Elődöntős a magyar válogatott a világbajnoki előselejtezőn
22
Aug
2024
Elődöntős a magyar válogatott a világbajnoki előselejtezőn
2024. augusztus 22.  |  18:45

Női válogatottunk végig vezetve 87-66-ra legyőzte Brazíliát a ruandai világbajnoki előselejtezőn. A mieink a sikerükkel csoportmásodikként továbbjutottak és szombaton elődöntőt vívhatnak - írja a Wbasket.hu.

Számolgatás nélküli kulcsmeccsre készült válogatottunk Brazília ellen. Azért számolgatási nélküli, mert nagyon egyszerű volt a képlet. A már biztos csoportelső Szenegál mögötti második továbbjutó helyet ennek az összecsapásnak a győztese szerezte meg. Rögtön a mérkőzés elején igyekeztünk magunkhoz ragadni a kezdeményezést. Lelik Réka és Török Ági találataival 4-0-ra léptünk el. Ezt követően 6-5-re szépített Brazília. A folytatásban viszont újra a mieink kerültek lépéselőnybe, a negyed hajrájában Lelik Réka és Kiss Virág büntetőivel 14-7-re szakadtunk el. Ez volt az első szakasz legnagyobb különbsége. 10 perc után 15-9 állt az eredményjelzőn. A második negyedet Dombai Réka hármasa vezette fel. Ezzel egyértelműen új lendületet vettünk. Kányási Vera és Kiss Virág is eredményesnek bizonyult a folytatásban, így 22-9-nél már kétszámjegyű különbséget rögzíthettünk.

A második etap feléhez közeledve 23-15-nél ismét akadt egy felzárkózásuk a braziloknak. Ezt követően viszont Határ Bernadett büntetőivel és Lelik Réka triplájával megerősítettük az előnyt. Kulcspillanat volt ez a javából, mivel azonnal reagáltunk a kisebb brazil rohamokra. Azóta már tudjuk, hogy innentől 10 pont alá nem jött be ellenfelünk. A félidőig 14 egységig jutó Kiss Virág vezetésével stabilan tartottuk az előnyt. Ráadásul éppen a nagyszünet előtt Kányási Vera értékesített egy triplát, amivel 40-23-ra mentünk. Ez volt a negyedik hárompontosunk, de mind közül talán a legfontosabb. Egy emberként ugrott talpra a pad, felszabadultan, önbizalommal telve várhattuk a nagyszünetet. A harmadik negyed elején másfél perc alatt 40-28-ra visszajött riválisunk, de ez már ilyen lelki állapotban nem ingathatta meg a magyar csapatot. Nem is tette..

Török Ági és Dubei Debóra tripláival visszaállt a nagyobb különbség. Jó volt látni a pályán Studer Ágit, akit a második negyedben le kellett cserélni, mert fájlalta a lábát. Összességében is olyat képet festett a csapatunk, mely ezt a ki-ki meccset ezen a délutánon nem veszíthette el. A különbség a harmadik szakasz felénél 54-34-nél érte el a 20 pontot, majd 64-37-nél már a 30-at ostromolta. A harmadik szakasz hajrájában szépített Brazília, de ezzel érdemben nem változott a mérkőzés képe. Az utolsó 10 percnek 66-46-ról futottunk neki. 75-52 után egy 7-1-es brazil futás még apró jelzés adott arra, hogy ezen a szinten a koncentráció nem lankadhat egy pillanatra sem. Dombai Réka és Studer Ági egy-egy triplája azonban lezárta ezt a brazil szériát. Az utolsó perchez közeledve már arra is figyelt a stáb, hogy minden nevezett játékos pályára kerüljön. A vége 87-66-os siker lett.

Válogatottunk szombaton a keresztágunk, a D-csoport győztesével vív elődöntőt. A riválisunk kilétét az esti órákban ismerjük meg.

 

Brazília - Magyarország 66-87 (9-15, 14-25, 23-26, 20-21)

FIBA Women's Basketball World Cup 2026 Pre-Qualifying Tournament
Kigali, Kigali Arena - Ruanda

Brazília: Albiero, De Oliveira 21, Moura 19/6, Soares 2, Martins. Csere: Cavalcanti, D'Arrigo 5/3, Pereira 2, Guimaraes, Zabani 11/3, Gonçalo 2, Silva 4.

Magyarország: Dubei 6/3, Studer 8/6, Török 9/3, Lelik 11/3, Határ 6. Csere: Miklós 1, Kiss 22, Dombai 10/9, Angyal, Kányási 10/6, Varga 2, Tóth 2.

Vármegyei szövetségek