Rajtol a marseille-i FIBA 3×3 Women’s Series torna
29
May
2024
Rajtol a marseille-i FIBA 3×3 Women’s Series torna
2024. május 29.  |  16:30

Szerdán és csütörtökön Marseille-ben folytatódik a FIBA 3×3-as női elitsorozata, a Women’s Series. A tavalyi évhez hasonlóan ott van a mezőnyben privát csapatunk, a Győr.

A FIBA 3×3 Women’s Series 2024-es szezonja az Egyesült Államokban, Springfield-ben indult április végén. A szerdán kezdődő marseille-i seregszemle lesz az első európai állomás. Földi Attila szövetségi kapitánnyal a rajt előtt részletesen átbeszéltük a szakág aktuális kérdéseit, értékelve a debreceni olimpiai selejtezőt és egy kicsit előre tekintve a nyári tervekre is. A részletes összeállításunk ITT olvasható.

Ami a marseille-i seregszemlét illeti, a mieink Jáhni Zsófi, Szabó Fanni, Tóth Orsi és Weninger Virág összeállításban szerepelnek majd. A nyolccsapatos tornán a csoportellenfeleink Franciaország, Olaszország és Ukrajna. A másik négyesben Hollandia, Lengyelország, Portugália és Puerto Rico szerepel. A lebonyolítás a nyolccsapatos tornákon jól ismert forgatókönyv szerint alakul. A csoportok első helyezettjei automatikusan a négy közé jutnak, a második és harmadik helyezettek pedig keresztbe játszanak a negyeddöntőben.

Az ellenfeleink közül a francia gárda a bombaerős Jodie Cornélie, Laetitia Guapo, Marie Mané és Marie-Eve Paget összeállításban sorakozik fel. Aki legalább egy 3×3-as nemzetközi tornát látott az elmúlt években, azoknak nem kell bemutatni a francia együttes erejét. A hazai rendezésű olimpia előtt ők minden tornán bombaerős felállásban szerepelnek majd. Az 5:5 klubszezont kihagyták és egész évben a 3×3-ra fókuszáltak. Az lesz majd az igazán izgalmas kérdés, hogy sikerült-e olyan munkát végezni, amivel tudtak előrébb lépni ebben az időszakban. Most Marseille-ben majd képet kapunk arról, hogy milyen állapotban vannak ténylegesen.

Olaszország Debrecenben is csoportiriválisunk volt, Chiara Consolini és Laura Spreafico van itt abból a négyesből. Hozzájuk Maria Miccoli és Stefania Trimboli csatlakozik. Ahogy számunkra, úgy vélhetően az olaszok számára is komoly korszakhatár Debrecen. Kis túlzással a kérdések is hasonlóak lehetnek náluk, mint nálunk.

A négyesünk harmadik tagja pedig Ukrajna. Ők szinte a debreceni sorral érkeznek: Krystyna Filevych, Oksana Mollova és Miriam Uro-Nilie itt volt hazánkban az olimpiai selejtezőn. Egyet cseréltek, Anzhelika Liashko helyét Vita Horobets vette át. Debrecenben csak Tunéziát tudta legyőzni az ukrán gárda, meglátjuk, hogy miként alakul a versenyképességük. Ahogy azonban Földi Attila is elmondta lapunknak, elsősorban a saját csapatunkkal kapcsolatos kérdésekre kell választ kapni.

A mieink csoportmérkőzései Marseille-ben

Május 29., szerda
19:10 Győr – Olaszország
21:10 Franciaország – Győr

Május 30., csütörtök
16:15 Győr – Ukrajna

Vármegyei szövetségek