Október legelején indul az eFIBA harmadik idénye, immár a magyar bajnokkal
21
Aug
2024
Október legelején indul az eFIBA harmadik idénye, immár a magyar bajnokkal
2024. augusztus 21.  |  18:00
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a mai napon hivatalosan is kihirdette az eFIBA harmadik idényének menetrendjét, illetve a résztvevő országokat - először a verseny történetében Magyarország neve is szerepel az indulók között.
 
Az eFIBA most következő szezonját az NBA 2K25-tel játsszák Playstation 5-ön. Összesen 61 nemzeti együttes csatázik majd a régiós bajnoki címekért és egy helyért a Világdöntőn, melynek összdíjazása 50.000 dollár lesz.
 
A régiós előselejtezőkre október 1. és 14. között kerül sor, majd a régiós selejtezőket és döntőket október 15-től november 7-ig rendezik. A hat kijelölt régióból (Afrika, Ázsia/Óceánia, Európa, Közel-Kelet, Észak- és Közép-Amerika/Karib-térség, Dél-Amerika) összesen nyolc gárda kvalifikálja magát az eFIBA Világdöntőre - az élő fináléra decemberben kerül sor.
 
Mint ismert, Magyarországon először rendeztek hivatalos NBA2K bajnokságot az idén. Az MKOSZ és a Gamerland közös együttműködésével létrehívott HuNBA2Ket NBA2K Bajnokság első győztese a MetaTensei lett, így ők képviselik majd hazánkat magyar válogatottként az eFIBA harmadik idényében.
 
A címvédő az Egyesült Államok, amely Franciaországot, Törökországot és a Fülöp-szigeteket megelőzve nyerte a tavalyi döntőt.
 
 
 
Az induló csapatok régiónként
 
Afrika (17): Algéria, Angola, Benin, Burkina Faso, Egyiptom, Elefántcsontpart, Gabon, Guinea, Kamerun, Kenya, Libéria, Madagaszkár, Marokkó, Nigéria, Szenegál, Togo, Tunézia
 
Ázsia/Óceánia (9): Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Kazahsztán, Makaó, Malajzia, Mongólia, Thaiföld, Új-Zéland
 
Európa (22): Albánia, Belgium, Ciprus, Horvátország, Finnország, Franciaország, Görögország, Izrael, Koszovó, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Szerbia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország
 
Közel-Kelet (4): Katar, Libanon, Omán, Szaúd-Arábia
 
Észak- és Közép-Amerika/Karib-térség (5): Dominikai köztársaság, Kajmán-szigetek, Mexikó, Puerto Rico, USA
 
Dél-Amerika (4): Argentína, Brazília, Uruguay, Venezuela

Vármegyei szövetségek