In memoriam Heisig József
16
Jun
2024
In memoriam Heisig József
2024. június 16.  |  10:30
In memoriam Heisig József
(Szeged, 1927.08.06 – Sopron, 2024.06.04)
 
Pénteken vettünk végső búcsút az életének 97. évében elhunyt Heisig József barátunktól és kosaras társunktól. Az Ő élete fiatal kora óta összefonódott a szeretett sportágunkkal. Pályáját játékosként kezdte Szegeden, és meghatározó tagja lett a Szegedi Postás férfi csapatának a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben. Ő volt az első vidéki csapatban szereplő játékos, aki behívót kapott a felnőtt válogatott keretbe. Volt játékos-edző, majd edzőként irányította kedvenc csapatát. Az edzőség után játékvezető lett, és ezt is sikeresen csinálta. Valószínűleg ő volt hazánk legidősebb játékvezetője, aki 80 éves korában is vezetett mérkőzéseket a Városi bajnokságban Sopronban. Közben mérkőzésellenőr lett, majd vb-elnökként tevékenykedett 87 éves koráig. Játékosok, játékvezetők egész sorát indította el a kosárlabdában, segítette őket a pályájukon, és ha kellett, a magánéletükben is.
 
Kiváló pedagógus volt, részben végzettsége (tanárképző főiskola), részben hivatása miatt (a Szegedi és a Soproni Postaigazgatóság oktatási felelőse volt), a tanítványait mindenben segítette, az adott szavát mindig megtartotta, ezért köztiszteletnek és megbecsülésnek örvendett.
 
Számomra Ő egy nagyon jó és közeli barát volt, mert összekötött minket a kosárlabda szeretete, amely kitöltötte az életét, és erről sokat tudtunk beszélni, és mindig tudtuk folytatni. Nekem Ő volt a kosárlabda hőskorának utolsó tanúja és nagy ismerője.
 
Bízom benne, hogy a régi társak nagy szeretettel fogadták az égi csapatban, mi pedig megőrizzük egy nagyszerű ember és barát emlékét a Földön!
 
Dr. Gencsev Plámen

Vármegyei szövetségek