U20-as B divíziós férfi Eb: 20 pontos sikerrel a nyitányon
12
Jul
2024
U20-as B divíziós férfi Eb: 20 pontos sikerrel a nyitányon
2024. július 12.  |  14:29
Megkezdte szereplését a magyar U20-as férfi válogatott a Romániában zajló B divíziós Európa-bajnokságon. Első ellenfelünk Koszovó volt, amelyet nehézkes kezdés után nagyszerű második félidei játékkal végül 20 pontos különbséggel sikerült felülmúlni, így sikeres első forduló után várhatjuk holnap az Örményország elleni következő találkozót.
 
 
A mérkőzést mindkét válogatott sok pontatlansággal kezdte, majd a sikertelen próbálkozásokat megtörve Koszovó szerezte meg az első kosarat egy betörés utáni duplából. Továbbra is sok hibával dolgoztak a felek, 6-3 állt az eredményjelzőn amikor Csuti Kornélt találtuk meg a palánk alatt egy könnyű zsákolásra. Az első negyed közepén állandósulni látszott a 3-4 pontos koszovói vezetés, majd az elhibázott dobásokat mindkét fél részéről 1-1 értékesített hárompontos szakította meg (14-10). 
 
Hét perc sem telt el a mérkőzésből, amikor megszereztük a negyedik faultunkat, ezzel bónuszba került ellenfelünk, míg másik oldalon csak 1 hiba szerepelt. Büntetőkkel tartottuk magunkat közel, mivel támadásban továbbra sem érkezett meg a várt áttörés. Az első negyed végére fordulva Koszovó 17-11 arányban is vezetett már, beállítva az addigi legnagyobb különbséget, játékosuk Jon Ugaj ekkor már 10 pontnál járt. Csendes Péter triplájával sikerült valamelyest felzárkózni, majd Pleesz dudaszós kosarát vizsgálták a játékvezetők, amelyet végül időntúlinak ítéltek meg, így a játékrész vége 20-16-os állást hozott.
 
 
A második játékrész első periódusa nem hozott nagy változást. Magyar oldalon Kaye szedett lepattanót, majd fejezte be duplával saját akcióját, ezt követően azonban ismét ellenfelünk volt triplából eredményes. A folytatásban Cseh és Reizinger sikeres kosarai új lendületet adtak, mindössze egy pontra olvadt a hátrány (23-22). Az agresszívabb védekezésünknek köszönhetően feljavultunk a lepattanózás terén, majd egy gyorsindításból Cseh Botond volt ismét eredményes, ezzel egyenlőre hozva az állást. A 22%-os triplázás nem segített a mérkőzés ezen szakaszában, viszont a lepattanók száma ekkor már 19-14 arányban a mieink részére volt kedvezőbb. 
 
Láthatóan a kemény védekezés utáni gyorsindítások voltak ekkor a legnagyobb fegyvereink, előbb Meszlényi, majd Halmai is egy labdaszerzésből indult akció után tudott kosarat szerezni. Sajnos a vezetést továbbra sem sikerült megszerezni, folyamatos 3-4 pontos hátrányból azonban mérkőzésben tartottuk magunkat, és nem hagytuk elszakadni ellenfelünket. A folyamatos kosárváltást jól mutatja, hogy a meccs ezen pontjáig mindkét csapatnak 4-0-s volt a legnagyobb rohanása. Továbbra sem sikerült megtalálni a dobóformát, egy percen belül Csuti, Meszlényi és Csendes is kihagyta saját tripla kísérletét, valamint ismételten hamar faultgondokba ütköztünk, aminek eredményeként kialakult az eddigi legnagyobb különbség (37-30). A félidő utolsó játékperceit nagy küzdelem jellemezte, majd 39-32-es állással vonultak öltözőbe a csapatok.
 
 
A második félidő kezdete nem hozott változást, a fordulás után is sok hibával operáltak a felek. Magyar oldalon Schmera Gergely lépett elő, előbb 4 pontjával, majd Csendes Péter triplájához kiosztott gólpasszával ismételten fej-fej mellett voltak a felek. Percekig pont nélkül zajlott a játék, kemény, fizikális csata dúlt a pályán. Csendes Péter tizenötödik pontja hozta fel döntetlenre a csapatot, majd Reizinger kosarával egy 10-0-s rohanást tudtunk magunkénak, amivel először vezettünk a mérkőzésen (42-44). 
 
Az előnyt ezután nem sikerült állandósítanunk, felváltva vezettek a felek. A mérkőzés képe ekkor a korábbiakhoz hasonló volt, lepattanóból folyamatosan többet tudtunk gyűjteni, viszont triplamutatóban ekkor már 20% alatt jártunk. Fontos pillanatban vétett lépéshibát a koszovóiak játékosa, amit gyönyörűen használtunk ki, és egy 2+1-es akcióból az addigi legnagyobb, 6 pontos előnyünkre tettünk szert (15-25). Egy triplával kapaszkodott ellenfelünk, azonban a negyed végén összességében 54-57 arányban vezettünk, ezzel teljesen nyílttá téve az utolsó játékrészt.
 
 
A záró felvonásban hamarabb vettük fel a ritmust, azonban első kosarunkra hamar jött a válasz. Feljavult mezőnymutatónknak, valamint annak köszönhetően, hogy gyorsindításokból 23-4, második esélyből pedig 13-2 arányban szereztünk több pontot, továbbra is tudtuk tartani előnyünket. Érződött az ismét előtörő idegesség, amit azonban a mieink bírtak jobban. Előbb egy agresszív védekezésnek köszönhetően sikerült az ellenfelet nehéz dobóhelyzetre kényszeríteni, majd ebből a támadásból Csuti Kornél gyors kosarával gyorsan tudtuk tovább növelni előnyünket. 
 
Az utolsó 5 percre fordulva 4 pont volt az előnyünk (59-63). A hajrában Halmai Dániel értékesített triplát, amit Hajdu Péter is megismételt (59-69). A legjobbkor jött meg a lendület, két sikeres tripla után két labdaszerzés, és már csak két perc volt hátra a mérkőzésből. Ekkor egészpályás letámadásra váltottunk, Halmai hármasával 15 pontra nőtt az előnyünk (59-74). A végére megérkeztek a távoli dobásaink, Meszlényi is hárompontost jegyzett, majd Pleesz és ismét Halmai kosaraival beállt a 20 pontos különbség, ezzel pedig a 61-81-es végeredmény.
 
Koszovó - Magyarország 61-81 (20-16, 19-16, 15-25, 7-24)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Csoportkör
V.: Misirovs, R. (LAT), Williams, G. (GBR), Roxo Perdigao, T. (POR)
 
Koszovó: Ukaj 18/12, Ismajli 19/3, Dahsyla 4, Kurtaj 2, Istrefi 9. Csere: Gashi 2, Shatri -, Zeqiri -, Peci -, Zeneli -, Ibishi 2, Binqe 5/3.
 
Magyarország: Csendes 19/12, Meszlényi 7/3, Cseh 8, Hajdu 6/3, Csuti 11. Csere: Reizinger 4, Csátaljay 1, Halmai 15/6, Schmera 4, Pleesz 4, Kaye 2.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek