Fontos győzelem Fülöp-szigetek ellen a ruandai világbajnoki előselejtezőn
20
Aug
2024
Fontos győzelem Fülöp-szigetek ellen a ruandai világbajnoki előselejtezőn
2024. augusztus 20.  |  19:50

A Kigaliban zajló világbajnoki előselejtező második játéknapján a magyar válogatott 60-97-es sikert aratott Fülöp-szigetek ellen - írja a Wbasket.hu.

Bernardino kosarával kezdődött a mérkőzés, de egy pillanatra sem szeppentünk meg, hiszen Dubei Debóra triplája és Kiss Virág tempója után már 5-2-re vezettünk. Védekezésében ott voltunk ellenfelünk nyakán, akik az első kosár óta nem tudtak pontot szerezni. Ellenben velük, mi támadásban jól használtuk a magasságbeli fölényünket, hiszen mikor bement a festékbe a labda, akkor a csapdázó védekezés ellen jól osztották ki a labdát a centereink, így megvoltak az üres dobóhelyzetek. Török és Lelik kosarai után pedig 10 pontra nőtt az előnyünk, 2-12. Angyal Barbi is megszerezte az első pontjait, egy Fülöp-szigeteki triplára válaszolt (5-17). Nagy volt a rohanás, igyekeztünk ellenfelünk minden hibáját kihasználni és sok kosarat szerezni gyorsindításból (7-23). Völgyi Péter forgatta a csapatot, sokat cseréltünk. A negyed vége felé talán kicsit bele is kényelmesedtünk a nagy arányú különbségbe, hét pontot kaptunk zsinórban (14-23).

 

Egyelőre ahogy arra számíthattunk, nem dobott jól a Fülöp-szigeteki gárda, de a lelkesedésük, gyorsaságuk egy pillanatra sem maradt alább. Határ Bernadett pályára lépésével kicsit lassabb lett a játékunk, de támadásban a klasszikus benti játékra tudtunk építeni, így 14-29-re módosult az állás. Védekezésben továbbra is presszionáltunk. Lelik Réka szép betörését láthattuk, és a kilenc dobott pontjával a mezőny legjobbja volt ekkor (14-31). Török Ági két kosarát követően már 20 egységre nőtt a differencia (15-35). Török nagyon jó flow-ban volt, 15. pontját dobta (17-42). Nézőként mindenképp élvezhető volt a mérkőzés, hiszen egymás után estek a kosarak, de nem csak mi dobtunk, hanem sokszor a figyelmetlenség miatt kaptunk is pár könnyű ziccert (24-26). Dubei Debóra dudaszós triplája zárta az első félidőt, 24-51 volt az eredmény.

Török Ági és a magyar csapat ott folytatta a nagyszünet után, ahol abbahagyta, 29-59-nél lett a mérkőzés folyamán először 30 pont a különbség. Láthattunk szép megoldásokat a Fülöp-szigeteki játékosoktól is, de hol Kiss, hol Dubei, vagy éppen Dombai szakította meg ellenfelünk próbálkozásait, így továbbra sem csökkent az előnyünk (37-70). Érdekesség, hogy ellenfelünk több triplát dobott ebben a játékrészben, mint egészen idáig az egész meccsen, egészen pontosan hármat értékesítettek. A lendület és a dobóforma azonban nálunk is megmaradt, és 44-75-ös előnnyel fordulhattunk rá az utolsó 10 percre.

Kicsit pontatlanabb játékkal folytatódott a negyedik negyed, de nálunk Dombai és Lelik voltak a csapat vezérei (48-81). A kevesebbet pályán  lévő játékosok is kaptak lehetőséget, Tóth Franka is jól mozgott a palánk alatt (48-83). A statisztikára ránézve a dobószázalék mellett a lepattanókban láthattunk hatalmas különbséget, ráadásul a támadó lepattanókban, hiszen Fülöp-szigetek hármat, míg a magyar csapat 18-at szedett. Ez azt jelenti, hogy 18-szor kaptunk második esélyt a pontszerzésre. Szerencsére ezzel élni is tudott a magyar csapat, és az utolsó percekben csak tovább nőtt az előnyünk. A mérkőzés 60-97-es magyar győzelemmel ért véget. Török Ágnes a 25 dobott pontjával nem csak a a mai mérkőzésen nyújtotta a legjobb teljesítményt, hanem ez az eddigi válogatott karrierjének a csúcsa is. Azt gondolom, hogy ez a nagy arányú siker nagyon kellett ahhoz, hogy a csütörtökön a Brazília elleni meccsen magabiztosan tudjunk játszani és sikert tudjunk aratni.

Magyarország legközelebb augusztus 22-én 14:00-kor lép pályára Brazília ellen.

 

Fülöp-szigetek - Magyarország 60-97 (14-23, 10-28, 20-24, 16-22)

FIBA Women's Basketball World Cup 2026 Pre-Qualifying Tournament
Kigali, Kigali Arena

Fülöp-szigetek: Bernardino 11/3, Pontejos-, Animam 6, Berberabe 5, Yumul 3/3. Csere: Castillo 3/3, Panganiban 9, Nolasco-, Fajardo 10/6, Ozar 4, Dela Rosa 9/9.

Magyarország: Kiss 6, Dubei 13/9, Studer 4, Török 25/9, Lelik 13/3. Csere: Miklós 1, Dombai 9/3, Angyal 8/6, Kányási 4, Varga-, Tóth 8, Határ 6.

Vármegyei szövetségek