Megkezdte felkészülését a korosztályos Eb-re az U20-as női válogatott
01
Jun
2024
Megkezdte felkészülését a korosztályos Eb-re az U20-as női válogatott
2024. június 1.  |  11:10
A napokban Székesfehérváron, az MKOSZ edzőközpontjában megkezdte a felkészülést a júliusi litvániai Európa-bajnokságra az U20-as női válogatott. A munkát több sérülés is hátráltatja, de a rendelkezésre álló játékosok nagy erőket mozgósítva készülnek a kontinenstornára.
 
 
„Megcsonkított keret áll rendelkezésre, Toman Petra és Kastl Dorka sérülés miatt nem lehet itt, Milkovics Réka és Kádár Orsolya egyéb okok miatt nem áll rendelkezésre. Mellettük jelen pillanatban Baa Dominika is sérüléssel bajlódik, és nem tudta megkezdeni a felkészülést. Jelenleg 15 fővel dolgozunk. Dominikát leszámítva már nem is várunk érkezőt, így a jelenlegi 16 fős kerettel csináljuk végig az idei válogatott programot.” – mondta a wbasket.hu-nak Tursics Krisztián szövetségi edző, majd hozzátette:
 
„Aki hadra fogható, tőle számítunk a legjobb teljesítményre. Az első napok legfontosabb üzenete éppen ez volt, hogy így együtt kell a lehető legjobb eredményt kihoznunk az U20-as Európa-bajnokságból. Biztos vagyok benne, hogy ezért mindenki mindent meg is fog tenni!”
 
A nyári megmérettetésnek alacsony szerkezetben fut neki nemzeti csapatunk.
 
„Egyetlen klasszikus ötös játékosunk van, ő Strausz Edina. Még Papp Lillát is inkább négyesnek sorolom, de rá számíthatunk ötösként.” – hangsúlyozta a szakvezető. „Foghíjas a belső sorunk, így olyan kosárlabdát kell játszani, melyben négy mezőnyös felállással tudunk érvényesülni. Azon dolgozunk, hogy kialakítsuk azt a stílust, ami jól áll a csapatnak.”
 
Nem sokat kell várni és az első edzőmeccseit is lejátssza a gárda. A tervek szerint válogatottunkra nyolc felkészülési találkozó vár az Európa-bajnokság előtt.
 
„Jövő héten Lengyelországba utazunk, ahol két mérkőzést vívunk a vendéglátóinkkal. Utána végig hazai összecsapásaink lesznek. A horvát, a portugál és a szlovén válogatottat fogadjuk az Európa-bajnokságig. Összességében így nyolc edzőmérkőzésen gyakorolhatjuk a szükséges dolgokat. Széles repertoárral dolgoznak ellenfeleink, ez a szerkezetükre és a tudásukra is elmondható. Mivel ismert a csoportunk, így igyekszünk mindenre felkészülni. Mindent megteszünk, hogy kihozzuk a maximumot az Európa-bajnokságból.” – összegzett Tursics Krisztián.
 
 
A 2024-es U20-as női Európa-bajnokságot július 6. és 14. között rendezik Litvániában, Klaipeda és Vilnius városaiban.
 
A csoportok beosztása az alábbiak szerint alakul:
 
A csoport: Lettország, Franciaország, Szlovénia, Litvánia
B csoport: Portugália, Spanyolország, Montenegró, Svédország
C csoport: Lengyelország, Olaszország, Törökország, Finnország
D csoport: Magyarország, Szerbia, Németország, Izrael
 
A lebonyolítás változatlan, a csoportkört követően mind a 16 gárda a nyolcaddöntőben folytatja. A válogatottak a csoportban megszerzett pozíciójuk alapján játszanak keresztbe. A mieink keresztága a C csoport.
 
 
Az U20-as válogatott kerete
 
Aho Tyra
Baa Dominika
Bajzáth Lili
Dávid Mia
Dobó Lilla
Gelei Karola
Gyöngyösi Janka
Halmágyi Kata
Holcz Rebeka
Katona Boglárka
Laczkó Sára
Oláh Fruzsina
Papp Lilla
Strausz Edina
Takács Dorina
Zsámár Panna
 
A stáb tagjai
 
Tursics Krisztián szövetségi edző
Szentpali Gergő edző
Meszler Balázs edző
Sebestyén Balázs erőnléti edző
Békési Ádám gyógytornász-fizioterapeuta
Vincze Viktória technikai vezető
 
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotók - Petz Gábor

Vármegyei szövetségek