Férfi egyetemi bajnokság: DEAC-címvédés kétszeri hosszabbítás után
14
May
2024
Férfi egyetemi bajnokság: DEAC-címvédés kétszeri hosszabbítás után
2024. május 14.  |  21:15
Szinte végig kiélezett, kétszeri hosszabbításos drámai csatában nyerte meg a férfi egyetemi bajnokság döntőjét a DEAC a Miskolc ellen. A második ráadást jobban bírták a debreceniek az egyik legjobbját kipontozódás miatt elvesztő borsodi legénységgel szemben. A finálé remek hírverése volt a magyar egyetemi kosárlabdának, a bajnokságnak. A bronzcsata nagyon egyoldalú volt, a PTE-PEAC 30 ponttal győzte le a Mosonmagyaróvár UNI-Győr együttesét.
 
 
 
Bronzmérkőzés
 
PTE-PEAC - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 104-74 (28-17, 26-19, 19-22, 31-16)
Győr, Nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság, férfiak, a 3. helyért, 60 néző. V.: Magyari, Bognár, Kaposi.
 
PTE-PEAC: Fülöp 4, SCHUJ 9/9, NAGY K. 31/21, Bánfi 4, Kovács B. 4. Cs.: MEZEI 24, BOR 14, JOLSVAI 12/6, Halkovics 2, Németh Z., Németh Zs. Edző: Kmézics Zorán.
 
Mosonmagyaróvár: Dani, Tóth-Erdei 3/3, GARANCZ 19/6, HÁGEN 14/9, Kámán K. 2. Cs.: BAKON 20/3, Frield 7/3, Sólyom 3, Gergácz 3/3, Éder 3/3, Piukovits. Edző: Laky Tibor, Lógár Bence.
 
Nagy iramú játékkal indult a bronzcsata. 9-5-ös óvári vezetés után Nagy Kevin triplájára támaszkodva, a nyitó negyed derekán egy 10-0-t "repesztve" elléptek a pécsiek. A negyed második felében váltva estek a kosarak, tartotta, sőt Schuj Márton hármasával 10 pontosra növelte előnyét a PEAC. A negyed 'tízen túli" pécsi vezetéssel zárult, majd lendületben maradt a palánk alatt tarthatatlan, s végül 24 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Mezei Máté vezette baranyai "brigád". A PEAC 7-2-vel kezdve a második szakaszt tetemes, 16 pontos előnyre tett szert.
 
Hágen Tamás triplával próbált "életet lehelni" övéibe, majd Bakon Csanád villant betörés után. Ez azonban csak röpke fellángolás volt a házigazdától, Jolsvai András triplájának is köszönhetően egy 7-0-lal a szakasz derekán közel 20 pontra nőtt a pécsi előny. A félidő hajrájában váltva estek a kosarak. Hiába dobott szép triplát Tóth-Erdei Bálint, a hazai játékosokon néhány ki nem kényszerített hiba képében érződött az előző napi késő esti elődöntő fáradtsága. Az érezhetően frissebb pécsi gárda előnye a félidő utolsó percében Bánfi Balázs büntetőivel kerek 20 pontra nőtt. A félidő Bakon dudaszóra dobott duplájával és 18 pontos PTE-PEAC vezetéssel ért véget.
 
A pécsiek a Bor Sándor-Nagy K.-Schuj trió vezetésével 9-3-mal indítva a második félidőt hamar 20 pont fölé "hizlalták" előnyüket, jelezvén: szeretnék minél előbb végleg lezárni a bronzcsatát. A vendéglátókat Garancz Milán próbálta versenyben tartani, s villanásai társainak is erőt adtak. Olyannyira, hogy a szakasz közepén egy 12-2-vel kezdtek éledezni érmes reményeik. A hazaiaknak több labdájuk volt még közelebb kerülni ellenfelükhöz, de siettették az akciók befejezését, így a pécsiek tartották 15 pont körüli előnyüket, éppen ekkora különbségről indult a záró etap. Ezt Bor és Nagy vezérletével 10-2-vel kezdve 23 pontosra növelte előnyét a PTE-PEAC, ezzel eldöntötte a maga javára a találkozót, és végül 100 pont fölé jutva biztosan győzött.
 
Kmézics Zorán: - Először voltunk itt a négyes döntőben, semmiképpen sem akartunk érem nélkül távozni. A srácok óriás energiákat mozgósítottak a bronzérem megszerzése érdekében, ráadásul akadt néhány játékos, akik jó formát nyújtva átlendítették a csapatot a holtpontokon. Minden játékosom szívét-lelkét kitette a pályára, örülök, hogy sikerült érmet szerezniük, megérdemelték!
 
