U18-as B divíziós férfi Eb: Hosszabbításban kaptunk ki Izlandtól
31
Jul
2024
U18-as B divíziós férfi Eb: Hosszabbításban kaptunk ki Izlandtól
2024. július 31.  |  13:25
Magyar szempontból remekül alakult a keddi nap Szkopjében: válogatottunk minden negyedet megverve vette el Svájc veretlenségét, míg eddigi egyetlen legyőzőnk, Észtország elszenvedte második vereségét a lengyelek ellen. Ennek köszönhetően abban a tudatban léphettek pályára Pethő Ákos tanítványai, hogy amennyiben a négy mérkőzés után 2-2-vel álló Izland ellen is nyerni tudnak, csoportjuk élén végeznek - írja a bb1.hu.
 
Kemény védekezéssel indult a találkozó, két perc elteltével Rosta szerezte az első pontokat büntetőből. Eythorsson válaszolt, ám ziccerét három gyors magyar tripla követte: Angyal két hármasa között Szita is beköszönt, így már a 4. percben időt kellett kérnie (11-2). Buglyó közelijével már kétszámjegyű volt a differencia, ekkor Bjorgvinsson lépett elő a túloldalon zsinórban hat ponttal. Mezőfi szemfüles volt az ellenfél palánkja alatt, ám azonban elkapták a fonalat a kékmezesek, a Ludviksson-Gudmundsson páros vezérletével egy 7-0-s rohammal egyenlítettek a negyed hajrájában (15-15). Pethő Ákos is magához hívta csapatát, mégis fordítani tudott Izland, Mezőfi egyenlített a festékből, aztán technikai probléma miatt sokáig állt a játék, Tallós trojkájával nálunk volt a minimális előny az első kisszünetben (20-18).
 
Bjorgvinsson 2+1-ével fordítottak a skandinávok, minden labdáért nagyot küzdöttek a magyarok, Angyal blokkolt, majd visszavette a vezetést, ha csak pár másodpercre is, mert a következő öt pont az izlandiaké volt (22-26). Buglyó dobott be egy fontos távolit, Armansson felelt rá, Szita kosaraival próbálták tartani a lépést a fehérmezesek, de Izland pontosabban játszott a mérkőzés ezen szakaszában, így a 18. percben újabb magyar időkérés következett, miután Ludviksson büntetett meg egy eladott labdát (29-34). A félidő hajrájában mindkét oldalon sok volt a hiba, Lukácsi ziccere zárt le egy nagy rohanást, Larus Jonsson is megszakította a játékot, az NKA Pécs irányítója szép gólpasszt adott Tallósnak, egypontos izlandi vezetéssel vonulhattak pihenőre a felek (35-36).
 
Eythorssoné volt a harmadik etap első találata, Lukácsi dobhatott hármat, nem is hibázott, ezzel kiegyenlített, majd Bjorgvinsson kettesét is ő annulálta egy tempóval. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a 24. percben Rosta szépen fordult le emberéről, ezzel újra a fehérmezesek álltak jobban (44-42). Sajnos hamar jött az újabb fordulat, Ludviksson zsákolt vissza egy gyűrűről felpattanó labdát, jó védekezést követően Tallós ugrasztotta talpra a magyar kispadot egy hárompontossal (47-45). Gudmundsson egyenlített gyorsindításból, Thor Grissom triplája faulttal együtt is célba ért, ráadásul a plusz egyet is hozzátette a kékek 10-ese (47-51). Keller törte meg az izlandi futást egy centergóllal, Tallós harmadik hármasával már nálunk volt az előny, sőt, egy eladott labdából Rosta szerzett könnyű gólt – 6-0-ra 7-0-lal válaszolt a Pethő-legénység. Keller ellen személyi, majd technikai hibát ítéltek a játékvezetők, Flasár tett vissza harcosan egy támadólepattanót, a magyar kispad is kapott egy technikait, de ez csak feltüzelte a fiúkat: a soproni magasember nagyot blokkolt, lejárt Izland támadóideje, és bár az ellentámadás sem volt sikeres, egyetlen ponttal a mieink álltak jobban a záró felvonás előtt (56-55).
 
Az északiak tudtak először betalálni a negyedik játékrészben, Bjorgvinsson tett fel egy ziccert, majd még egyet, miközben sorra maradtak ki a tiszta kinti helyzetek a túloldalon, ugyanakkor bíztató volt, hogy a skandinávok szépen gyűjtögették csapathibáikat, az ötödik után, a 35. percben Mezőfi végre megtörte a magyar gólcsendet (57-59). Elképesztő harc dúlt a pályán, gyakorlatilag kosarak nélkül: hat perc alatt együttvéve öt pontot szerzett a két együttes, végül ellenfelünk zárta le a kosárínséget egy Armannsson-triplával, 3:16-tal a vége előtt magához hívta a fiúkat Pethő Ákos (57-62). Nagyszerű Lukácsi-Angyal összjátékból született meg negyedbeli első mezőnykosarunk, Armannsson újabb gyilkos trojkát szórt, Lukácsi higgadt maradt a vonalnál a 39. perc elején (61-65). Tallós eladott labdába kergette az izlandiak hősét, Rosta két büntetőt harcolt ki és dobott be, a technikaiért járó harmadik kimaradt, 80 másodperccel a vége előtt így is csak két pont volt a hátrányunk. A kiváló magyar védekezéssel szemben nem jutottak el helyzetig a kékmezesek, Buglyónak két dobása is volt az egyenlítésért, de sajnos mindkettő kimaradt, fél perccel a vége előtt a szigetországiak jöhettek. Taktikai faultok után Thor Grissom állhatott a vonalra, az elsőt bedobta, a második lejött, Lukácsi egy óriási palánkos triplával hosszabbításra mentette a meccset (66-66).
 
A túlórában is a küzdelem és a védekezés dominált, Stefansson ziccerével és Armannsson könnyű kosarával ismét Izland került előnybe. Nem találta a rést az ellenfél védelmén a magyar válogatott, Bjorgvinnsson közelijével kilencpontos hátránnyal fordultak rá a fiúk az utolsó percre – innen már nem volt visszaút, hiába küzdött hatalmasat, 77-70-re kikapott Izlandtól, ezzel 3 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a csoportkört a magyar válogatott.
 
Magyarország - Izland 70-77 hosszabbítás után (20-18, 15-18, 21-19, 10-11, 4-11)
 
U18-as B divíziós férfi Európa-bajnokság, B csoport, 5. forduló
Szkopje, Sports Centre Boris Trajkovski, Észak-Macedónia
Játékvezetők: Angel Ivanov (bolgár), Sergiy Chaykovskyy (ukrán), Primoz Pipan (szlovén)
 
Magyarország: Lukácsi 14/3, Szita 10/6, Buglyó 5/3, Rosta 10, Angyal 7/3. Cs: Tallós 11/9, Mezőfi 7, Flasár 4, Kékesi -, Keller 2.
 
Izland: Bjorgvinsson 21, Armannson 15/12, Gudmundson 8, Eythorsson 5 , Ludvikson 12. Cs: Thor Grissom 12/6, Stefansson 4, Bragason -, Davidtsson -.
 
 
 
Forrás - bb1.hu
Fotó - FIBA

Vármegyei szövetségek