Több mint ötezer résztvevőt várnak az Európai Egyetemi Játékokra
05
Jun
2024
Több mint ötezer résztvevőt várnak az Európai Egyetemi Játékokra
2024. június 5.  |  15:00
Több mint 900 edző, bíró és sportszakember, 3800 sportoló, valamint mintegy 1000 önkéntes bevonásával zajlik majd az Európai Egyetemi Játékok (EUG) július 12. és 24. között Miskolcon és Debrecenben – közölték a szervezők hétfőn a Miskolci Egyetemen tartott sajtótájékoztatón.
 
Elmondták, az idei EUG Magyarország legnagyobb létszámú sporteseménye az 1965-ös nyári Universiade óta. A kéthetes megméretésen tizenhét sportág szerepel, a két megyeszékhelyen negyven ország négyszáz egyetemének hallgatói vesznek részt.
 
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a kormány 20 milliárd forinttal támogatta a Miskolci Egyetemet az infrastrukturális fejlesztésekre és további két és fél milliárdot fordíthat az intézmény a szervezési költségekre.
 
 
Legyenek a magyar fiatalok a legsikeresebbek – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, ehhez a tudás és kreativitás mellett egy olyan egészségre is szükség van, aminek az alapja a sport. Hankó Balázs leszögezte, fontos hogy a hallgatókban kialakuljon a kötődés is az intézmények irányába.
 
Az államtitkár közölte, a felsőoktatásban minden egyes képzési terület részévé vált a sport. Úgy fogalmazott, a sportolással kapcsolatos infrastruktúra folyamatosan megújul az egyetemeken, továbbá évente két és fél milliárd forintot fordítanak az egyetemi sportaktivitásra. Kijelentette, külön forrást biztosítanak arra, hogy azoknak az egyetemi sportolóknak, akik a magyar sportot viszik előre olyan egyéni tanrendet biztosítsanak, amely a sportpályafutást és a diplomát is egyszerre támogatja.
 
Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a magyar egyetemi sport be tudja bizonyítani, hogy ezeken a területeken is Európa élmezőnyéhez tud tartozni. Hozzátette, a fizikai teljesítmény pozitív hatással bír a kognitív teljesítményre is. Az EUG kapcsán azt mondta, három éve folyamatosan készülnek az eseményre.
 
 
Baji Balázs, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az egyetemi sporteseményeknek közösségépítő szerepe is van. Fontosnak nevezte, hogy minél többen megmaradjanak a sport mellett akkor is, amikor már befejezik felsőoktatás tanulmányaikat.
 
Az Európai Egyetemi Játékok részeként Miskolcon a röplabda, a sakk, a cselgáncs, a kick-box, a karate, a kosárlabda, a tenisz, a vízilabda, a strandröplabda és a tekvondó lesz látható. Debrecenben a futsal, a labdarúgás, a 3×3 kosárlabda, a kézilabda, a tollaslabda, az asztalitenisz és a para-asztalitenisz, valamint a strandkézilabda mérkőzéseit rendezik meg.
 
Az EUG-n 22 hazai felsőoktatási intézmény 700 résztvevője lesz jelen, ami a játékok történetének legnagyobb létszámú magyar küldöttsége. A játékok kabala figurája a Demi névre hallgató hiúz, melynek nevét a két város nevének első két-két betűje adja.
 
 
 
 
Forrás - MTI
Fotók - EUG2024

Vármegyei szövetségek