Laky Tibor: - Nagyon nagy dolognak tartom, hogy a legutóbbi négy kiírásból háromszor is ott lehettünk a négyes döntőben. Gratulálok a pécsieknek, megérdemelten nyertek és szerezték meg a bronzérmet! Tegnap az elődöntőben mindent kiadtak magukból a srácok, kevesebb idejük is volt pihenni, így a PTE-PEAC mind gyorsaságban, mind kreativitásban felülmúlt minket. Remélem, jövőre újra találkozunk a négyes döntőben.
 
 
 
 
 
Döntő
 
DEAC - Miskolci Egyetem 102-91 kétszeri hosszabbítás után (16-24, 14-9, 20-16, 22-25, 8-8, 19-8)
Győr, Nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság, férfiak, döntő, 150 néző. V.: Jakab, Hervay, Szőts.
 
DEAC: VÁRBÍRÓ 11/6, VARGA S. 18/6, Neuwirth 11/6, BANKÓ 9/3, CZERMANN 15. Cs.: TURÁN 10/9, VÁRSZEGI 26/9, Bata, Fábián, Hibján 2. Edző: Nagy Lajos.
 
Miskolc: TÓTH B. 23/9, ORLICZKI 13/6, KOZÁK M. 18, GERŐCS 18/9, Ragályi 2. Cs.: Sándor 5/3, Szőke, GADUS 12/6, Lakatos, Velkey. Edző: Béres Dávid.
 
Bankó Zoltán triplájával és Varga Sándor duplájával, azaz 5-0-lal kezdett a címvédő DEAC, ám kisvártatva a rövid időn belül a kosárszerzés minden típusát bemutató Gerőcs Bálint révén felzárkózott a Miskolc. A negyed derekán egy dupla erejéig Ragályi Levente is megvillant, Orliczki Mátyás triplája után pedig már a borsodiak vezettek - egészen Turán Simon triplájáig és Várszegi Ádám duplájáig. A negyed hajrájában is váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A szakasz vége a miskolciaké volt, akik Gadus Bogdán remek megmozdulásaival 8 ponttal elléptek.
 
A második etap elején közel 2 percig nem esett kosár, majd Tóth Bence növelte büntetőkből 10-re a miskolci előnyt. A tét vagy a fáradtság, de lehet mindkettő miatt mindkét csapat játékosai sokat hibáztak támadásban, pontatlanul dobtak. Közel 6 perc elteltével született meg a szakasz első akciókosara, amellyel Kozák Bertalan révén 13 pontosra növelte előnyét a miskolci gárda. Ugyanennek a percnek a legvégén szerezte meg egy sikeres büntető formájában a címvédő DEAC első pontját Czermann Patrik. Turán triplájával 10 ponton belülre került a DEAC, amely lendületbe jött. Varga duplát, Neuwirth Bence pedig triplát dobott, és ezzel a 9-0-lal 4 pontra zárkózott föl a címvédő. Gerőcs törte meg a félidő hajrájában a borsodi kosárcsendet, de Várszegi hármasával szünetre 1 triplányira feljött a DEAC.
 
Tóth és Várszegi triplaváltásával indult a második félidő. Ez utóbbi "elkapta a fonalat", újabb hármasával egyenlített a DEAC, amely Várbíró Gergő hármasával át is vette a vezetést. A megbízhatóan teljesítő Gerőcs tett róla, hogy nagyon ne ugorjon meg a lendületbe jövő címvédő. Tóth triplájával újból fordult a kocka, és elkezdtek "záporozni" a hárompontos kosarak, Várbíró, illetve Sándor Bence is betalált távolról. Ez is jelzi, nem "eresztették el" egymást, fej-fej mellett haladtak a felek, igazi döntő volt. A negyed hajrájában Kozák technikait kapott, a negyedik negyed 3 pontos DEAC vezetésről indult.
 
