Európai Egyetemi Játékok: Felemás magyar kezdés 3x3-ban
13
Jul
2024
Európai Egyetemi Játékok: Felemás magyar kezdés 3x3-ban
2024. július 13.  |  13:15
Még a "nulladik napon", a hivatalos megnyitó előtt elkezdődött a 3x3-as kosárlabda torna a Debrecenben és Miskolcon rendezendő Európai Egyetemi Játékokon (EUG). E szakág küzdelmeit Debrecenben, a hagyományos viadalt pedig Miskolcon rendezik, ez utóbbira a rendezvénysorozat második felében, jövő csütörtöktől kerül sor. A magyar csapatok kezdése felemásra sikeredett, a TFSE lányai két magabiztos diadallal indítottak.
 
 
 
 
Nők
 
A csoport
 
Debreceni Egyetem - Nova Egyetem Lisszabon (portugál) 15-13
 
Debrecen: Gaál 8/4, Mezei, Holinka-Miklós 3-3, Vasas 1.
 
Remekül, 5-1-gyel kezdtek a debreceni lányok, majd jött egy hullámvölgy, és 7-6-ra feljöttek a portugálok. Gaál Gréta két távoli találatával kapott új erőre a debreceni együttes, amely újból ellépett, és a végén 2 pontot megtartva előnyéből megnyerte a küzdelmes összecsapást.
 
 
 
B csoport
 
Széchenyi István Egyetem - Egészségtudományi Egyetem (litván)
 
Széchenyi Egyetem: Bánszegi, Rozmán 5-5, Baffy 4/2.
 
4-2-re még a győri lányok vezettek, egy 5-0-lal fordítottak a litvánok, de egy 5-1-es "részhajrával 9-8-ra újra a győri hölgyek "mentek". Erre azonban egy ugyanilyen rohammal válaszoltak a litvánok, a hajrában pedig a győriek üldözték ellenfelüket, de nem tudták utolérni.
 
 
 
D csoport
 
Portói Egyetem (portugál) - TFSE 14-20
 
TFSE: Horváth D. 7, Király A. 5/4, Burján L. 4/4, Dúl P. 4.
 
7-0-lal kezdtek a TF-es lányok. Többször is feljött 2-3 pontra a lelkes portugál együttes, de ilyenkor valaki mindig átlendítette a kritikus ponton a magyar együttest, amely egységes, jó játékkal magabiztos győzelmet aratott.
 
 
TFSE - Spliti Egyetem (horvát) 21-4
 
TFSE: Király 9/8, Horváth D. 5, Dúl P. 4/2, Burján 2/2.
 
Remek dobóformával indítva, három távoli találatra építve gyorsan elhúzott 11-2-re a TF, amely végig nagy fölényben játszva biztosan győzött.
 
 
 
 
Férfiak
 
A csoport
 
Debreceni Egyetem - Palacky Egyetem (cseh) 14-16
 
Debrecen: Pollák B. 7/4, Gáspár 4, Várbíró 2, Horváth B. 1.
 
Remekül, 7-2-vel kezdtek a hazaiak, de a cseh csapat magára talált. Szinte végig a debreceniek vezettek, de ellenfelük tapadt rájuk, sőt egy ízben fordított is. Új erőre kapott a rendező, ám a hajrában egy duplával és egy kosárral ledolgozta hátrányát a riválisa, amely a hosszabbításban 2 jó büntetővel  meg is nyerte a mérkőzést.
 
 
 
C csoport
 
Bukaresti Politechnikai Egyetem (román) - Széchenyi István Egyetem 21-9
 
Széchenyi Egyetem: Hágen 4, Bakon 3, Varga Z. 2.
 
A nemzetközi szinten a szakágban ezzel a mérkőzéssel debütáló győri legénység az első percekben még tartotta a lépést román ellenfelével, ám 5-4-es vezetése után a játékidő derekán egy 12-2-es rohammal a bukarestiek eldöntötték a találkozót.
 
 
Széchenyi Egyetem - Pristinai Egyetem (koszovói) 21-16
 
Széchenyi Egyetem: Bakon 12/8, Kámán K. 5, Hágen 4/4.
 
A szakágban nemzetközi egyetemi szinten újoncnak számító csapatok összecsapását a koszovói különítmény kezdte jobban, ám 8-5-ös vezetése után Bakon Csanád remek sorozatával, 4 távoli találatával egy 9-1-et "repesztve" fordítottak a győriek. Amikor felzárkózott az ellenfél, Hágen Tamás két távoli kosarával visszaverte a további felzárkózási kísérleteket, így győzött a győri gárda.
 
 
 
D csoport
 
Sumen Egyetem (bolgár) - Corvinus Egyetem 21-10
 
Corvinus: Galambos 5/4, Csík 4, Béres 1.
 
6-2-re, majd 10-4-re is vezetett a "bolgár brigád", amely végig vezetve biztosan győzött.
 
 
Vytatutas Magnus Egyetem (litván) - Corvinus Egyetem 22-13
 
Corvinus: Csík 6/2, Béres, Radics 3-3 Galambos 1.
 
Az egyetemi kosárlabdában mindkét szakágban évek óta meghatározó szerepet játszó litván legénység ellen parádésan, 7-3-mal indított a Corvinus. Ekkor megrázták magukat a baltiak, és a játékidő feléhez közeledve egy 6-1-es rohammal fordítottak, majd a mérkőzés második felében már az ő akaratuk érvényesült, és biztosan nyertek.

Vármegyei szövetségek