), Trey Diggs (Twarde Pierniki Torun – Lengyelország)
 
Maradt: Keller Ákos, Matthew Tiby, Kovács Benedek, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Hansen Dániel, Németh Bálint, Verasztó Péter, Milos Konakov (vezetőedző)
 
 
A Falcónál is volt mozgás, méghozzá jelentős, még akkor is, ha a csapat gerincéből megmaradt Keller Ákos, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Kovács Benedek, a légiósok közül Matthew Tiby, illetve a kispadon Milos Konakov. Az Albánál már említett Krivacsevics Markó mellett nincs már Benke Szilárd és Tanoh Dez András sem - előbbi Pakson, utóbbi kölcsönben, a spanyol másodosztályban folytatja.
 
Két évnyi külföld után hazatért azonban a válogatott irányítója, a tősgyökeres szombathelyi Váradi Benedek, és visszatért a palánk alá Bognár Kristóf is, aki Szegeden élete formájában játszott az elmúlt években. Szintén újra a Falco kötelékében a kölcsönjátéka lejárta után Sövegjártó Ábel.
 
A légiósok közül Nikola Popovic szerepe lesz a visszavonuló Boris Barac helyettesítése - a 27 éves, 210 centi magas center az egyetem után másfél évet a belga Okapi Aalstarnál, másfelet pedig a litván élvonalban, a Lietkabelisnél töltött (9.6 pont, 3.9 pattanó) - volt Golomán György csapattársa is.
 
Marvin Clark két év után tér vissza a Falcóhoz - ebben a két idényben hat csapata volt, legutóbb a Sportingnál kosarazott (8.6 pont, 3.8 pattanó). A 25 éves Trey Diggs pedig a lengyel első osztályból érkezik (11.6 pont, 2.2 pattanó, 37.7% tripla).
 
A Falco az osztrák COLDAMARIS BBC Nord Dragonz elleni sikerrel nyitott (82-56), majd a PVSK-VEOLIA-t verte (98-70). A magyar együttes a 4 Bajnok Tornáját is megnyerte Oberwartban, miután legyőzte a horvát KK Zadart (81-72) és a szlovák Patrioti Levicét is (85-51). A XV. Horváth Zoltán Emléktornán nagyon szoros meccsen kaptak ki a német Rasta Vechtától (90-92), a bronzmérkőzésen viszont simán verték az OSE-t (84-55).
 
A Graz elleni, szerdai edzőmérkőzés elmaradt, pénteken viszont könnyedén győzött a Falco a Kapfenberg Bulls otthonában (69-92) - így várhatja a címvédő a szombat esti, PVSK-VEOLIA elleni szezonnyitót.
 
 
 
 
 
 
Fotók - Jóna István/Zalakerámia ZTE KK, Kiss László/Alba Fehérvár, Bugány János/NHSZ-Szolnoki Olajbányász, falcokc.com

Vármegyei szövetségek