Laczka Miklós: Amit elterveztünk az első hétre, azt sikerült megcsinálni
29
Jun
2024
Laczka Miklós: Amit elterveztünk az első hétre, azt sikerült megcsinálni
2024. június 29.  |  08:12
Pénteken lezárult az U18-as női válogatott közvetlen Európa-bajnoki felkészülésének első hete.
 
Mint ismert, nemzeti csapatunk a sikerrel megvívott május végi – június eleji tornája után hétfőn állt ismét munkába Sopronban. Ez már az augusztus 3-án kezdődő portugáliai kontinenstornára történő közvetlen felkészülés kezdete.
 
„Szépen lehet haladni a csapattal. Mindent, amit elterveztünk az első hétre, azt sikerült megcsinálni. Ez nagyon pozitív, abszolút a játékosok érdeme.” – mondta a wbasket.hu-nak Laczka Miklós, amikor az első tapasztalatok összefoglalására kérték.
 
„Jól reagálnak arra a játékosok, mely gondolatról az elejétől beszélünk, hogy ez a munkáról szól. Nagyon szépen beleálltak. Az első részben, amikor ki kell iskolázni a dolgokat, az alapelveket átbeszélni és a játék kompetitív része még kevésbé jelenik meg – főleg nem egy olyan folyamatos meccshelyzetben, mint májusban -, soha nem egyszerű. Most is az az érzésünk, hogy ennek a csapatnak jobban fekszik, ha van verseny, van játék, minél kevesebb megkötés jellemzi a munkát és mindenki ki tud bontakozni. Abba az irányba indultunk el, hogy minél gyorsabban letisztázzuk az alapelveket és ezt a kompetitív hozzáállást tápláljuk. Olyan edzéseket tartsunk, ahol ez elő tud jönni.” – avatott be a napi munkába a szakvezető.
 
A legutóbbi soproni tornához képest egy változás történt. Hőgye Petra helyét Drahos Leila vette át. Ahogy arról nagy terjedelemben beszámoltunk, Leila a legutóbbi összetartás alatt nagy elismerésre FIBA-NBA táborban képviselte hazánkat. Az első héten a munkából Toman Réka hiányzott.
 
 
„Réka rehabilitációja jelenleg is tart. A jövő héten kezdheti el a munkát és reméljük, hogy minél hamarabb 100%-osan bevethető lesz. Drahos Leila azt hozza, amit várunk tőle. A stáb benyomása, hogy személyében még egy nagyon komoly potenciállal rendelkező játékossal bővültünk. Azokon a területeken is előrébb lépett, amiben korábban hajlamos volt eltűnni a mezőnyben. Azt a rengeteg pozitívumot, amit tud adni, az első pillanattól kezdve behozza és minden kvalitását megmutatja. Szépen illik a sorba és friss dinamikát hozott a munkába. Érkezésével nem változik a játékrendszerünk, sőt éppen az egyik olyan játékosunk, akinek a képességei indokolják, hogy olyan legyen a rendszerünk, amilyen.” – mondta Laczka Miklós a keretben bekövetkezett változásokról.
 
A munka hétfőn folytatódik, továbbra is Sopronban.
 
„Az első hetet kicsivel rövidebbre vettük, az előttünk álló hétvégére még hosszabb pihenőt kaptak a játékosok, mint amire a felkészülés későbbi szakaszában lesz lehetőség. Ettől függetlenül nem jellemezném úgy, hogy rávezető jellegű napokon vagyunk túl, mert komoly munkát tudtunk végezni.” – fogalmazott a szakvezető, akit a második hét feladatairól és az első felkészülési meccsekről is kérdeztünk. A mieink jövő héten pénteken és szombaton Lengyelországgal mérkőznek.
 
„A védekezésünk alapelveit és alapvető agresszivitását szeretnénk meghatározni addig. Még messze nem lesz kész a taktikai repertoár, így elsősorban az köszön majd vissza, hogy az alapelveket mennyire tudjuk követni és végrehajtani. Azokat a tanulságokat tudjuk majd levonni, hogy az irány megfelelő-e vagy szükségeltetik-e komolyabb változtatás. Támadásban gyorsan tanul a csapat, de türelmesen haladunk. Bár nagyon intelligens brigádot ismertünk meg, de nem szeretnénk túl sok információt átadva összezavarni a játékosokat. Így az alapjátékainkat igyekszünk tökéletesíteni az első mérkőzésig. Hasonlóan a védekezéshez, megnézzük, hogy mi működik és a tapasztalatok alapján a későbbiekben fogjuk szélesíteni a repertoárt. Arra számítok, hogy így is sok hasznos taktikai elem meg fog jelenni a játékunkban a lengyelek ellen.” – összegzett Laczka Miklós.
 
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotók - Rózsa Gábor

Vármegyei szövetségek