Rangos spanyolországi tornán szerepel U18-as női válogatottunk
18
Jul
2024
Rangos spanyolországi tornán szerepel U18-as női válogatottunk
2024. július 18.  |  12:53
Csütörtöktől szombatig Spanyolországban, egészen pontosan Ribadeo városában szerepel nemzetközi felkészülési tornán U18-as női válogatottunk. A mieink a házigazdák mellett Lengyelországgal és Horvátországgal is megmérkőznek a rangos seregszemlén.
 
A magyar csapat a soproni időszak után, amit a lengyelekkel vívott két mérkőzés zárt le, múlt hétfő óta Székesfehérvárra az MKOSZ edzőközpontjába tette át a székhelyét.
 
„A tervezett munkát elvégeztünk. Múlt héten nem volt mérkőzésünk, de szépen haladtunk immár az új dolgokkal is. Most a hét elején az utazás előtti két napba szintén sok mindent bele tudtunk foglalni. A soproni időszak végén elért minket egy kisebb vírusos megbetegedés, de abból is kijöttünk. Összességében továbbra is jól halad a felkészülés.” – fogalmazott a wbasket.hu-nak Laczka Miklós vezetőedző.
 
A spanyolországi torna különlegessége, hogy Lengyelország és Horvátország az Európa-bajnokságon is csoportriválisunk. Augusztus elején tehát tétmérkőzésen is összefutunk ezen gárdákkal. A spanyol szervezők állították össze a mezőnyt, így befolyásunk erre természetesen nem volt, de mindenképpen egy speciális helyzetet szül.
 
„Edzői pályafutásom alatt még én sem szembesültem ilyen helyzettel, így nem szeretnék előzetesen elhamarkodott kijelentést tenni, hogy mit várhatunk vagy mit nem. Érdekes szituáció lesz., az biztos. Ráadásul a lengyelekkel már korábban is játszottunk.” – mondta a szakvezető, amikor ennek hátteréről kérdeztük. „Egészen más ez innentől minden csapatnak, hiszen nagyban befolyásolja a felkészülést, ha nem csak videón látja az ellenfele stílusát, játékosait, hanem testközelből megtapasztalja. Tanulságos tornára számítok és jó alapot adhat az Európa-bajnokságra történő felkészülésre, de ez nyilván az ellenfeleinkre is igaz. Kétélű helyzet mindenkinek.”
 
A seregszemlét a tavalyi U19-es világbajnokságon MVP-nek is megválasztott Iyana Martín nevével fémjelzett spanyol csapat ellen zárja a magyar válogatott. Amolyan koronaékszer ez a találkozó a felkészülési meccseink sorában, de Laczka Miklós kellő higgadtságra intett a várakozásokkal kapcsolatban.
 
„Az sorozatban a harmadik fellépése lesz mindkét csapatnak, ami befolyásolni fogja a játékot. Mindig értékes a spanyolokkal játszani, tavaly is hasznos volt, amikor ugyanezen a tornán az akkori U18-as válogatottunk találkozott velük. Leginkább azt várom, hogy ad egy visszajelzést, de közben látni kell, hogy ez egy pillanatnyi visszajelzés lesz egy pillanatnyi formáról.” – jelentette ki a vezetőedző, majd hozzátette:
 
„Ez még nem az Európa-bajnokság, fáradtabban mennek bele a csapatok, egyik oldalon sem erre lesz egy kihegyezve a forma. Borzasztó hasznos és sok mindent meg fog mutatni, szépen ki lehet majd elemezni a hétvégét, de meg kell találni az egészséges egyensúlyt, hogy milyen következtéseket vonunk le. Bárhogyan is alakulnak az eredmények, kellő higgadtsággal kell azokra tekinteni.”
 
Laczka Miklós elmondta lapunknak, hogy már megtörtént az első keretszűkítés, Albert Szidónia és Kendelényi Luca munkáját köszönte meg a szakmai stáb. Székesfehérváron 14 játékossal dolgozott a válogatott, akik közül 12-en utaztak Spanyolországba. A nem utazók a következő hétre visszatérnek még a csapathoz a szlovénok elleni utolsó két edzőmeccs előtt. Ennek megfelelően az előttünk álló napokban látható gárda még nem tekinthető a végleges Európa-bajnoki keretnek.
 
 
U18-as nemzetközi felkészülési torna, Ribadeo
 
Július 18., csütörtök
 
18:00 Lengyelország – Magyarország
20:15 Spanyolország – Horvátország
 
Július 19., péntek
 
18:00 Magyarország – Horvátország
20:15 Spanyolország – Lengyelország
 
Július 20., szombat
 
18:00 Horvátország – Lengyelország
20:15 Magyarország – Spanyolország

Vármegyei szövetségek