Szenegál ellen kezd a világbajnoki előselejtezőn női válogatottunk
04
Jun
2024
Szenegál ellen kezd a világbajnoki előselejtezőn női válogatottunk
2024. június 4.  |  12:00

Mint ismert, női válogatottunk világbajnoki előselejtezőn szerepel. Völgyi Péter együttese augusztus 19. és 25. Ruandában küzdhet meg a 2026 márciusában megrendezésre kerülő világbajnoki selejtezőn való részvétel jogáért - írja a Wbasket.hu.

A nyári világbajnoki előselejtezőn 16 gárda érdekelt, mely két nyolccsapatos tornán szerepel. A sorsoláson a magyar válogatott a ruandai seregszemlére nyert besorolást, míg a másik nyolcas küzdelmei Mexikóban zajlanak. A FIBA minden régiójából négy-négy gárda mutathatja meg a tudását. A mezőnyt a 2023-as kontinenstornák eredménye alapján állították össze.

Kigaliban a csoportunkban Brazília, Szenegál és Fülöp-szigetek lesz a rivális. A keresztágon pedig Nagy-Britannia, Argentína, Libanon és a házigazda Ruanda szerepel. A négyesek első két helyezettje jut tovább az elődöntőbe, ahol keresztbe játszanak a csapatok. A két győztes vív egy finálét és a torna első helyezettje szerez részvételi jogot a világbajnoki selejtezőre.

A közelmúltban nyilvánosságra hozták a torna teljes menetrendjét. A mieink augusztus 19-én Szenegál ellen lépnek pályára, 20-án a Fülöp-szigetek lesz a rivális, majd 22-én a csoportkör rangadóján Brazília következik. Továbbjutás esetén az elődöntőt augusztus 24-én vívnánk, a döntőt pedig 25-én.

Nem lehet elég alkalommal kiemelni, hogy a világbajnoki előselejtező női kosárlabdában egy új elem a FIBA versenyrendszerében. Ez nem váltja ki a hagyományos utat, hanem kiegészíti azt. Azon válogatottak, akik idén nyáron nem járnak sikerrel, 2025-ben a saját kontinenstornájukról ugyanúgy kvalifikálhatnak a világbajnoki selejtezőre, ahogy azt a tradicionális formában az évek, évtizedek alatt megszokhattuk.

Az előselejtező sorsolása után Völgyi Péter vezetőedzővel készítettünk egy átfogó riportot, mely ITT olvasható.

 

A teljes menetrend:

 

Vármegyei szövetségek