Gyászol a kosárlabda sportág Heves vármegyei közössége
28
May
2024
Gyászol a kosárlabda sportág Heves vármegyei közössége
2024. május 28.  |  08:55
2024. május 22-én, 84 éves korában elhunyt Cseh Kálmán kiváló szakember, a népszerű és közismert sportlegenda. A szomorú hírről családján keresztül értesültünk.
 
Az egri Dobó István Gimnáziumban érettségizett Csányi Barna diákjaként és játékosaként. Már ebben az időben elköteleződött a kosárlabda iránt. Kedves sportágának örök szerelmese lett. Tanulmányait a Testnevelési Főiskolán folytatta, ahol középiskolai tanári és kosárlabda szakedzői diplomát szerzett. Ezt követően visszatért a Dobó Gimnáziumba, és megkezdte tanári pályáját. 1970-től az egri Tanárképző Főiskola Testnevelés tanszékén dolgozott tanárként és edzőként. Innen vonult nyugdíjba 2004-ben.
 
Az „ép testben, ép lélek” közmondás munkájában mindig érvénysült. A testi nevelés, a mozgás gyakorlása mellett a szellemi műveltség fontosságát is hangsúlyozta. A kettő együtt alkotja az ideális embertípust. Ez volt az életelve, ennek szellemében nevelte tanítványait. Művelt, érdeklődő, szakterületét alázattal megbecsülő kolléga volt.
 
Saját magát „labdatanárnak” nevezte el. A labdajátékokért általában rajongott. Kiemelkedő sikereit a kosárlabda sportágban játékosként és edzőként érte el. Az Egri Finommechanika, majd az Egri TANÉP férficsapatának edzőjeként az NB I-ben dolgozott eredményesen. Majd a Főiskolára kerülve áttért a női szakágra, és épített fel egy NB I-es, sok szép sikert elérő csapatot.
 
„Labdatanár” volt, mert főiskolai csapataival labdarúgás sportágban, az egyetemi-főiskolai bajnokságokon kiemelkedően szerepelt. Tenisz sportágban, amatőrként, párosban országos bajnok volt. Utolsó éveiben visszahúzódva, feleségével együtt a Noszvaj melletti idősek otthonában élt.
 
KEDVES „CSEKA”! SOHA NEM FELEDÜNK! KÖSZÖNJÜK MUNKÁDAT! BÚCSÚZUNK TŐLED!
 
A Heves vármegyei Kosárlabda Szövetség nevében
 
Szeleczki János elnök
 
 
 
 
Fotó - Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Vármegyei szövetségek