Kozák ügyes betöréses kosara fokozta az izgalmakat - nem késett sokat a válasz Várbíró jóvoltából. Gerőcs, majd Tóth is beemelt egy-egy hármast visszaszerezve a vezetést a zónára váltó miskolciaknak. Nagy Lajos időkérésével ugyan átmenetileg megtörte a borsodi lendületet, de fiai továbbra sem érezték a ritmust zóna ellen, így Orliczki hármasával tovább nőtt a különbség. A szakasz felénél Varga hármasa a miskolci előnyt csökkentette, az izgalmakat viszont tovább növelte. Az pedig, hogy Czermann egalizált még tovább. Azt, hogy fordítson a címvédő, ekkor Orliczki akadályozta meg 2+1-es játékával. A debrecenieket Neuwirth szép lefordulás utáni találata tartotta versenyben, Varga hármasa pedig egyetlen pontra hozta föl őket. A túloldalon sem Kozák, sem pedig Tóth keze nem remegett meg a vonalon - ám Czermanné sem. Kozák ügyes duplája után az utolsó 2 percre 3 pontos vezetéssel fordult a Miskolc. Várszegi 3 sikeres büntetője után másfél perccel a rendes játékidő letelte előtt hosszabbításra állt a finálé. Egy percre rá Czermann támadópattanó után a DEAC-nak szerzett vezetést. 13 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt Kozák egyenlített. Időt kért és a címvédésért támadhatott a DEAC, ám nem tudta bevinni a győztes találatot, jöhetett a hosszabbítás.
 
Gerőcs triplájára Varga duplával felelt, majd újra betalált, vezetéshez juttatva a címvédőt. Egészen Tóth találatáig. A hosszabbítás derekán a Miskolc "ment" 1 ponttal, ám Várszegi 2+1-es játékával ismét a DEAC állt nyerésre. A labdát elveszítő Tóth sportszerűtlen hibával kipontozódott. A debreceniek 1 ponttal növelték előnyüket, ám a túlóra végén előbb egy büntetőt értékesítve, majd egy már elvesztett labdát visszaszerezve Orliczki révén 13 másodperccel a vége előtt újabb hosszabbításra mentette a finálét.
 
Ez Gadus 2+1-es akciójával indult, de Czermann, Várszegi, majd Várbíró ziccere után már a DEAC állt jobban 3 ponttal. Úgy tűnt, a DEAC bírja jobban az idegek harcát, Czermann újabb kosarával 6-0-t repesztve 5-tel elléptek a hajdúságiak. A "kegyelemdöfést" a miskolciaknak Turán triplája adta meg bő másfél perccel a második "túlóra" letelte előtt. Gadus hármasa némi szépségtapasz volt a hősiesen küzdő miskolciaknak, de a DEAC jobban bírta az 50 perces "kiképzést", és egy drámai mérkőzésen, amely kiváló hírverése volt az egyetemi kosárlabdának, megvédte bajnoki címét.
 
A finálé nem szűkölködött remek egyéni teljesítményekben. Czermann Patrik mutatós, 15 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a DEAC címvédéséből, a hosszabbításokban kulcsfontosságú lepattanókat és kosarakat szerezve. Varga (18 pont, 9 lepattanó, 6-6 szerzett labda és gólpassz) roppant sokoldalú, hasznos játékkal "jelentkezett". Hogy mekkora érvágás volt Tóth B. kipontozódása a miskolciaknál, azt jól jelzi, hogy személyében egy tripla-duplát (23 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) elérő játékos vált ki a végjátékra, és Kozák (18 pont, 12 lepattanó) sem adta dupla-duplánál alább.
 
Nagy Lajos: - Mindenek előtt szeretnék gratulálni a Miskolcnak, mert ahhoz, hogy egy ilyen remek, emlékezetes legen a döntő, az ő jó teljesítményük is kellett! Természetesen a saját játékosaimnak is jár az elismerés, feltették a koronát az egész évi teljesítményükre, nekik is gratulálok! Hazafelé úton pedig megpróbáljuk megünnepelni ezt a diadalat, mert állítólag minden siker annyit ér, amennyire megünneplik.
 
Béres Dávid: - Gratulálok a Debrecennek, igazi MEFOB-döntő volt! A saját srácaimnak is csak gratulálni tudok! Nüanszokon múlt, hogy ki nyeri meg a bajnokságot. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, és remélem, ők is büszkék lesznek erre az ezüstéremre.
 
 
 
 
Végeredmény
 
1. DEAC
2. Miskolci Egyetem
3. PTE-PEAC
4. Mosonmagyaróvár UNI-Győr
 
 
 
A női négyes döntő legértékesebb játékosa: Baa Dominika (TFSE)
 
A férfi négyes döntő legértékesebb játékosa: Varga Sándor (DEAC)
 
 
 
 
Fotó - Nagy Gábor

Vármegyei szövetségek