Ötödik lett a kerekesszékes válogatott
04
Jul
2024
Ötödik lett a kerekesszékes válogatott
2024. július 4.  |  14:05
A magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott meghívást kapott a 2024. június 28-30-i között, a szlovéniai Mariborban megrendezett nemzetközi tornára. Mivel a válogatott legutóbb a 2023-as őszi szarajevói C-csoportos Európa-bajnokságon vett részt, ezért jó alkalom kínálkozott a tornán való részvételre, hiszen az utazási költségen kívül a helyi szervezők vállalták a szállást és az étkezés költségét.
 
Mogyorósi András szövetségi kapitány felhívására öt játékos jelentkezett, a DVTK-ból Gergely István és Matusek Nikoletta, a PTE PEAC Rolling Basketből Klaics Gábor, a SMAFC csapatából dr. Bihari Csaba, a Nyíregyházi Kosárlabda Klubtól pedig Boda Ferenc. A csapattal együtt utazott Czupi Márton szakágvezető és Máthé Csaba másodedző. Mivel a vezetőedző saját klubcsapatában, a PTE PEAC Rolling Basketben játékosként is szerepel, csereként mind a három mérkőzésen játszott. A játékosok két kisbusszal, illetve egy személygépkocsival utaztak Mariborba. A 6 csapatos tornán a magyar válogatott mellett szlovén, horvát és bosnyák klubcsapatok vettek részt.
 
 
Az első versenynapon a magyar válogatott a szlovén DP Podravja ellen mérkőzött, és 41-27 arányban vesztett, majd a második találkozón a horvát KKI Varazdin gárdájától 37-36 arányban kapott ki. A vasárnapi helyosztón az ötödik helyért a szintén horvát KKI Brod együttesét verte 48-40 arányban.
 
Sportszakmai szempontból rendkívül értékes volt a tornán való részvétel, hiszen az látszik, hogy jelentős a magyar válogatottnál a meccshiány, ráadásul a szarajevói Eb-n szerepelt csapatból különböző okok miatt a fél csapat hiányzott. A szakmai vezetés szerint a harmadik meccsen játszott a legkiegyensúlyozottabban a gárda, amikor mind védekezésben, mind támadásban az előre megbeszélt taktikai elemeket tudták megvalósítani a játékosok. A torna jól szervezett volt, gördülékenyen zajlott, a helyi szervezők jól vizsgáztak.
 
2025-ben C-csoportos Eb-t rendeznek (egyelőre nincs időpont és helyszín sem), az arra való felkészülés már szeptember elején elkezdődik, amikor várhatóan a válogatott a romániai Nagyváradon 4 csapatos nemzetközi tornán fog részt venni. A tervek szerint ott már kibővített csapattal, s a 2024/2025-ös szezon során legalább három nemzetközi tornán venne részt a csapat. 

Vármegyei szövetségek