Döntős a magyar válogatott Ruandában
24
Aug
2024
Döntős a magyar válogatott Ruandában
2024. augusztus 24.  |  19:00

A ruandai világbajnoki előselejtező elődöntőjében a magyar válogatott 82-59-re legyőzte Nagy-Britanniát és ezzel bejutott a vasárnap 17 órától megrendezésre kerülő döntőbe, ahol Szenegál lesz a riválisa - írja a Wbasket.hu.

A mérkőzés legelején felváltva estek a kosarak: Határ Bernadett, Holly Winterburn és Török Ági volt eredményes fél perc leforgása alatt, amivel 4-3-ra vezettünk. Ezt egy csendesebb időszak követte, hogy aztán Török Ági és Lelik Réka révén megerősítsük az előnyt. Riválisunk nagy erőket mozgósított, hogy megkapaszkodjon. Holly Winterburn és Samantha Ashby hármasaival rövid időre fordítottak is. Időkérést követően azonban új ritmust vett csapatunk. A negyed hajrájában Dombai Réka, majd Studer Ági triplát értékesített, de ki kell emelni Kiss Virág négy pontját. Kinyílt az olló, 10 perc után 23-15-re mentünk. A második etapban tovább növelte előnyét csapatunk, Kiss Virág 2+1-es megoldása és Lelik Réka triplája kétszámjegyűre alakította a differenciát.

A félidőig 12 pontig jutó, mezőnyből mindössze két dobást hibázó Kiss Virág vezetésével 32-17-nél már 5 egységgel jártunk előrébb. Lelik Réka hármasa és Angyal Barbara duplája után 37-19-nél tetőzött az előnyünk az első félidőben. A második negyed közepén a nagy futást követően némileg megtorpant válogatottunk. Több lehetőség kimaradt és ezt a britek megbüntették. Savannah Wilkinson hat pontjával 39-28-ra szépítettek. Időt kért Völgyi Péter, mely után Lelik Réka és Dubei Debóra révén új lendületet vettek a mieink támadásban. A különbség 15 pont környékén állandósult. 20 perc után 45-31-re vezettünk. A harmadik negyed elején pontszegényebb mederben folytatódott a küzdelem, de Dubei Debóra és Kiss Virág gondoskodott arról, hogy az első félidőben kialakított különbséget stabil tartsuk. Egy pillanatig nem forgott veszélyben a vezetés. Jó játékkal haladt célja elérése felé válogatottunk.

A harmadik negyed feléhez érkezve Studer Ági triplája után 55-37-re módosult az állás és riválisunk időt is kért. Érdemben nem változott a játék képe. A harmadik etapot Kiss Virág találata zárta, amivel 63-45-re mentünk. A záró szakasz kezdetén Studer Ági két büntetőjével a 20 pontos előny is meglett. Jó ritmusban játszott válogatottunk. Nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat és az sem volt kérdés, hogy ezt a pályán be is tudjuk bizonyítani ezen a délutánon. Lelik Réka hármasát követően 72-59-nél alakult ki a végeredményben is látható 23 pontos előny. A hajrában Kányási Vera kétszer is megvillant távolról, illetve Tóth Franka szintén feliratkozott a pontszerzők listájára. Végül közel 50%-os mutatóval 30 mezőnykosarat értékesítve, mindössze nyolc eladott labdával, megnyert lepattanócsatával húzta be a győzelmet és ezzel a döntőbe jutást válogatottunk.

A másik elődöntőben Szenegál nagy csatában 68-65-re legyőzte a házigazda Ruandát, így vasárnap 17 órától Szenegál - Magyarország döntőt rendeznek a tornán.

 

Nagy-Britannia - Magyarország 59-82 (15-23, 16-22, 14-18, 14-19)

FIBA Women's Basketball World Cup 2026 Pre-Qualifying Tournament
Kigali, Kigali Arena - Ruanda

Nagy-Britannia: Winterburn 8/6, Beckford-Norton 8, Wilkinson 14, Ottewill-Soulsby 2, Robb 2. Csere: Da Silva 2, Harrison, Price 10, Ford, Ashby 11/3, Januszewska 2.

Magyarország: Dubei 6, Studer 11/6, Török 6, Lelik 15/9, Határ 8. Csere: Miklós, Kiss 17, Dombai 5/3, Angyal 4, Kányási 8/6, Varga, Tóth 2.

Legnépszerűbb hírek

Vármegyei szövetségek