Hajrájához érkezik az U20-as női válogatott felkészülése
25
Jun
2024
Hajrájához érkezik az U20-as női válogatott felkészülése
2024. június 25.  |  10:10
Pénteken és szombaton Szlovéniával mérkőzött a litvániai Európa-bajnokságra hangoló U20-as női válogatottunk. A csapat felkészülése a hajrájába fordul. Az utolsó rivális az előttünk álló hétvégén Horvátország lesz, majd július 6-án már a kontinenstornán lépnek pályára Tursics Krisztián tanítványai.
 
Szlovénia ellen az első találkozóját 66-60-re nyerte a magyar csapat, majd a másodikon 73-61-re maradt alul.
 
„Ismét két ellentétes mérkőzést vívtunk. A péntekit élesebbre hangoltuk, míg szombaton igyekeztünk gazdálkodni a percekkel.” – fogalmazott a wbasket.hu-nak Tursics Krisztián szövetségi edző, amikor rövid értékelésre kérték.
 
„Úgy jöttünk bele ebbe a két találkozóba, hogy nagy terhelést kaptak a játékosok, kemény edzéseink voltak a héten. Azt fontosnak tartottuk a stábbal, hogy a pénteki egy komplett mérkőzés legyen, míg szombaton 12-es rotáció mellett minél jobban osszuk el a perceket. A keretben is történt egy változás a két összecsapás között, a sérülésből visszatérő Baa Dominikát kivettük a játékból a második napra, hogy fokozatos terhelést kapjon.”
 
 
A szakvezető hangsúlyozta, a több tavalyi U18-as Európa-bajnokot felvonultató szlovén gárda ellen értékes visszajelzéseket kapott a stáb, melyre lehet építeni a folytatásban.
 
„Hasznos napok vannak mögöttünk, elérte a célját a két mérkőzés. Pénteken pozitív volt a játék képe, míg szombaton valóban sikerült az előzetes tervek szerint elosztani a perceket. Világos képet kaptunk, hogy ki milyen pozícióban érzi magát a legkomfortosabban. Az utolsó hétre fordulunk, innentől a finomhangoláson lesz a hangsúly.” – mondta a szakvezető, majd az előttünk álló időszak feladatait összefoglalva így folytatta:
 
„Visszaveszünk a terhelésből, hiszen ahogy utaltam is rá korábban, erős edzéseket vezényeltünk az elmúlt héten. Rámegyünk azokra a dolgokra, amiken a lejátszott hat mérkőzés tapasztalata alapján finomítani kell, dolgozunk tovább azokon a területeken, ahol problémák mutatkoztak és még formálni kell a játékot. Igyekszünk letisztítani a taktikai húzásokat. Törekszünk arra, hogy jobb dobóformába hozzuk a játékosokat, miután a büntetőket például nagyon rossz százalékkal értékesítettük. Ennek nem örülök, mert ezzel meccset lehet nyerni vagy éppen elveszíteni.”
 
A felkészülési meccsek sorában a horvát válogatott elleni két székesfehérvári találkozó következik.
 
 
„Egyértelműen megvannak a hangsúlyok, amin dolgozni kell az utolsó héten. A horvátok ellen ennek megfelelően két éles mérkőzést szeretnénk látni, ami megmutatja, hogy az Európa-bajnokságon hogyan tudunk teljesíteni.” – mondta a szakvezető.
 
Nézzük a statisztikákat, hiszen a mieinknek pénteken mindössze 16 eladott labdája volt, ami a székesfehérvári felkészülési mérkőzések sorában eddig a legkevesebb. Erre ráadásul 17 szerzett labda jutott.
 
„Itt az élesség a lényeges!” – mondta Tursics Krisztián. „Hangsúlyos volt, hogy fókuszáltak legyünk. Nem véletlenül arra a mérkőzésre hegyeztük ki a héten a top terhelést. Szombaton vissza kellett venni a kulcsjátékosok perceiből, terheléséből. A különbséget elsősorban ez magyarázza.”
 
Maradva a számoknál: a magyar válogatott a felkészülési találkozók alatt három győzelmet és három vereséget jegyzett eddig. A három siker alkalmával az aktuális riválist 60, 53, illetve 48 pontot sikerült tartani.
 
„A győzelmi esélyekhez 60 alatt kell kapni. Nem támadásorientált csapat vagyunk. Nincs bennünk olyan ponterő, amivel tartósan 70-80 dobott pontra lennénk képesek. Egyszer-egyszer természetesen kijöhet a lépés, mint például a második lengyelországi mérkőzésen, de nem ez a jellemző. Nekünk az egész tornán a védekezésbe kell kapaszkodni.” – összegzett a szakvezető.
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotók - Somogyi Gábor

Vármegyei szövetségek