Montenegróban szerepel női válogatottunk
01
Aug
2024
Montenegróban szerepel női válogatottunk
2024. augusztus 1.  |  12:35

Csütörtökön és pénteken Montenegróban vív felkészülési mérkőzéseket a ruandai világbajnoki előselejtezőre hangoló felnőtt válogatottunk - írja a Wbasket.hu.

Nemzeti csapatunk július 15-én kezdett Székesfehérváron. Ekkor egy médianapot is tartott válogatottunk sajtótájékoztatóval és sajtónyilvános edzéssel, majd megkezdődött a felkészülési az augusztus végi erőpróbára.

„Két hetet dolgoztunk együtt. Az alapozás 6-8 hetes munkáját próbáljuk a világbajnoki előselejtezőt megelőző időszakba belesűríteni. Ez a lányoktól kemény munkát követel meg, nem csak fizikálisan, hanem fejben is. Támadás – és védekezésbeli alapelveket fektettünk le. Próbálunk ezekbe apró részletig belemenni, már amennyire az időnk engedi. Ellenféltől függően lesznek speciális taktikai feladatok, amelyeket a mérkőzések előtt beszélünk meg. Nagyon fontos lesz a gyors reakció és a pontos végrehajtás.” – mondta lapunknak Völgyi Péter szövetségi kapitány, amikor az első időszakról kérdeztük.

A mieink Montenegróval két mérkőzést vívnak, melyek során több szempontot is igyekszik szem előtt tartani a stáb.

„A montenegrói utunk célja, hogy elkezdjünk 5:5 ellen két kosárra folyamatosan játszani. Erre az összetartás alatt eddig kevés lehetőségünk nyílt. Egyrészt nem jutottunk el idáig a munkában, másrészt kisebb betegségek, sérülések miatt mindig akadt hiányzó, keveset tudtunk teljes kerettel dolgozni.” – fogalmazott a vezetőedző. „Sokan új szerepkörbe kerültek, nem érzi még mindenki pontosan a feladatát de napról napra tisztul a kép . Ezek helyrerakására is fel kell használni a két mérkőzést. Odafigyelünk a játékpercek megfelelő elosztására, hogy mindenki megkapja azt a terhelést, aminek bele kell kerülnie a lábakba, a fejekbe.”

A stáb igyekszik a napi működés szintjén olyan rutinokat kialakítani, melyeket már a közeljövőben is használhat.

„Montenegró utoljára a novemberi FIBA-ablakban játszott tétmérkőzést, így kevés információval rendelkezünk róluk. A két találkozó között igyekszünk olyan munkát végezni, amit téthelyzetben egy nagy tornán tennénk, csapat és egyéni videóval, támadó és védőfeladatok meghatározásával hangolódunk. Ezeket az információkat igyekszünk a két összecsapás közötti edzésbe, illetve a következő napi mérkőzésbe belesűríteni. Számomra fontos visszajelzés lesz, hogy a kiadott feladatokból mi az, amit meg tudnak valósítani a játékosok és mi az, amit nem. Egy világversenyen ugyanennyi idő áll majd rendelkezésre. Ott nyilván jobban fogjuk ismerni az ellenfeleket, de fontos, hogy az első napi tapasztalatok alapján meghatározott dolgokban tudjunk előre lépni.” – hangsúlyozta Völgyi Péter.

A csütörtöki mérkőzés mérföldkő lesz, hiszen akkor debütál az új szövetségi kapitány a válogatott élén. Ez a találkozó így biztosan bekerül az évkönyvekbe.

„Természetesen nagyon várjuk már az első közös mérkőzésünket. Egy ismerkedési folyamat zajlik a stáb és a játékosok között, intenzív hetek vannak mögöttünk, de úgy érzem, hogy jó úton haladunk.” – összegzett Völgyi Péter.

 

Vármegyei szövetségek